Bilançolar Başlıyor!

17.10.2022 09:29
  •  A 

Dokuz aylık bilanço dönemi başlıyor. Bir çok kez söyledim. Bilanço risklerinden hep çekinmişimdir. İyi beklenti ile fiyatlanan hisselerde beklentiden kötü bilançolar gelirse, hisseler bir anda satış yiyorlar. Sonra toparlanmak da zaman alabiliyor. Umarım bilanço sürprizlerine yakalanmayız. Normalde dokuz aylık bilançolarda da bankalar, orman-kağıt, market-perakende, ulaştırma, kimya, enerjiler, holdingler, gıdalar, çimento, ilaç, teknoloji ürünü, bilgisayar vb satıcıları, tıbbi ürün imalatçıları için dokuz aylık bilançoları iyi bekliyorum. Gördüğünüz gibi, oldukça geniş bir sektör grubu için iyimserim. Ama çok sayıda şirketin de bilanço öncesi fiyatlarında önemli yükselişler olduğunu görüyorsunuz. Bu nedenle, bilanço öncesi fazlası ile değerlenen şirketlerde, bilançolar iyi geldi diye daha da yükseliş beklemek fiyata göre yanlış olabilir. Yani öncesindeki fiyat artışlarını da göz ardı etmemek lazım. 

Ben beklentilerimi tekniklerle harmanlayarak öngörüler yapmaya özen gösteriyorum. Bu nedenle, beklentisine göre fiyatını yüksek ya da yeterli gördüğüm hisselerde yeni öngörü yapmak için bilançoları görmeyi bekliyorum. Lütfen bu döneme dikkat edin. 

Putin'inin Türkiye'yi Enerji Hattı Yapma Teklifi Hemen Heyecanlandırmasın!
              Sonuçta ülkemizin enerji geçiş hattı olması, enerji borsası oluşması ülke olarak önemimizi arttırır. Ama sonuçta doğalgazı çıkaran değil, geçişinden pay alan bir ülke olmak, çıkarıp satanla aynı şey demek değil. Ama en azından enerji arzında sorun yaşamayız. 

Bence, Putin'in teklifindeki en önemli detay, ödemelerin Ruble, Yuan gibi yerel paralarla yapılacağıdır. Türkiye'nin cari açıktaki en büyük gider alanı enerji faturalarından kaynaklanıyor. Enerji ödemeleri de Dolar bazında yapıldığı için, Dolar kuru üzerinde baskısı, bu baskının da enflasyona etkisi yüksek oluyor. Eğer ödemelerde TL ve Ruble kullanabilirsek, bu durum Dolar ihtiyacımızı düşerecektir. Ama sadece doğal gaz almıyoruz. Bunu da sadece Rusya'dan karşılamıyoruz. Petrolü de ithal ediyoruz. Petrol ve doğalgazı Katar, İran, Irak, Türkmenistan, Azerbaycan gibi farklı ülkelerden de alıyoruz. Ama en yüksek doğalgaz alımını Rusya'dan yapıyoruz. Faydası olur ama bizi uçuracak diye beklemek fazla iyimserlik olur.

Bu arada, ABD'nin en önemli ihracat kaynağı üzerine Dolar bastığı beyaz kağıttır! Üzerine Dolar basınca bu beyaz kağıt değerli olur. Ama dünyanın dolar kullanım alanlarını düşürürse, dünyayı bu şekilde sömürmesi de zorlaşır. Dolar kullanımının azalması ABD için felaket olur. ABD dışındaki Dolar'ları ülkeye girmeden yakması gerekir. Yoksa kullanımı azalıyor diye ülke dışındaki Dolar'lar ülkesine dönecek olursa, ABD için enflasyon patlaması yaşanır. 

Bunu zamanında Saddam ve Kaddafi de yapmaya kalkıştı. Ama kendileri yok, ülkeleri de işgal ve parçalanma altında. Yani Putin'in bu çağrısına uyan ülkeler için de bu riskleri unutmamak lazım. T

Ayrıca, batı dünyası Rusya'ya enerji yaptırımları uygularken, Rus gazını engelsiz şekilde Türkiye'den almalarını beklemem. En azından savaş bitmeden beklemem. Eğer Türkiye doğalgaz konusunda Rusya ile bu boyutta bir ilişkiye girerse, benzer yaptırımlara maruz kalma riski de olmaz mı diye de düşünmek lazım.

TCMB Faiz Toplantısı Var!
              Ben en az 100 baz puanlık faiz indirimi bekliyorum. Seçimlerden önce de tek basamaklı faiz görmeyi bekliyorum. Çünkü olması gerekeni değil de, siyasi isteneni konuştuğumuz için siyasi iradenin isteği belli. Faizlerin inmesi bankaların karlarını arttıracak etki yaratıyor. Bu yüzden bizdeki banka hisselerinde yükselişleri görebiliriz. Bu durum BIST'in de 3650 ve üstünde 3715 dirençlerini test etmesine destek olabilir. Ama 3715 kırılmadan, o seviyeyi kar satışları için riskli bölge olarak görüyorum. Lakin teknik olarak bu direnç kırılacak olursa, bu takdirde 4000-4250 diye yeni TL zirvelerine doğru bir yükseliş başlayabilir.

Haftaya pozitif bir başlangıç bekliyorum. Olası teknik hareket beklediklerimi tablolarımızda paylaştım. Hepinize sağlık, bol kazanç ve iyi bir hafta dilerim.

10:00'da Ekotürk Tv. skype bağlantım var. Perihan Tantuğ ile gündemi konuşacağız. Bekleriz...


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 14.10.2022
    09:23

    Dün açıklanan ABD tüfe verileri beklentilerin üstünde gelince, sert satışlar başladı. Ama sonrası gayet güzel kapandı. Bir ara Dow j. önceki dibi 28635 olan desteğine çok yaklaşıp 28671 rakamını gördü. S&P de 3571 önceki desteğini kırıp 3502... Devamı »

  • 13.10.2022
    09:23

    Bugün ABD'de TÜFE verisi gelecek. 15:30'da açıklanacak TÜFE için beklentiler aylık %0.2, yıllık %8.1, aynı şekilde çekirdek tüfe için de aylık %0.5, yıllık %6.5 enflasyon beklentisi var. Dün açıklanan ÜFE beklentilerin üst... Devamı »

  • 12.10.2022
    09:25

    Perşembe günü ABD Eylül ayı enflasyonu açıklanacak. Cuma günü gelen güçlü tarım dışı istihdam verisi sonrası FED'in işi zorlaşmıştı. Yarın gelecek enflasyon verisi bu açıdan daha da önemli olacak. %8.1 beklenen enflasyondan daha yü... Devamı »

  • 11.10.2022
    09:20

    Yurt dışı endekslerde baskı sürüyor. Bana göre sürmeye de devam edecek. BIST'de ise pozitif ayrışma sürüyor. Ama nedense ilave faiz indirimi beklenmesine rağmen bankalarda baskı sürüyor. Cari açık sorununun artarak sürmesi sorun. Ama benim i&cc... Devamı »

  • 10.10.2022
    09:45

    ABD tarım dışı istihdam beklentilerin üzerinde gelince, gelişmiş borsalarda ve ons altında satış, ABD tahvil faizlerine ise yükseliş görülüyor. Bunun olmasını beklediğimi biliyorsunuz. Dış piyasalarda çok çetin bir kış olacağını unutmamak lazım. Bu arada Rusya-... Devamı »