Yeni TL Zirvelerinin Görülmesini Bekliyorum!

25.10.2022 09:38
  •  A 

Yurt dışında merkez bankaları için yüksek faiz artışı yapılacak beklentileri öne çıkartılıp, borsalara ve ons altına veriyorlar. Sonra da, yüksek faiz artışı resesyon yaratır, bu nedenle de daha düşük faiz artışı yapmak zorunda kalacaklar demeye başlanıyor. Bu sefer de borsaları ve ons altını almaya başlıyorlar. Yani yurt dışında tam bir algı piyasası var. Enflasyonların ilanı ve faiz toplantılarında gerçek ne olacak göreceğiz. Ama enflasyon açısından petrol ve doğalgaz fiyatlarındaki düşüş olumlu olacaktır. Tabii kış şartları başlayınca fiyatlar ne olacak asıl bu önemli.

BIST yani bizim tarafta ise, yüksek bir risk iştahı sürüyor. Mevduat faizi ve kur getirisi enflasyonun altında kalmaya devam ettiği için de paralar kendine adres bulmakta zorlanıyor. Şirket ve bankaların üzerinde yoğun bir döviz-kredi baskıları var. Varlıkları içinde 10 Milyon TL karşılığı döviz tutan için kredi hayal. Kredi kullanmak isteyenin dövizden uzak durması gerekiyor. Böyle olunca da paranın önemli hedef adreslerinden birisi BIST ve hisseler olmaya devam ediyor. 

İşte bu nedenle ben BIST için yeni TL zirvelerinin görülmesini bekliyorum. Bir tek bu kadar hızlı olması beni biraz tedirgin ediyor. Tedirginliğimin ana nedeni de şu an bilanço dönemine girilmiş olmasından kaynaklanıyor. Çünkü bana göre çok sayıda hissede olası bilanço beklentilerinin de üstünde fiyatlamalar yaşandığı görüşündeyim. Bu yüzden de, gereğinden fazla fiyatlanmış hisselerde bilanço kötü gelirse, başka bir ifade ile piyasadaki fiyatı primli yapan düşük bir bilanço karı gelecek olursa, bu takdirde şu an gayet güzel yükselen birçok hissede devre kesiciler yaşanan düşüşler görülecektir. 

Ama diğer taraftan da tekniklerle oyun oynanıyor! Sanki bir ay önce bankalarda yapılanlar, şimdi de sistemli şekilde bazı hisselerde yaşanıyor. Bana göre bu denli yüksek olmaması gereken fiyatlamalar yaşanıyor. Teknikleri kullanarak da yatırımcıları hisselere çekmiş oluyorlar. Ben bile gördüğüm çanak, fincan-kulp, flama, kanal kırılmalarını görünce, acaba yeni öngörü mü yapsam ikileminde kalıyorum. Ama öncesinde de çok yaşadık. Sonra bilanço beklentileri karşılamadığı takdirde yüksek maliyetli öngörüde yakalanıyoruz. Bu yüzden bu sıra yeni öngörü sayım düştü ve düşecektir. Lakin yine de tekniklerine göre hareket yapması gerekenleri destek-direnç tablomuzda sizlerle paylaşıyorum. Olur ya, ben fazla çekingen ve sizlerin sorumluluğu ile yeni öngörü yapamazken, sizler dirençler kırılınca alımı göze alabilirsiniz.

Bilinmesi gereken şu, tekniklerde kırılan direnç ise, nasıl üstteki fiyatlar yeni hedefler oluyorsa ve bunun için de hisse alınıyorsa, kırılan destekler olduğu zaman da daha düşük fiyatlar yeni teknik beklentiler olur. O zaman da destek kırılınca satmak, ya da alttan yerine koymak için satıp daha alt desteklerden alımı düşünmek doğru olur. Maalesef yatırımcılar yükselişte dirençler kırılınca daha rahat alım yaparlar. Ama destekler kırılınca elleri zararla satmaya gitmez. Halbuki üstten verilen hissenin parası ile alttan daha çok adet yerine koymak da bir kardır. Sözü bağlarken, teknik yine çok sayıda hisse görüyorum.

Bankalarda yabancıdan raporlar geliyor, mevcut fiyatların çok altında hedeflere revizeler yapmışlar. Bu revize hedeflerin şu an için olası bilanço izahı yok. Ama rapor sonrası piyasada satış baskıları görülüyor. Muhtemelen henüz ülkeden çıkmamış, kalmış yabancı fonlardan bu raporlara istinaden kısmi ek satışlar geldiği için banka hisselerinde satış baskısı yaşanıyor. Diğer taraftan Türk kurumlardan gelen raporlarda ise çok daha yüksek banka beklentileri görüyoruz. Yerli ve yabancı kurumlar tarafından risklere farklı gözlerle bakıldığını görüyorum. Ben de banka hisselerinde önümüzdeki günler için iyi bilançolara paralel daha yüksek fiyatlamaların olmasını bekliyorum. Ama banka ve tekniklerinde hareket beklediğim destek-direnç paylaşımlarının kaçı için yeni öngörü vermeye cesaret edebileceğim şu an karar vermiş değilim.

Bu arada bitcoin meraklılarına da bir şey söylemek istiyorum! Teknik olarak zirvelerden süregelen düşüş trendinin kırılmış olduğunu düşünüyorum. Gördüm bu tekniğe göre artık bu seviyeler alıma uygun gibi geliyor bana. Ama FED faiz kararları bu teknikleri yeniden bozar mı onu yaşayıp da göreceğiz. Bu görüntüler hisselerde olsa alım öngörüsü verirdim. Bu nedenle viop tablosunda bitcoin alım öngörüsü yaptım. 

Hepinize sağlık ve bol kazanç dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 24.10.2022
    09:48

    Teknikler ve işlem şekilleri BIST'in 4000-4250 seviyelerine doğru hareketini sürdürebileceği izlenimi veriyor. Bilanço döneminin sürprizlerine yakalanmadan bu dönemi gayet güzel karlarla geçirebilirsiniz. İçeride hisse iştahının çok y&uum... Devamı »

  • 21.10.2022
    02:11

    Uçağımız sabah çok erken kalkıyor. İki saat sonra havaalanında olacağız. Kısmetse pazar akşamı dönmüş olacağız. Hava güzelse denize de girmiş oluruz bahane ile. Bakalım Kıbrıs nasılmış görelim. Ben ilk kez gitmiş olacağım. Neyse bir saat kestirip öyle kalk... Devamı »

  • 20.10.2022
    09:18

    Bugün 14:00'te TCMB politi faizi kararı açıklanacak. Enflasyon ve reel faiz arasında 70 puanlık bir eksi faiz olan bir ortamda olması gerekenleri değil, ne yapılır konusunda beklentiler paylaşılıyor! Beklentim en az 100 baz puanlık bir indirim daha olması. Ben yıl sonuna kadar diğer ... Devamı »

  • 19.10.2022
    08:56

    Şimdi ne oldu da bir anda bankalara girdiler, bir anda bankaları tavan yaptılar? Bunu yaparken alanlar, bir gün sonra ise aldığından fazlasını geri vererek çıktılar. Bunu yaparken de tavanlayan, dün de bu tavanların oldukça üstünde açılıp gapler bırakan banka... Devamı »

  • 18.10.2022
    09:27

    Dün ABD'de gelmeye başlayan bilançoların etkisi ile sert yükseliş tepkileri görüldü. Bu hafta S&P'de 50'den fazla şirket bilançosunu açıklayacak. Bilançolar bu dönem iyi gelebilir. Zaten sorun da bu. ABD'de halen bilanç... Devamı »