Rıskler Sürüyor!

30.09.2022 09:49
  •  A 

Gelişmüş ülke merkez bankalarının faiz artışları, enflasyon riskleri ve borsalarında kısmi yükseliş tepkileri sonrasında yeniden satışların geleceği konusundaki riskler bana göre sürüyor. Enerji krizi Rusya'ya yaptırımlar sürerken bu sene çözülebilecek bir sorun değil. Bu nedenle enerji krizinin dünya gelişmiş ekonomileri dahil, birçok ülke ekonomisi için derin yaraları olacaktır. Bunları alınacak kararlara göre farklı boyutlarda görebiliriz. 

Bız ise AB'nin enerji krizi nedeniyle üretim kayıplarından olumlu etkilenmeyi bekliyorum. Lakin AB için resesyon riskinden stagflasyona geçiş çok hızlı olursa, bizim beklentilerimizi de olumsuz etkiler. Ben ABD dümen suyuna giren AB için çok ciddi tehlike çanlarının çaldığını düşünüyorum. Ekonomiler derin enerji krizine girerse, bu takdirde halklardan ABD'ye karşı tepkiler başlayacaktır. Enerji krizi AB içinde de ayrışmalara, AB'nin çatırdamasına neden olabilir. 

Bizim tarafta bu konunun risk ve avantajlarını hesaplarken, diğer taraftan vade sonu bakalım neler yaşayacağız dediğim bir manipülasyon krizi henüz bana göre tam bitmemiş durumda. Bugün vade sonu bakalım neler olacak göreceğiz. İlgili hisseleri Takasbank hesaplarına aldılar, lakin teminat paraları kurumların üzerinde duruyorsa, kurumlar bunları yaratmak için her fırsatta ellerindeki her hissede satış yapabilirler. Ama dört ana banka ve ana hisselerin bu satışlar nedeniyle alım fırsatı olarak gördüğüm fiyatlara geldiği görüşündeyim. Bu durum daha da düşmelerine mani değil, fakat bu ve altında alınacak yeni pozisyonların sonrasında kar yaratacağı düşüncesindeyim. Sadece kredili olmamak, vadeli piyasalardan uzak durmak, her şekilde kenarda nakit tutmak tedbirli bir davranış olacaktır.

Hergün için artan Yunanistan riskimiz de büyüyerek devam ediyor. Yunanistan Fransa ile ortak tatbikat kapsamında tüm donanmasını Ege'ye yolladı. Bir kıvılcım bir anda kontrol edemeyen bir ateşin parlamasına neden olabilir. Sorun bizden çıkmaz. Ama Yunanistan yaptığı tahriklere bir de karasularını 10-12 mile çıkarttım provakasyonunu ekleyecek olursa, çatışma ve savaş kaçınılmaz olur. Bu konudaki gerilim düşmeden, ciddi bir risk olarak tüm piyasayı bozabileceğini bilmenizi isterim.

Bu arada teknik uygun gördükçe yeni öngörüler ekliyorum. Ama bu ortamda bunları taşımak durumund kalabileceğinizi bilmenizi isterim.

Hepinize sağlık, bol kazanç ve iyi bir hafta sonu dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 29.09.2022
    09:43

    Ülke olarak, enflasyon, yüksek kur, cari açık, TCMB rezerv azlığı, ABD ve Yunanistan ile gerilimlerimiz, Suriye'ye harekat planı, iç siyaset gerilimleri, FED, ECB, Rusya yaptırımlarının yansıması, enerji krizinin AB ve bize olası yansımaları, .... gibi say say bitmeyen bi... Devamı »

  • 28.09.2022
    09:41

    Biz içerideki bankacılık manipülasyonu ile yükseldik, düştük. Şimdi de bu düşüş açık pozisyonların vade ve teminat sorunları nedeniyle gereğinden fazla yaşandı, bu sorun giderilirse yükseliş tepkileri yaşanmasını bekliyoruz. Evet benim görüş... Devamı »

  • 27.09.2022
    09:28

    Borsanın şimdiye kadarki en büyük, vadeli kontratlardan kaynaklanan teminat sorunu krizi çözülüyor olabilir! Dün vadeli ve spotta ciddi boyutta özel emirlerle işlemlerin geçtiğini gördük. Sanki bir şekilde bir uzlaşma yaşanmış ve karşılıklı ... Devamı »

  • 26.09.2022
    09:28

    Bizim için en önemli iki gelişmeden birisi yaşanan borsa manipülasyonu sonrası vade sonu gelince bakalım kontratlar nasıl kapanacak? Teminat sorunu nasıl çözülecek göreceğiz. Eğer bu işi bir şekilde kapatarak tamamlarsak ne ala. Ama vade sonu da teminatlar tama... Devamı »

  • 23.09.2022
    09:19

    BIST de yapılan vıop-spot operasyonu-manipülasyonu patlayınca sert geri gelen bankalar yüzünden BIST de olumsuz etkilendi. Bana göre bu durum için operasyondan ziyade manipülasyon ifadesi daha gerçekçi olur. Çünkü yapılan iş, bir ç... Devamı »