Dünya İçin Zor Bir Süreç Başlıyor!

26.09.2022 09:28
  •  A 

Bizim için en önemli iki gelişmeden birisi yaşanan borsa manipülasyonu sonrası vade sonu gelince bakalım kontratlar nasıl kapanacak? Teminat sorunu nasıl çözülecek göreceğiz. Eğer bu işi bir şekilde kapatarak tamamlarsak ne ala. Ama vade sonu da teminatlar tamamlanmaz, değişimde nakit karşılıklar bulunmaz ve ilgili hisseler tabanlamaya devam ederse, piyasaya olumsuz baskılarını görürüz. Umarım bu sorunu vade sonuna gelmeden çözmüş oluruz. 

Bizim için diğer konu da, haftanın son günü S&P Türkiye değerlendirmesi bekleniyor. Bakalım S&P rapor açıklayacak mı, açıklarsa bu ortamda neler diyecek göreceğiz.

Dünya için ise, başta Avrupa olmak üzere gerilimler sürüyor. AB enerji konusunda çok sert bir kriz yaşayacak. ABD'nin dümen suyuna girerek Rusya'ya yaptırımlara kalkışmalarının ekonomilerine etkileri görüldükçe, AB içinde hem birbirleri ile, hem de ABD ile ilişkilerde gerilimlerin artmasını, ülkelerde halk tepkilerinin görülmesini bekliyorum. İtalya'daki seçimde sağ parti lideri başbakanlığı gelecek. Türkiye ile ilişkileri de çok iyi değil ama, diğer taraftan Fransa ve Macron'a sarf ettiği sözler de, uzun zaman sonra AB içinden gerçeklerin dile getirilmesi olarak düşünüyorum. 

İngiltere'de yeni kralın ne kadar kalıcı olacağı da önemli bir detay. Ben çok kalıcı olmasını beklemiyorum. Neyse, bunlar farklı detay ve gelişmeler. Şu an için AB'nin en önemli sorunu resesyondan, stagflasyona doğru yaşanacak bir kriz gelişimi olmasını bekliyorum. Bu durum AB genelinde krizleri derinleştirdikçe, ABD'nin düşüncelerinden ayrı görüşlerin dile getirildiğini duymaya başlarız. Türkiye olarak bu ortamda, Rusya ile kesinlikle tarafsız tutumu sürdürmeliyiz. 

Ama bizim için de ABD'nin hazırladığı riskler adım adım ilerliyor! Yunanistan ile her an bir çatışmaya girmemize neden olacak her türlü kışkırtmalara çanak tuttuğunu görüyoruz. Bu nedenle ben bizim için en önemli risk olarak, her an Yunanistan ile bir çatışma-kısmi bir savaş riskinden çekiniyorum. Umarım hiç beklemediğimiz anda bir de böyle bir savaşın içinde bulmayız kendimizi. Ama ABD'nin rahat durmayacağı, bölgemizde bir savaşa neden olamak için çabaladığı kesin. Rusya-Ukrayna savaşı ABD'nin kışkırtması ile başladı. Şimdi de bir benzerini Yunanistan ile bizim aramızda yapmaya çalışıyor. Bu gidiş iyiye değil. Umarım Yunanistan muhalefeti bu sürecin içine dahil olup, iktidarına tepki göstermeye başlar. 

Dünya önümüzdeki 2-3 yıl içinde çok ciddi bölünmeler, yeni kutuplaşmalar, kısmi savaşlar görebilir. Neden insanlık kendi eliyle rahatını bozmak ister, neden durduk yerde birileri savaşı ister anlamak mümkün değil. Aslında nedenler belli de, halklar bunları neden görüp de tepkilerini vermez bu durum bakalım daha ne kadar sürecek göreceğiz.

Çin'de de bir darbe spekülasyonu yaşandı. Hiç akılda olmayan bir gelişme de bu olur. Dünya hangi göndemi takip edecek bakalım. Gündemler çok hızlı gelişmeler gösteriyor. Dış borsalarda ciddi düşüşler görüldü. Haftaya bunun da etkisi ile satıcılı bir hafta başlangıcı bekliyorum. Bizdeki vadeli işlem-spot teminat sorunları ile yüzleşeceğimiz bir hafta da olacağı için temkinli olun lütfen. Ama geçen cuma söyledim, bu süreçte endeks olarak değil de, hisselere odaklanıp, olası pozitif ayrışmaları yakalamaya bakın diyorum.

BIST için enerji, gübre, perakende-market, gıda, orman-kağıt, holdingler, cam, seramik, ilaç sektörlerinin ilk aklıma gelenler olarak öne çıkacağı görüşümü bir kez daha tekrarlıyorum. Bu sektörlerin tekniklerini yakından takip edin derim.

Teknik ve bilanço paylaşımlarımla sizlere elimden geldiğince destek olmaya çalışıyorum. Hepinize sağlık, bol kazanç ve iyi bir hafta dilerim.

NOT: 10:15 civarı, Ekotürk Tv. skype bağlantısı üzerinden, sevgili Perihan Tantuğ ile gündemi konuşacağız. Bilginiz olsun.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 23.09.2022
    09:19

    BIST de yapılan vıop-spot operasyonu-manipülasyonu patlayınca sert geri gelen bankalar yüzünden BIST de olumsuz etkilendi. Bana göre bu durum için operasyondan ziyade manipülasyon ifadesi daha gerçekçi olur. Çünkü yapılan iş, bir ç... Devamı »

  • 22.09.2022
    09:18

    FED 75 Baz Puan Artış Yaptı, TCMB Ne Yapar? ABD ve AB enflasyonuna müdahaleyi öncelikli göreceklerini, ECB ve FED'den yüksek faiz artışlarının geleceğini, bu nedenle dolar endeksi yükselirken, ons altın ve gelişmiş ülke borsalarının düşme riskin... Devamı »

  • 21.09.2022
    09:28

    Hasar dedim, çünkü yaşananlar özellikle viop işlemi yapan, bankaların gidişine kanan normal yatırımcıların ciddi zarar etmelerine neden oldu. Aynı zamanda bu operasyonlarda işlemleri yapan manipülatörlerin hesapları kendilerinde bulunan banka ve aracı kurumların da ci... Devamı »

  • 20.09.2022
    09:23

    BIST'in bankalar öncülüğünde soluksuz yükselişinin son günlerinde, özellikle önce kamu bankalarının tavanlaması ile yaşanan bu yükselişin sağlıklı, normal ve yabancılarla yaşanan bir yükseliş olmadığı görüşümü yazıyordum. Hatt... Devamı »

  • 19.09.2022
    09:38

    ABD Merkez Bankası FED, 21-22 Eylül'de toplanacak ve 22 Eylül'de politika faizi kararı açıklanacak. 75 baz puanlık bir artış bekliyorum. Daha üstünde artış beklentileri de var. Olur mu bilmem. Benim FED ve gelişmiş piyasalara yönelik görüşlerimi deta... Devamı »