Dış piyasalarda, resesyon ve olası yüksek faiz artışlarının baskıları yaşanıyor. Enerji sektöründe adım adım büyük bir krize gidiliyor. Enerji şirketlerinin Lehman krizi gibi çok büyük bir iflas dalgasına düşmelerinden korkuluyor. AB, başta Almanya olmak üzere Rus gazına o kadar bağımlı bir yapıya getirmiş ki kendisini, şimdi yaptırım kararı alınınca kendi kendilerini vuruyorlar. Eğer devletler enerji şirketlerini finanse edemezse, ekonomilerinde çok ciddi hasarlar oluşturacaklar.
Bu durum hem tek bir merkeze bağımlı yapılanmanın, hem de ABD'nin dümen suyuna girmenin hatası ve yansıması diye düşünüyorum. Bakalım bu kriz ve sonrası bize neler yaşatacak. Birlik içinde çatırdamalar, ABD'ye karşı tepkiler, birbirleri arasında uzlaşmazlıklar görülebilir. Ama bu denli canları yanarken, Türkiye göze batabilir! Rusya'ya yaptırımlara katılmadığımız için, bize yaptırım kararı alabilirler. Bu risk dışında biz AB'nin enerji krizinden çok ciddi avantaj elde ederek çıkabiliriz. Ama tabii bizi rahat bırakırlarsa.
Yarın AB Merkez Bankası ECB faiz kararını açıklayacak. ABD ve AB'den gelen veriler enflasyonu sıcak tutmaya devam ediyor. Bu nedenle de her iki merkez bankasından da yüksek oranlı faiz artışları yapması bekleniyor. ABD için daha rahat bir durum var. ABD kayaç gazı sayesinde dünyanın en büyük enerji üreticilerinden biri haline geldi. AB krizine de taşıma LNG ile satış yaparak gelir elde ediyor. Ama ECB ve AB için durum farklı! Zaten çok ciddi bir enerji krizine giriyorlarken, bir de yüksek bir faiz artışı ile ekonomilerini iyice resesyona sokabilirler. Gerçi oradaki faiz artışını da net görelim! Sonuçta artacak yüksek rakam bile faizlerin ancak %1, %1.25 olmasına neden olacak. Mevduat faiz oranı ise uzun süre sonra sıfırın üstüne çıkacak. Yani öyle çok yüksek seviyelerden söz etmiyoruz. Ama yine de kriz öncesi bir dönemde bunların yaşanması AB için önemli bir risk tetiklemesi olabilir. Ben her iki merkez bankasından da faiz artışlarının 75 baz puanlar civarı gelmesini bekliyorum.
BIST Pozitif Ayrışmaya Devam Ediyor!
Yatırımcı için en riski ortam, devamlı yükselen bir BIST'tir! Yaşanan ısrarlı yükseliş sonrası, yatırımcılar nasılsa yine yükselir diyerek düşüşlerden korkmazlar. Hatta yaşanan düşüşler sonrası yine alışlar gelir beklentisi ile hemen alıma geçerler. İşte böyle bir dönemdeyiz. Ben özellikle yatırımcıları uyarıyorum! Sadece bankacılık sektörü ile yaşanan bu yükseliş ciddi riskli hale geldi. Her an bir düzeltme başlayabilir. Birkaç kez denemesini gördük. Devre kesiciler yaşandı. Gerçek bir düzeltme halinde ise, arka arkaya devre kesiciler yaşanır. Yükseliş son dönem asıl bankalarda yaşandı diye bakılmaz, bir çok şirket ve sektör tabanlar yaşar.
Bu nedenle gereğinden fazla rehaveti doğru bulmuyorum. Banka öngörülerim ve uzun vadeli listedeki beklentilerim gerçekleşti ve kapandılar. Ama bankalar yükselmeye devam ediyorlar. Şimdilik yükselişi dolar bazındaki teknikleri referans alarak takip edebilirsiniz. Ama düşüş başlayınca vereyim diyorsanız, robotlar, algoritmalarla stop emirleri girmeniz gerekir. Çünkü düşüş başlayınca algoritma ve robot işlemleri tetiklenir, çok hızlı ve sert satışlar gelir. Siz buna yetişip de veremezsiniz. Peşinen şartlı, zincir vs kullanarak emir girmelisiniz. Kaldı ki onlarla bile yaşanacak satışta satmayı başaramayan çok kişi olacaktır.
Kısacası herkesi uyarıyorum. Bu yükseliş sürebilir, zirvesini tam tahmin edemiyorum. Dolar bazlı teknik paylaşımlarımı referans alabilirsiniz. Ama döndüğü anda çok ciddi kayıplar görülecektir. Lütfen ama lütfen gereğinden fazla rehavete kapılıp da, böyle bir yükselişe yakalanarak elde ettiğiniz son dönemin gayet güzel karlarını yok etmeyin. Hatta zararlara girmeyin. Kar cebe girmediyse kar değildir! Ben artık yükselişlerin satış fırsatı olarak görülmesini doğru buluyorum. Gerekirse, sonraki yükselişleri kaçırmayı göze alıp, olası bir düzeltmeden korunmak esas olmalı diye düşünüyorum.
NOT: 16:30'da Ekotürk Tv.skype bağlantım var. Beklerim.
Hepinize sağlık ve bol kazanç dilerim.
Saygılarımla
Aydın Eroğlu
Stratejist
Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_