Dış Piyasalar Yine Baskılandı!

10.10.2022 09:45
  •  A 

ABD tarım dışı istihdam beklentilerin üzerinde gelince, gelişmiş borsalarda ve ons altında satış, ABD tahvil faizlerine ise yükseliş görülüyor. Bunun olmasını beklediğimi biliyorsunuz. Dış piyasalarda çok çetin bir kış olacağını unutmamak lazım. Bu arada Rusya-Ukrayna savaşı Kırım köprüsü vurulduktan sonra daha da sertleşecektir. Bunlar brent petrol ve borsalar açısından sıkıntılı konular. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, her ay faiz düşecek dedi. Bunu da bekliyoruz zaten. Muhtemelen yıl sonuna kadar en az %10'a inen politika faizleri göreceğiz. Seçimler öncesi de tek basamaklı bir politika faizleri göreceğimiz anlaşılıyor. Ama bunun kredi faizlerine aynı şekilde yansımadığını bilmenizi isterim. Şirketler krediye ulaşmak konusunda ciddi sıkıntı çekiyorlar. Neyse, bu konu detay. Bizim bilmemiz gereken kurlar, faizler düştükçe adım adım artmaya, enflasyon yeni zirveler görmeye devam edecek gibi duruyor. 

BIST olarak düşen politika faizleri bankaların karlarını arttıracak. Bu nedenle dışarıdaki satış baskılarını BIST için aynı şekilde beklemiyorum. BIST normal halinde dışarıdan pozitif ayrışmaya devam edecek görüşündeyim. Mayıs ayında sat ve çık denen BIST, gayet güzel bir yaz dönemi geçirdi. Normalde Ekim sonrası BIST yıl sonu bilanço hazırlıkları için yükselişe geçer. Eğer aynı süreci yaşarsak ki, bilanço beklentilerim o yönde, o zaman BIST bize sıkıntılı günler yaşatmayacaktır diye düşünüyorum.

Jeopolitik Planlar Ana Risk Sebebimiz! 
             Bizim için en büyük riskin sınırlarımızda ABD'nin bizim için yaptığı hazırlıklar diye düşünüyorum! Bizi özellikle Yunanistan ile bir çatışmaya sokup, o esnada veya hemen sonrasında Suriye'de de bir oluşum peşindeler. Güç ve dikkatimizi dağıtmak için her türlü çalışma yapılıyor. Her an Yunanistan'dan karasularını 12 mile çıkarttığı açıklaması gelebilir. ABD uçak gemileri bile bu hazırlıklar içinde gibi geliyor bana. Böyle bir açıklama önceden söylediğimiz gibi savaş nedeni sayılır ve silahlar patlar. İşte önemli detay burada patlayan silahlar hangi ülkelere ait olur? Yunanistan ve bize ait olursa, çatışma ya da kısmi savaş çabuk sonlanır. Ama sözüm ona ABD, Fransa gibi müttefikler de dahil olursa, o zaman işler değişir. Ama Bloklar ve savaşın derinliği de değişir. Umarım bu yaşanmasın. Dünya için buna gerek yok. Ama ABD ya da arkasındaki oyun kuranların maalesef planları bu gibi düşünüyorum.

Bu yüzden endeks olarak değil de, hisse bazlı ayrışmalara odaklanmaya devam diyorum. Teknik olarak destek-direnç paylaşımlarımı yakın takip edin. Hisse kodlarına o anki fiyatı da ekledim ki, teknik durumu daha iyi görmüş olursunuz. 

Hepinize sağlık ve bol kazanç, iyi bir hafta dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 07.10.2022
    09:41

    Özellikle bankaların, ana holding ve şirketlerin, ulaştırma, gübre, enerji sektörünün, gıda, perakendecilerin, kimyacıların, ilaçların, bakın gördüğünüz gibi say say arkası geliyor. Velhasıl birçok sektör ve şirketin dokuz aylık bilan&c... Devamı »

  • 06.10.2022
    09:36

    Dışarıda kötü veri iyi piyasa yansımaları sürüyor. Öncesinde de söyledim, bunun kalıcı olmasını beklemiyorum. Ayrıca Opec toplantısında 1 Milyon varil kesinti beklentisi varken 2 Milyon varillik üretim kesintisi kararı çıktı. Dünya enerji maliyetlerinde... Devamı »

  • 05.10.2022
    09:46

    Dolar Endeksi DXY 114.77, ABD 10 yıllık tahvil faizlerinin de %4.01 görmesi sonrası, ABD ve AB'den gelen kötü veriler ekonomilerde işlerin kötüye gittiği ve bu nedenle de merkez bankaları FED ve ECB'nin yüksek faiz artışlarına ara vermek zorunda kalacakları bekl... Devamı »

  • 04.10.2022
    09:28

    Açıkçası, tamam manipülasyon teminat sorunu aşılınca ana bankalar ve diğer ana borsa şirketlerinde yükselişlerin yaşanmasını bekliyordum. Zaten bu görüşüme paralel de ana dört banka ve diğer birçok hissede alım öngörüleri girmiştim. B... Devamı »

  • 03.10.2022
    09:41

    10:00'da Eylül enflasyon rakamlarımız açıklanacak. Maalesef enflasyonda henüz zirve görmediğimiz görüşündeyim. Bugün de %84 üzeri bir TÜFE, %143 üzeri bir ÜFE beklentisi var. Ben de bu seviyeler ve üzerinde bir enflasyon bekliyor... Devamı »