Piyasalar FED Faizlerine Odaklandı!

19.09.2022 09:38
  •  A 

ABD Merkez Bankası FED, 21-22 Eylül'de toplanacak ve 22 Eylül'de politika faizi kararı açıklanacak. 75 baz puanlık bir artış bekliyorum. Daha üstünde artış beklentileri de var. Olur mu bilmem. Benim FED ve gelişmiş piyasalara yönelik görüşlerimi detaylı ve ısrarla uzun zamandır yazdığım için biliyorsunuz. Borsaları ve ons altın içinm tam düşündüğüm gibi süreç yaşıyorlar. Bu kışı görmemiz gerekecek. Eğer AB bölgesinde stagflasyona yönelecek bir enflasyon sorunu yaşanacak mı bu önemli. Bunun ABD enflasyonu üzerinde de etkileri olacaktır. FED'den faiz artışları sürecek söylemleri de var. Enflasyonda durulma görmeden bu baskı bitti diyemeyiz. 75 baz puan bir şekilde piyasa tarafından beklendiyor. Ama 100 ve üzerinde bir artış olursa, ons da 1550-1600$ seviyelerine doğru bile hızlanan bir düşüş görülebilir. Dow'da da, 30600 desteğinin altında bulunan 30000 ve 29600 destekleri zorlanır. Yurt dışı için baskıların bir süre daha süreceğini düşünüyorum.

TCMB da faiz kararını açıklayacak. 22 Eylül 14:00'de herkesin faiz artışı beklenen bir haftada 100 baz puanlık yeni bir indirim daha yapar mı, bu da bizim önemli belirsizliğimiz. Eğer yeni indirim duyarsak, Dolar kuru yeni zirve denemesi yapabilir. Umarım gördüğü zirveyi kırmaz. Kıracak olursa, yükseliş kontrolü kaçar ve yeniden her alanda enflasyon artışlarını yaşamak durumunda kalırız.

Neyse, BIST için ise gözlerimiz bankacılık sektöründe olacak. Tabanlar sürecek mi, sürerse BIST'in baskısı da sürecektir. Ben bugün taban satışlarının bitebileceğini düşünüyorum. En azından özel sektör bankalarında alımlarla toplarlanan bir BIST görebiliriz. Ama bankalar konusunda bana göre ciddi bir manipülasyon yapıldığını düşündüğüm için, gelişmeleri ve manipülatör yapanların niyetlerini bilmemiz mümkün değil. O yüzden bankaların riskini almaktansa, diğer hisseler bazında tekniklere odaklanmak daha doğru ve güvenli olabilir görüşündeyim. Olası hareket beklediğim hisselerin tekniklerini de geceden paylaşmıştım zaten.

Bir süredir dikkat çektiğim endişemi tekrarlayıp, bitiriyorum. Beni en çok rahatsız eden, ABD ile yaşanan gelişmeler olarak görüyorum! Pelosi Ermenistan'a destek verip, Ermenistan'ın arkasındayız dedi. ABD Yunanistan'daki Dedeağaç üssünü, büyük savaş gemilerinin yanaşacağı bir deniz üssüne çevirme planı konuşuluyor. Bunlar boş yere olacak işler değil. Dediğim gibi, ya Türkiye NATO'dan çıkacak-çıkartılacak olursa diye bir hazırlık yapılıyor, ya da Türkiye-Yunanistan arasında bir çatışma planlanıyor. Bu şekilde Türkiye'nin gücünü krımak, bu esnada da Suriye'de özerklik planlarını devreye sokmak isteniyor görüşündeyim. Bunların hepsini aynı anda yaşama riskimiz de olabilir. Biz de bu riski gördüğümüz için Şanghay İşbirliği Örgütüne tam üyelik niyetimizi dile getiriyoruz. Bu konu süreci ve zamanı bilinemeyecek bir risk olarak karşımızda duruyor. 

Hepinize sağlık ve bol kazanaç dilerim. 


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 16.09.2022
    09:38

    Düşündüğüm gibi bankaların tabanlamaları sürüyor. Evvelsi gün bankalara ilk anda uyup düşen diğer hisselerde sonrasında alımlar görmüştük. Dün de benzeri yaşandı. Ama daha sonra genel piyasada satışlar arttı ve BIST de düşerek kapattı.... Devamı »

  • 15.09.2022
    09:40

    Salı günü bankaların tavan tavan yükselen gidişleri terse dönüp de satışlar genele yayılmış, BIST seans bitimine doğru devre kesici yaşamıştı. Dün böyle bir gün sonrası bankalardaki tabanların sürmesini ve bu nedenle de BIST genelinde düzeltmenin bir... Devamı »

  • 14.09.2022
    09:28

    Bir süredir yaşanan sert yükselişin her an kar satışları gelebilir uyarılarımız, dün gerçekleşti. Böyle bir realizasyonda BISt'in genelinde devre kesicilerin yaşanacağını söylüyordum ki, dün BIST'in tamamı için %5'i aşan düşüş y&... Devamı »

  • 13.09.2022
    09:29

    BIST olarak son dönem tüm dünyadan ayrışarak, inanılmaz bir yükseliş atağı yaşadık. Bu yükselişte başı çekenler, daha doğrusu bu yükselişin bu şekilde kesintisiz ve ısrarlı olmasını sağlayan bankacılık endeksi ve dolayısı ile kamu bankaları başta, banka hisseleri... Devamı »

  • 12.09.2022
    12:38

    Sinirlerim bozuldu piyasa işlemleri yüzünden gerçekten! Ne yapacağımızı şaşırttılar bana bile. Açılır açılmaz asels'de bir kurumdan 3.2 Milyon adet ısrarlı satışlar geldi. Hisse 30.18 görmüşken. Hakb 14.38 devre kesici yeyince, her tarafa satışlar geliyor... Devamı »