Bilanço Yağmuru!

03.11.2022 09:04
  •  A 

Bilançolar iyice hızlanmış durumda. Düşenler, bir kerelik ekstra yüksek gelenler, beklentilerin çok üstünde yüksek gelenler hertürlüsü var. Öyle bir dönemdeyiz ki, şirketlerle birebir görüşmeden gelecek rakamları ve sonrasını doğru tahmin etmek çok güç gerçekten. 

Siteye sizler için faydalı olur diye eklediğim her bölüm, sonrasında bana çok büyük iş yükü yaratıyor. Zamanım çok büyük sorun oluyor. Neredeyse masadan hiç kalkamaz oldum. Teknik paylaşımlara bakarsanız gece yarısı, hatta çok sonrasına sarkacak şekilde çalışmak zorunda kalıyorum. 

Bu nedenle sorularınıza cevaplar gecikebilir. Mümkün olduğunca paylaşımlarımız içinde kalan sorular sorun. Yoksa ne beklenti yazılarıma, ne de paylaşımlarıma zaman bulamam. 

Yeni gelen karlardan tuprs, aygaz için değerlendirme yapmaya zaman bulamadım. Ama net karlar piyasa beklentilerinin üzerinde olduğu için olumlu etkilenmelerini bekliyorum. Sadece mesela aygaz için marjların daraldığını görüyorum. Son çeyrek için bunun baskısı olabilir. Çevremizdeki gelişmelerin de etkileri bize beklemediğimiz fırsat ve engelleri yaratıyor.

Enerji maliyetlerindeki son artışlar demirçelik üretimini düşürmüş. Sektörün fırsatlarını azaltmış durumda ama önümüzdeki çeyrekte bu sektörde AB'den talep artışı yaratmasını bekliyorum. Yani gelen bilançoları beğenilmeyip uzak dururken, bir süre sonra bu sebeple alındıklarını da görebiliriz.

Kısacası genelde bilançolar çok iyi geliyorlar. Ama bunu fırsat bilen, Türkiye'nin enflasyona karşı kur-faiz-tahvil politikalarını riskli gören yabancılar ellerindeki özellikle banka hisselerinde, yüksek karlar nedeniyle alıcıların geldiğini görünce gördüğünüz gibi çok yüksek satışlara geçiyorlar. Ama bu karları ile özel sektör bankalarının çok ciddi potansiyel taşıdıklarını düşünüyorum. Ama sektör olası ters bir kriz riskine çok daha açık oldukları ve yabancı da ülkeden hala çıktığı için maalesef baskı altında kalıyor.

Bu arada ABD FED beklediğimiz gibi 75 puan artış yaptı. Başkan Powell sıkılaştırma tedbirleri sürecek dedi. Piyasa tedirgin oldu. Satışlar geldi. Gelişmelere göre gevşeme de, sıkılaşma da görülebilir. Bunları yaşadıkça tahmin etmeye çalışacağız.

Bilançolar yüzünden hisse bazlı sert ayrışmalar göreceğimiz bir gün olabilir. Gördüklerimi paylaşmayı sürdürüyorum. 

NOT: Bu arada cuma-pazar arası önceden yazdığım Diyarbakır-Mardin-Urfa-Antep gezisinde olacağım. Çok hareketli bir tur programı olduğu için laptopumu götürmeyeceğim. Muhtemelen ya pazar gece, ya da pazartesi sabah yeniden aranızda olacağım. Bilginiz olsun. Kendinize ve işlemlerinize dikkat edin.

Hepinize şimdiden sağlık, bol kazanç ve iyi bir hafta sonu dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 01.11.2022
    09:44

    Bilançolar hızlandı. Öncesinde yazdığım gibi, en tedirgin olduğum dönemlerdendir. Beklenti ötesinde iyi ya da kötü karlar bir anda karşınıza çıkabiliyor. Bankaların karları çok iyi geldiği için, BIST'i önümüzedeki günlerde ... Devamı »

  • 31.10.2022
    09:28

    Bu hafta perşambe günü, ekim ayı enflasyon verilerimiz açıklanacak. Aylık %3.6, yıllık %85.6 TÜFE beklentileri var. Ayrıca cuma günü de ABD tarım dışı istihdam verileri açıklanacak. BIST tarafında çok yüksek banka karları açıklanıyor olsa da,... Devamı »

  • 28.10.2022
    09:30

    Yurt dışındaki borsalarda pozitif bir ilgi olmasına rağmen, BIST 4000 üzerinde tutunamıyor. Bankalar, ana holdingler, Thy bilançolarına kadar BIST'in fazla geri gelmesini beklemediğimi söylemiştim. Şu ana kadar akbnk ve garan'ın bilançoları geldi. diğer özel bank... Devamı »

  • 27.10.2022
    09:23

    Üç gündür 4000 puan üstünü deneyen ama üstünde kalamayan BIST, bugün yine benzer denemeyle güne başlayacaktır. Eğer bunu başarabilirse 4100-4250 aralığına yükselişi sürebilir. Ama bilanço dönemindeyiz. Dün açı... Devamı »

  • 26.10.2022
    09:18

    Piyasadaki gelişmeler tam da dün yazdığım beklenti yazımdaki ''Çünkü bana göre çok sayıda hissede olası bilanço beklentilerinin de üstünde fiyatlamalar yaşandığı görüşündeyim. Bu yüzden de, gereğinden fazla fiyatlanmış hi... Devamı »