Yükseliş Kalıcı Olur Mu?

04.10.2022 09:28
  •  A 

Açıkçası, tamam manipülasyon teminat sorunu aşılınca ana bankalar ve diğer ana borsa şirketlerinde yükselişlerin yaşanmasını bekliyordum. Zaten bu görüşüme paralel de ana dört banka ve diğer birçok hissede alım öngörüleri girmiştim. Birkaç gündür açtığım yeni öngörülerim gayet güzel getirilerle gerçekleşti ve kapandılar.  Ama dünkü gibi bir yükseliş beklemiyordum. 

Rahip Bronson, S400, Halkbank Davası BIST ve bizim piyasalarımız için çok önemli baskı nedenleri içinde ön sıralarda yer alıyorlardı. Dün öğleden sonra ABD Anayasa Mahkemesinden Halkbank'ın savunma hakkı kabul edildi haberlerinin çıkması ile, bir anda kamu bankaları tavanladı. Ardından bu tavanlar diğer bankalara da yansıdı. Paralel olarak tavan olmasalar da diğer birçok hissede sert yükselişler gördük.

Sonrasında da halkbank haberinin detayı çıktı. Yani birileri bu haberi önceden duyup, gayet yüksek getiriler elde edecek şekilde kullandılar. Açıkçası bu haberin bu kadar fiyatlama yaratmasını çok gerçekçi bulmuyorum. Nihayetinde sadece bir duruşma hakkı tanındı. Halkbank'ın savunması sonrası dava düşerse ne ala, ama red edilirse ki, bu risk ciddi şekilde sürüyor. Ozaman dünkü alımlar biraz erken olmuş olur. Ama hemen belirteyim, eğer dava düşecek olursa bu önemli bir gelişme olur. Umarım öyle olur. Ama ben ABD'nin son tavırlarına bakınca, çok umutlu değilim. Yanıldığımı görmek isterim.

Dış borsalarda da pozitif gelişmeler görüyoruz. ABD'den son gelen verilerde daralmaya yönelik datalar geldi diye, FED'in sonraki toplantısında 75 baz puandan daha az faiz artışı yapar diye düşünenlerin sayısı artmış. Yani FED faiz artışlarını aynı şekilde yüksek oranlı sürdüremez diye tahvil faizleri ve dolar endeksi düştü. Borsalarında alımlar ve ons altında yükseliş gördük. Belki kısmen bu yükselişler sürebilir. Ama ben FED'in faiz kararını görmeden erken sevinmeyi çok doğru bulmuyorum. Hatta, FED ve ECB'den yüksek oranlı faiz artışlarının sürme riskini daha güçlü görüyorum. Bu nedenle eğer faizlerdeki yüksek oranlı artışlar sürecek olursa, yüksek faizlerin borsa yatırımlarına ilgiyi düşürmesini beklerim. Yüksek faizi bilmeyen gelişmiş ülke yatırımcıları, bu faizi daha güvenli bulup, borsalarda yeniden satışa dönebilirler. 

Diğer taraftan ABD Kıbrıs Rum Kesimi askerlerini eğitme kararı aldı. Yani bölgede gerilimi arttıran gelişmeler aynı şekilde sürüyor. Hal böyle iken, bu yükseliş güzel tabii ama, çok uzun soluklu olmasını beklemiyorum. 3494 ile 3545 arası seviyelerden kar satışlarının geldiğini görebiliriz görüşündeyim. Ama bunlar benim düşüncelerim. Eğer bu dirençler geçilirse, o takdirde sıralı üst dirençlere gidilir. Lütfen teknik dirençleri dikkatle takip ediniz derim.

Bu arada hisse bazlı ayrışmalar da sürecektir. Sonuçta bir yükseliş beklediğim için, çok sayıda alım öngörüleri yapmıştım. Nitekim o ya da bu sebepten beklediğim yükseliş gerçekleşti ve yaptığım öngörülerin de bu esnada gerçekleşmesine yaradı. Şimdi önemli olan yeniden bir düşüşe yakalanmamaktır. Bu yüzden temkinli olmakta yarar görüyorum.

Hepinize sağlık ve bol kazanç dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 03.10.2022
    09:41

    10:00'da Eylül enflasyon rakamlarımız açıklanacak. Maalesef enflasyonda henüz zirve görmediğimiz görüşündeyim. Bugün de %84 üzeri bir TÜFE, %143 üzeri bir ÜFE beklentisi var. Ben de bu seviyeler ve üzerinde bir enflasyon bekliyor... Devamı »

  • 30.09.2022
    09:49

    Gelişmüş ülke merkez bankalarının faiz artışları, enflasyon riskleri ve borsalarında kısmi yükseliş tepkileri sonrasında yeniden satışların geleceği konusundaki riskler bana göre sürüyor. Enerji krizi Rusya'ya yaptırımlar sürerken bu sene çözül... Devamı »

  • 29.09.2022
    09:43

    Ülke olarak, enflasyon, yüksek kur, cari açık, TCMB rezerv azlığı, ABD ve Yunanistan ile gerilimlerimiz, Suriye'ye harekat planı, iç siyaset gerilimleri, FED, ECB, Rusya yaptırımlarının yansıması, enerji krizinin AB ve bize olası yansımaları, .... gibi say say bitmeyen bi... Devamı »

  • 28.09.2022
    09:41

    Biz içerideki bankacılık manipülasyonu ile yükseldik, düştük. Şimdi de bu düşüş açık pozisyonların vade ve teminat sorunları nedeniyle gereğinden fazla yaşandı, bu sorun giderilirse yükseliş tepkileri yaşanmasını bekliyoruz. Evet benim görüş... Devamı »

  • 27.09.2022
    09:28

    Borsanın şimdiye kadarki en büyük, vadeli kontratlardan kaynaklanan teminat sorunu krizi çözülüyor olabilir! Dün vadeli ve spotta ciddi boyutta özel emirlerle işlemlerin geçtiğini gördük. Sanki bir şekilde bir uzlaşma yaşanmış ve karşılıklı ... Devamı »