Kafamda Deli Sorular?

09.09.2022 13:47
  •  A 

Bankalar bir hafta önceye göre %50, bir ay önceye göre %100, biraz daha öncesi dersek 1,5-2 ay içinde %150 civarı yükseliş yaşadılar. Fakat yabancı takası %33.57. Yani son duruma göre biraz daha düştü.

Şimdi sorular sorular dolanıp duruyor kafamda. Bankalarla, özellikle de kamu bankalarının hemen tavan yapılması nedeniyle bu durum yaşanıyor. Peki ne olacak, devam mı, tamam mı bu durum? Bilemiyorum ki. Sonuçta yapanlar yabancı değil bana göre. O nedenle kim bu işlemi yapıyorsa, devamındaki düşüncesi, nedeni önemli. Ben açıkçıları ters getirmek için yapıyorlar diyorum. O nedenle her an çekildikleri ve bu işi sonlandırdıkları an, bankalar tepe aşağı döneceklermiş gibi geliyor bana. Bu nedenle de tüm piyasadan korkuyorum böyle bir ana denk gelirsek diğerlerinde de teknik sert bir düzeltme yaşanabilir diye.

Ama diğer taraftan da, özel bankalar da hala ucuz, diğer ana hisseler de. İyi de peki, ya bu durum biraz, hatta bir hafta diyelim daha sürerse ne olacak? Ya da, dönüp ucuz dediğimiz diğer ana hisseleri de almaya kalkarlarsa ne yapacağız. Korku dağları bekletiyor diye, uzak kalıp seyirci mi olmalıyım? İnanın kaç gündür her saniye bu cevabı arıyorum. Bilanço Değerlendirmelerimde de göreceğiniz gibi, şu an bile ucuz dediğim, 9 ve 12 aylık bilançolarına göre çok daha ucuz kalacaklar dediğim birçok hisse var. Ama olur da bir satış gelirse, endeks teknik bir düzeltme yaşarsa, o düzeltme esnasında yeni öngörüler yapayım diye bekliyorum. 

İyi de, ya bir süre daha düşmezse ya da, bankalardan çıkarken diğer şskontolu dediğimiz hisseleri de yukarı çekmeye başlarlarsa, o zaman bile bile lades olmayacak mıyız? Bile bile derken, bilançolarına göre ucuz derken almayarak demek istiyorum. AB için enerji krizinde birçok hissemiz öne çıkabilir diyorum, diğer taraftan da bankaların bu çıkış hızlarından tedirgin olduğum için izlemede kalıyorum diyorum.

Ama diğer taraftan da, hep böyle olur. Yok artık düşmeyecek bu piyasa diye girdiğiniz an, satışlar bir anda gelir. Buna da yakalanmaktan korkuyorum. Sonuçta şu an bana göre bu yükselişi yabancı yapmıyorsa, alanın bu para gücü nereden geliyor? Daha ne kadar almaya yetecek? Bir yerde dursa, anında satışlar tabanlara doğru gelebilir. Sonrası da bir süre düşebilir. Hemen dönmeyebilir. Geçen hafta üç banka devre kestiğinde bir anda BIST'in yarı hissesi devre kesti neredeyse. Yani o hisseler o zaman düşerken bilançoları yine gayet iyiydi. Aynı durum başımıza gelmesin diye çok çekiniyorum.

Bunun yanında Eylül'ün sonunda bağımsız denetici olmadığı için dokuz aylık bilançolar hızlı açıklanacaklar. Bilançosu şu an bile iyi olan, dokuz ayda daha da iyi gelecek olanları, bilenler varsa, biz düşüş korkusu yaşarken, şimdiden alıp götürürlerse ne yapacağız? Bir haftadır kafamda bu sorular dolaşıyor her an.

Dışarıda ECB 75 puan artış yaptı. FED için de 75 baz puan artış beklentim var. Bu nedenle yabancı borsalarda ciddi kar satışları yaşanmıştı. İki gündür kısmi tepkiler var ama, bunların tepki olarak kalmasını, kısmi bir yükseliş sonrası yeniden düşüşler olabileceğini düşünüyorum. O zaman bizim şimdiden bu kadar hızlı ayrışmamız sadece içerdeki yatırımcılarla daha ne kadar sürebilir? 

İnanın bilmiyorum. Teknikleri referans alsam bitçok öngörüm gelmeye devam ediyor olurdu. Ama yaşananlar ve aklımdaki soruları cevaplamadan rahat olamıyorum. Sonra satışlara bir yakalanınca nasıl düşüşler olabildiğini çok kez test ettik, yaşadık. 

Bu nedenle ben yine teknik destek-direnç paylaşımlarımı yapayım, kırılan tekniklere ve bilanço beklentilerime göre sizler kendiniz karar verin. Belki de bazılarınız beni fazla tedbirli, gereksiz korku yaşıyorum diye düşünüyor olabilirsiniz. Teknik paylaşımlara bakıp, sizler gerekirse alım kararlarınızı verirsiniz. Her an bunları düşünmek çok yorucu inanın. Ben işin içinden çıkamıyorum. Zaten yazıyorum da, sessizliğimin neden olduğunu detaylı şekilde yeniden paylaşmak istedim. Gördüğüm iyi teknikler, bilançosu iyi olan hisseler yükselişe devam ettikçe, neden öngörü vermedim diye kendi kendimi yiyorum. Ama sanki öngörü versem, bankalar bir çözülürse herkes ters yakalanacakmış gibi geldiği için de elim öngörü yazmaya yine de gitmiyor.

Ben teknileri taramaya başlıyorum. Destek-Direnç paylaşımlarımda gördüklerimi ileteceğim. Olur da cesaret edersem yeni öngörüler de girebilirim. Ama alım yapacak olanlar, bankalarla ilgili yaşananların risklerini bilmelerini isterim. Hava bir anda tersine dönerse de, maliyetli beklemek zorunda kalabilirsiniz.

Umarım doğru kararlarla yükselişleri kaçırmadan, düşüşlere de yakalanmadan yolumuza devam ederiz. Fırsatları kaçırmak da çok üzücü olur. Bir anda gelebilecek sert bir düzeltmeye yakalanmak da.

Bu nedenle eğer yeni öngörü yapacak olursam, sadece bilançosuna göre iskontolu düşündüklerimde yapacağım. Hiç olmazsa, düşüş düzeltmesi yaşanır ve yakalanacak olursak, elde taşınan hisslerin iskontolu olduğunu biliriz.

Ne diyelim, hepinize bol şans!


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 09.09.2022
    09:38

    Öncelikle hemen belirteyim, BIST için sahip olduğum tedirginliğin nedeni özellikle kamu bankaları başta, bankacılık sektörünün çok sert ve dik bir çıkış yapması esnasında olası riklerden kaynaklanıyor. Vadeli ile spot arasında açıkçıları sı... Devamı »

  • 08.09.2022
    18:29

    Sadece BIST'e bakıp, yabancı alıyor, piyasaya çok ciddi para giriyor diye bakmayın! Çok farklı işler yaşanıyor. Spot ile vadeli endeks arasında 5 bin puan gibi inanılmaz bir fark oluştu. Benzer durum birçok hissenin spot ve vadeli fiyatı arasında da tam bu kadar olmasa da ya... Devamı »

  • 08.09.2022
    09:56

    Dün özel sektör bankaları ciddi gün içi realizasyonlar yaşadılar. Seans içinde Garan ve Ykbnk devre kesici yediler. Seans sonu da ciddi eksilerle kapatmalarına rağmen, kamu bankaları bırakılmadığı için bankacılık sektörü ve BIST artı kapanış yaptıla... Devamı »

  • 07.09.2022
    09:49

    Dış piyasalarda, resesyon ve olası yüksek faiz artışlarının baskıları yaşanıyor. Enerji sektöründe adım adım büyük bir krize gidiliyor. Enerji şirketlerinin Lehman krizi gibi çok büyük bir iflas dalgasına düşmelerinden korkuluyor. AB, başta Almanya olma... Devamı »

  • 06.09.2022
    09:45

    Dün bankalar yine tavanlarken, bu tavanlara demirçelikler de dahil oldu. Holdingler de ciddi yükselişler yaşadılar. Geçen hafta alımlar durduğu anda hızlı, hatta devre kesicili düşüşler yaşanırken, sonra bir anda yeniden alımlar sahneye çıktı ve yükseliş... Devamı »