BIST 4000 Üzerinde Tutunamıyor!

28.10.2022 09:30
  •  A 

Yurt dışındaki borsalarda pozitif bir ilgi olmasına rağmen, BIST 4000 üzerinde tutunamıyor. Bankalar, ana holdingler, Thy bilançolarına kadar BIST'in fazla geri gelmesini beklemediğimi söylemiştim. Şu ana kadar akbnk ve garan'ın bilançoları geldi. diğer özel bankalar ve holding ulaştırma da geldikten sonra BIST'in teknik bir düzeltme yaşamasını, sonra yıl sonu bilançolar için yeniden ayrışmaların başlamasını bekliyorum. Bir kaç kez uyardım, birkaç hisse hariç, gayet iyi bilanço açıklamalarına rağmen şirketlerin zaten öncesinde fazlası ile fiyatlandığını görüyoruz. Bu nedenle kar satışları geliyor. Zaten teknik stochasticler aşırı alım seviyelerinde bulunuyordu. Yani dirençlerde bulunan indikatörlerin de etkisi bu kar satışlarına neden olabilir.

BIST'in 4000 üzerinde olası yeni zirve dirençleri olarak 4100-4250 seviyelerini yazıyorum. Ama bir de realizasyon sürer ve düzeltmeye dönüşürse kısmı var. Evet düzeltme sürecek olursa ki, bugün parabolic satım yönünde sinyal vermiş olarak görüyorum. Bu takdirde 3877 - 3844 - 3805 sıralı ilk destekler olur. Bunun ötesindeki alt destekler ise 3715 ve 3650 seviyeleri olur. 

Yabancı satışı halen sürüyor. Her yükselişte ellerinde olan hisselerde satış yapıyorlar. Yabancı takası %30.98 ile tarihi düşükte bulunuyor. Bu durum da BIST'i baskılıyor. Enflasyon yükselirken düşürülen politika faizlerine rağmen, diğer taraftan da dövizi baskılayınca, yabancı kur riskinden rahatsız olup hisse ve diğer Türk varlıklarında satmaya devam ediyor.

İşte sorun da yabancının çekindiği yerde yatıyor! Yüksek enflasyona rağmen düşürülen faiz ve baskılanan kur ile bankalara zorlama tahvil aldırılıyor. Son açıklanan cari dengede açık %268 seviyesinde. 9 aylık açık da 83 Milyar Dolar olmuş. İthalatın ihracatı karşılama oranı da geçen yıl %88.8 iken, %70.2'ye düşmüş. Ama bu durum ne kadar böyle sürebilir. Eğer en geç seçimlerden sonra bile olsa, faizler arttırılacak olursa, bu sefer düşük faizlerle aldırılan tahvillerden bankaların ciddi zararları söz konusu olur. İşte bu tedirginlik çok yüksek karlarına rağmen banka hisselerinin de satış yemelerine neden oluyor.

İçeride böyle bir tablo arasında bilançolar açıklanıyor. Bilançolar tamamlanınca düzeltmeye dönüşen bir baskıyı görebiliriz. Ama yıl sonu bilançoları için sonrasında pozitif ayrışmaların yine de olacağı görüşündeyim. Şartlar sebebi ile endeks olarak değil de, hisse bazında odaklanıp, sonraki dönem için de ayrışmaları yakalamaya çalışmak daha tedbirli bir davranış olacaktır. Bu hisseleri de zaten teknik ve temel analiz paylaşımlarımda belirtiyorum.

ECB 75 Baz Puan Faiz Artışı Yaptı!
              Bizde durum bu iken, Euro bölgesinde %9.1 olan enflasyon son verilerde %9.9'a çıkınca ECB'nin 75 baz puanlık faiz artışı yaptığını gördük. Aynı şekilde ABD tarafında da beklenti %2.4 iken %2.6 gelen büyüme sonrası FED'in de en az 75 baz puan artış yapması kaçınılmaz gibi duruyor. Ama buna rağmen Dolar Endeksi DXY 110'lara gevşediği için, borsalarında yükselişleri gördük. Ama bunun kalıcı olmasını beklemiyorum. Yakında yeniden kar satışları başlayabilir.

Neyse, durum bu. Bu ortamda nakitin de önemli bir yatırım olduğunu bilmenizi, ille de bir hisse taşımak zorunda olmadığınızı bilmenizi isterim. Bu sıra yine en az %50 civarı nakit durmak, olası teknik düzeltme olacak mı diye izleyip, sonra yeniden pozisyon belirlemek bana göre tedbirli bir davranış olur. Ama tabi her ortamda pozitif ayrışan hisseler yine de olabilir. 

Cumhuriyetimizin 99'ncu Yılı Kutlu Olsun!
              Türkiye Cumhuriyeti'nin ilelebet yaşaması dileği ile, hepinizin Cumhuriyet Bayramını kutlarım. Bu vesile ile de, Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta, tüm cumhuriyet gazi ve şehitlerinin ruhları şad, mekanları cennet olsun diyorum. 

10:15 Ekotürk Tv. Bağlantım Var!
              Skype üzerinden gündemi değerlendireceğiz.    


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 27.10.2022
    09:23

    Üç gündür 4000 puan üstünü deneyen ama üstünde kalamayan BIST, bugün yine benzer denemeyle güne başlayacaktır. Eğer bunu başarabilirse 4100-4250 aralığına yükselişi sürebilir. Ama bilanço dönemindeyiz. Dün açı... Devamı »

  • 26.10.2022
    09:18

    Piyasadaki gelişmeler tam da dün yazdığım beklenti yazımdaki ''Çünkü bana göre çok sayıda hissede olası bilanço beklentilerinin de üstünde fiyatlamalar yaşandığı görüşündeyim. Bu yüzden de, gereğinden fazla fiyatlanmış hi... Devamı »

  • 25.10.2022
    09:38

    Yurt dışında merkez bankaları için yüksek faiz artışı yapılacak beklentileri öne çıkartılıp, borsalara ve ons altına veriyorlar. Sonra da, yüksek faiz artışı resesyon yaratır, bu nedenle de daha düşük faiz artışı yapmak zorunda kalacaklar demeye başlanıyor. Bu ... Devamı »

  • 24.10.2022
    09:48

    Teknikler ve işlem şekilleri BIST'in 4000-4250 seviyelerine doğru hareketini sürdürebileceği izlenimi veriyor. Bilanço döneminin sürprizlerine yakalanmadan bu dönemi gayet güzel karlarla geçirebilirsiniz. İçeride hisse iştahının çok y&uum... Devamı »

  • 21.10.2022
    02:11

    Uçağımız sabah çok erken kalkıyor. İki saat sonra havaalanında olacağız. Kısmetse pazar akşamı dönmüş olacağız. Hava güzelse denize de girmiş oluruz bahane ile. Bakalım Kıbrıs nasılmış görelim. Ben ilk kez gitmiş olacağım. Neyse bir saat kestirip öyle kalk... Devamı »