Ve Realizasyon Geldi!

14.09.2022 09:28
  •  A 

Bir süredir yaşanan sert yükselişin her an kar satışları gelebilir uyarılarımız, dün gerçekleşti. Böyle bir realizasyonda BISt'in genelinde devre kesicilerin yaşanacağını söylüyordum ki, dün BIST'in tamamı için %5'i aşan düşüş yüzünden BIST devre kesti ve gün sonunda sadece kapanış seansı yapılabildi.

Bu neden oldu diye sorular geliyor. Neden aramaya gerek yok. Çünkü zaten sağlıksız bir yükseliş yaşanıyordu. O ya da bu sebeple yaşanabilecekti. Dün ABD'de açıklanan TÜFE verileri beklentilerden kötü gelince, bizim sanayi büyümemizi %8'lerin üzerinde beklerken çok sert bir kayıpla temmuz'da %6.2 kayıp yaşayarak yıllık büyümemizin %2.4'e indiğini gördük.

İşte bunların da etkisi ile, zaten zorlama kamu banka alımlarıyla yaşatılan yükselişin sert geri dönüşleri tetiklendi. Yani sebep bunlar gibi gözükse de, başka nedenler de, ya da hiç bir gerekçe olmadan da olabilirdi. 

İyi ama yükselmeyenler de düştü deniyor. Ama tam da böyle olabileceğini söylüyorduk. Yani böyle bir sert geri geliş başladı mı, pozitif ayrışanlar olabilir ama yükselmemiş olsalar da her hisse bu ortamın moral bozukluğundan olumsuz etkilenip geri gelebilir. Gördünüz bir günde bir haftalık yükselişi geri vermiş olduk.

Peki devamı gelir mi? 
              Şimdi en önemli soru bu. Bence, eğer bankaları zorla yükselten el yeniden aynı şeyi yapmayacaksa, maalesef realizasyon devam edebilir. Ama bilinmesi gereken diğer önemli bir detay ise, özel bankalar, holdingler, bir çok sektör ve sanayi şirketinin mevcut karları ve dokuz aylık beklenen karları halen daha da yüksek fiyatları destekleyecek şekilde sürüyor. Bu nedenle suni yükselenlerde satışlar sürerken, diğer bir çok hissede ise, satışların alımlarla karşılaştığını ve ayrışmaların olduğunu görebiliriz.

Ama gelen satışların henüz ikinci günündeyiz. Ben böyle bir yüseliş sonrası yaşanan bu denli yüksek oranlı kar satışlarından sonra piyasaların hemen dengelenmesini beklemem. Çünkü çok mal yiyen olur. Ters yakalananlar, kredili kalanlar olur. Şimdi de onların satışları söz konusu olabilir. Aynı şekilde hep yükselen vadeli yine yükselecek diye long olanlar, bir anda gelen satışlar yüzünden ters yakalanır. Onların teminat tamamlamak için nakitleri yetmeyince eldeki kontrat ve spottaki hisselerden satarak nakit yaratmak zorunluluğu yaşanabilir. 

İşte bu nedenle ben bir-iki gün alım için izlemede kalmayı doğru buluyorum. Çünkü yükseliyor derken, yeniden satışlar başlayabilir. Ama dediğim gibi, borsayı manipüle edip, bana göre suni şekilde yükselten elin gücünü bilmiyoruz. Eğer kaynakları çok güçlü ve niyeti daha da yükseltmek ise o zaman iş değişir. Ama bunu da bir tek bu yükselişi yaşatanlar biliyor.

Dün ABD verileri dış borsaları, ons altını, abd tahvil faizlerini de vurdu. Dün ana sayfamıza eklediğim iki videoyu da izlerseniz, dışarıdaki borsa yükselişlerinin geçici olup, yeniden düşeceklerini, tahvil faizlerinde yükseliş yaşanacağını, ons altında yükselişin sınırlı kalacağını, paritenin de yeniden düşeceğini ifade etmiştim. Tüm bunlar dışarıda aynen yaşanıyor.

Şimdi bir-iki gün izlemekte ve ona göre yeni alım için beklemekte yarar var. Olası destek ve dirençleri destek-direnç tablolarımızda bulabilirsiniz.

Sosyal Konut Kampanyası!
              Hedef kitlesi, boyut, rakamları ve ödeme şekli bence çok iyi hesaplanmış gayet güzel bir kampanya olarak görüyorum. Umarım sulandırılmadan, yanı şekilde gerçekleştirilir. Bu şartlara uyanların, özellikle de çocukları için başvuru yapmalarını doğru buluyorum.

Hepinize sağlık ve bol kazanç dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 13.09.2022
    09:29

    BIST olarak son dönem tüm dünyadan ayrışarak, inanılmaz bir yükseliş atağı yaşadık. Bu yükselişte başı çekenler, daha doğrusu bu yükselişin bu şekilde kesintisiz ve ısrarlı olmasını sağlayan bankacılık endeksi ve dolayısı ile kamu bankaları başta, banka hisseleri... Devamı »

  • 12.09.2022
    12:38

    Sinirlerim bozuldu piyasa işlemleri yüzünden gerçekten! Ne yapacağımızı şaşırttılar bana bile. Açılır açılmaz asels'de bir kurumdan 3.2 Milyon adet ısrarlı satışlar geldi. Hisse 30.18 görmüşken. Hakb 14.38 devre kesici yeyince, her tarafa satışlar geliyor... Devamı »

  • 12.09.2022
    09:46

    Yeni Eğitim-Öğretim Dönemi Hayırlı Olsun! Öncelikle 2022-2023 Eğitim-Öğretim Dönemi bugün başlıyor. Bu vesile ile tüm öğrenci, öğretmen ve velilerimiz için hayırlı olmasını dilerim. Sevgili öğretmenlerimiz lütfen ileride l... Devamı »

  • 09.09.2022
    13:47

    Bankalar bir hafta önceye göre %50, bir ay önceye göre %100, biraz daha öncesi dersek 1,5-2 ay içinde %150 civarı yükseliş yaşadılar. Fakat yabancı takası %33.57. Yani son duruma göre biraz daha düştü. Şimdi sorular sorular dolanıp duruyor kafa... Devamı »

  • 09.09.2022
    09:38

    Öncelikle hemen belirteyim, BIST için sahip olduğum tedirginliğin nedeni özellikle kamu bankaları başta, bankacılık sektörünün çok sert ve dik bir çıkış yapması esnasında olası riklerden kaynaklanıyor. Vadeli ile spot arasında açıkçıları sı... Devamı »