Dün ABD'de gelmeye başlayan bilançoların etkisi ile sert yükseliş tepkileri görüldü. Bu hafta S&P'de 50'den fazla şirket bilançosunu açıklayacak. Bilançolar bu dönem iyi gelebilir. Zaten sorun da bu. ABD'de halen bilançolar yüksek geldiği için, enflasyon riski sürüyor. Bu nedenle de FED faz artışlarını sürdüyor. Borsalarda bu yükseliş bilançoların sonuna kadar ufak zikzaklarla sürebilir. Ama eğer 12 aylık bilançolarda da benzer şekilde iyi bilançolar gelmeyecekse, bu takdirde şu an yaşanan yükselişin dirençlerinden kar satışlarının da geldiğini görebiliriz. Ama yıl sonu bilançoları da iyi gelecekse, bu takdirde yakın dirençlerin kırılıp bir üst dirençlere yönelen borsalar görürüz. Şu an için 9 aylık bilanço etkisini göreceğiz. Bu bilançolar bittikten sonra yıl sonu bilançolarını fiyatlamaya başlayacağız. Şu an için Dowj 30500 civarı yakın dirence sahipti. Buranın üzerinde ise 31250-31385 dirençleri yer alıyor. Şu an 30767 görüp de 30600'ler civarında fiyatlanan bir Dow endeksi görüyorum. S&P için de yakın direnç, 3800-3819 seviyelerinde. Eğer bu direnç geçilecek olursa, 3900-3977 üst dirençleri olduğunu görüyorum. Bilanço etkileri ile yakın dirençleri kırmayı deneyebilirler. Ama ikinci dirençlerin kırılması için mevcut şartları yeterli görmüyorum.
Ayarsız Bir BIST Olduk!
Bizim için de aynı durumlar söz konusu. Yani bilançolar dönemi bizim için de geçerli. BIST'de bankalar, holdingler, ulaştırma başta birçok sektör ve şirket için zaten mevcut bilançolara göre bile ucuz diyorduk. Gelecek bilançolar da iyi gelecek diye beklediğimiz için bilanço öncesi yükseliş tepkilerinin görülmesi normal. Ama bu denli tavanlarla yükselişler tuhaf ve tedirgin edici oluyor. Geçen hafta ne oldu da, yabancı ve bizlerden satışlar gelirken, dün bir anda banka, holding gibi birçok sektörü tavanlayan alımlar yaşadık? İnanın bunları yorumlamakta zorlanır olduk. Beklediğimiz yükseliş bir günde olunca, bu sefer daha üstündeki fiyatlardan almak için tedirgin oluyoruz.
İşte dün yine böyle bir gün yaşadık. ''3650 - 3715 dirençleri var. Bunları kırmakta zorlanırız'' diye düşünüyordum. Ben bu seviyelere gelirsek kar satışlarının görülme riski için uyarıyordum. Ama teknik olarak kırılmaları halinde 4000-4250 seviyelerine doğru hızlanan bir yükseliş olur diye de yazıyordum. Dün bir anda bu dirençler kırıldı. Bankalar bu hareketin öncüleri oldular. Arkasından da holdingler, sıse, ulaştırma vs gibi şirketler geldi. Zaten bunlar için ucuzlar diyorduk ama, bu denli hızlı olması neden? Geçen hafta satan kimdi, dün bu denli sert alıma geçenler kim ve bir haftada ne değişti de böyle bir davranış içinde oluyorlar?
Bu soruların genel cevaplarını zaten yazıyorum. Ama kısa süreyi etkileyen özel nedenleri bilmiyorum. Bu nedenle de tedirgin oluyorum. Neyse, bugün de güne yükselişle başlanmasını bekliyorum. Bankalar dahil, dünkü yükselişlerin devamı dediğim şekilde 4000-4250'ye doğru sürebilir. Bu durum gördüğünüz gibi açık öngörülerimizin gerçekleşmelerle kapanmasına yaradığı için gayet iyi bir durum. Sorun yükseliş bu kadar sert olunca üst fiyatlardan yeni öngörüler yapmaya cesaret etmek de zor oluyor. Bu nedenle yeni öngörülerim düşecektir. Ama teknik olası hareketleri yine destek-direnç tablosunda paylaşmayı sürdüreceğim. Lakin oradaki paylaşım sayısı da bugün için azalmış görüyoruz.
Şu ana kadar olan kısmını yakaladık ve faydalandık. Umarım yükselişi bundan sonra da kaçırmadan biz de aynı şekilde yararlanmayı sürdürürüz. Gördüklerimi bu kapsamda paylaşmaya devam edeceğim. Perşembe TCMB faiz kararı var. En az 100 puan indirim bekliyorum. Bu beklenti ile banka hisselerinde yükseliş tepkileri devam edebilir.
NOT; Yarın aranızda olmayacağım. Detayları Duyuru Panelinde bilgi olarak yer alıyor.Sabah yazılarımı ve paylaşımlarımı yapar, sonra da sessizliğe girerim. Yarın olan biten neymiş ancak akşam ekrana bakıp göreceğim. Sorularınıza da o zaman cevap vereceğim.
Hepinize sağlık ve bol kazanç dilerim.
Saygılarımla
Aydın Eroğlu
Stratejist
Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_