Yükseliş Sürecek Mi?

08.09.2022 09:56
  •  A 

Dün özel sektör bankaları ciddi gün içi realizasyonlar yaşadılar. Seans içinde Garan ve Ykbnk devre kesici yediler. Seans sonu da ciddi eksilerle kapatmalarına rağmen, kamu bankaları bırakılmadığı için bankacılık sektörü ve BIST artı kapanış yaptılar. BIST açısından bakınca, sadece kamu bankaları değil, özel sektör bankaları satılmaya başlanırken, holdingler, sıse, havayolu-ulaştırma şirketleri, petro kimyalar ve bazı çimentolar alınarak BIST eksiye dönmeden tutuldu.

Dün yaşanan kar satışları ciddi ama alımların gücü ve kaynağı da çok net olmadığı için BIST'de düzeltme başlıyor diyemiyorum. Seans içi değişimlerle yükselişin sürdüğünü de görmek mümkün. Bbugün 3298 ve altında 3247 destekleri kırılacak olursa düşüşün düzeltmeye dönüşmesi de mümkün. Maalesef bankalardaki işlem şekli bana eski yabancı işlemlerine benzer izlenim vermediği için çok fazla net konuşamıyorum. Çünkü ben de henüz ne olacağı konusunda net değilim. Bu nedenle teknikleri referans alarak yol bulmaya çalışabiliriz.

Destek bulacağınız teknikleri Destek-Direnç Tablomuzda bulabilirsiniz. Önceki gün verileri de henüz kırılmamış ise, o zaman onlar da geçerlidir. Son gün içindeki verilerde görmediklerinizi, önceki gün paylaşımlarından da bakabilirsiniz. Olası bir düzeltme halinde 3298 ve 3247 aşağı kırılacak olursa satışlarla düşüş 3125 - 3056 - 3000 seviyelerine doğru bir anda yaygınlaşabilir. Ama dün olduğu gibi, bankalardan çıkarken diğer hisselere girerek, endeks 3448 direnci kırdırılıp, 3500-3600 seviyesine doğru yeni TL zirvesi de görebiliriz. Dün bu yönde bir işlem şekli vardı. Bakalım bugün ne olacak göreceğiz.

Benim dünkü uyarılarım geçerli. Eğer bir düzeltme yaşanacak olursa, gelen satışlar bir anda robotların hızları yüzünden genele yayılıp, çok sayıda devre kesicilerin geldiğini görebiliriz. Eğer buna yakalanmak istemiyorsanız, daha öncesinde belirlediğiniz seviyelerden kar realizasyonları yapıp, geri çekilip izlemeye geçmek gerekir. Ama ben değişerek diğer hisselerle yükseliş devam eder diye düşünüyorum diyorsanız, o zaman bilançolarına göre halen ciddi iskonto içeren holdingler, petro kimyalar, gıdalar, perakendeler, havayolu ve ulaştırmalar ve listelerimizde iskontolu olduğu yazılı olan diğer hisseleri almak, taşımak doğru olabilir. Ama genele yayılan bir satış gelirse, bu hisseler de düşerse, bir süre belli oranda kayıplarla durmak zorunda kalabileceğinizi de kabullenmeniz gerekir. Dün banka dışı diğer hisselerde bu şekilde alımlar gördük. Devamı nasıl olacak bugün göreceğiz.

ECB Faiz Kararını Açıklayacak!
             AB Merkez Bankası bugün 15:15'de faiz kararını açıklayacak. En az 50, muhtemelen de 75 baz puanlık faiz artışı beklentisi var. Eğer 75 altında bir faiz artışı olursa, parite baskılanırken, AB borsalarında kısmi toparlanmalar görebiliriz. Ama AB için asıl risk, başlamış olan enerji krizinin boyutu olacaktır. Ben ciddi bir krize girmelerini bekliyorum. Eğer ülkemize yaptırım gelmezse, gıda, cam, gübre, metal sanayi dahil çok sayıda şirketimiz ciddi bir ihracat imkanı yakalayacaklar diye düşünüyorum.

Diğer taraftan mevcut TCMB ve BDDK kararları da, banka karlarının yüksek gelmeye devam etmesini sağlayacak. Tüm bunları birleştirince, BIST için yaşanacak olası düşüş, sonraki yükselişler öncesinde yaşanmasını beklediğim sağlıklı bir teknik düzeltme nedeniyle olacaktır. Yani piyasalar tersine dönecek diye satışlardan çekinmiyorum. Düzeltmeye yakalanılırsa, olası %10-%20 arası düzeltme düşüşleri yabana atılmayacak kayıplar olur diye uyarmak istiyorum. Sonra yeniden yükselişin sürmesini bekliyorum. Ama daha şimdiden bu denli yüksek bir bankacılık sektör artışı bana biraz erken geldiği için, eğer bu yükselişi sağlayanlar geri çekilecek olurlarsa, o zaman düşüş oranları hızlı, hatta biraz daha fazla yaşanabilir. 

Ben tedirgin şekilde bu gelişmeleri takip etmeye devam edeceğim. Öngörü sayım düştü gördüğünüz gibi. Ama Destek-Direnç Tablosunda paylaştığım teknikleri de çok yakından takip edin. Orada kırılan destek ve dirençlere göre sonraki sıralı teknik seviyeler yeni beklentiler olur. Yani öngörü sayım azaldı ama, bu tabloya bakarsanız, ulaştırmaları, çimentoları, holdingleri, petro kimyaları, gıdaları, gsmcileri görebilirsiniz. Sadece ben piyasadan tedirgin olduğum için gördüklerimi öngörü listelerine koymayıp, sizler takip ederek kararınızı verin diyorum.

Umarım destek-direnç tablosunu yeterinde kullanıyorsunuzdur. Siteyi Tanı bölümünde tablo detaylı şekilde izah ediliyor. Lütfen bunları okuyunuz. Yükselişle başlanan bir güne başlıyoruz. 3448 seviyesi ve 3298 seviyeleri önemli olacaktır.

Hepinize sağlık ve bol kazanç dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 07.09.2022
    09:49

    Dış piyasalarda, resesyon ve olası yüksek faiz artışlarının baskıları yaşanıyor. Enerji sektöründe adım adım büyük bir krize gidiliyor. Enerji şirketlerinin Lehman krizi gibi çok büyük bir iflas dalgasına düşmelerinden korkuluyor. AB, başta Almanya olma... Devamı »

  • 06.09.2022
    09:45

    Dün bankalar yine tavanlarken, bu tavanlara demirçelikler de dahil oldu. Holdingler de ciddi yükselişler yaşadılar. Geçen hafta alımlar durduğu anda hızlı, hatta devre kesicili düşüşler yaşanırken, sonra bir anda yeniden alımlar sahneye çıktı ve yükseliş... Devamı »

  • 05.09.2022
    09:25

    Yabancılar bankalarda satışa geçince, bir anda banka hisselerin de devre kesiciler gördük. Ama baskı çok uzun sürmedi. Cuma günü yeniden bankalar alımları ve tavanlar yaşandı. BIST'i son dönem yeni TL rekorlarına taşıyan ana sektör bankalar oluyor... Devamı »

  • 02.09.2022
    09:38

    Dün bankaların yeniden alınmasına rağmen, tuprs, sıse, demirçeliklerbaşta diğer sektör hisselerinde ciddi kar satışları yaşandı. Bu satışlar bir ara bankalarda da ciddi boyutlardaydı. Zaten özellikle Garan'da bir kaç gündür kar satışları ciddi boyutlarda s&... Devamı »

  • 01.09.2022
    09:36

    Gelişmiş ülkeler enflasyon sorunundan çıkamıyorlar. AB son elli yılın en yüksek seviyelerinde %9'lar üzerinde seyrediyor. ABD'de %8.5 açıklanan TÜFE sonrası merkez bankalarından yüksek faiz kartını kullanacakları beklentileri iyice artmış durumda. Bu du... Devamı »