Banka Hisseleri İle Nereye Kadar?

05.09.2022 09:25
  •  A 

Yabancılar bankalarda satışa geçince, bir anda banka hisselerin de devre kesiciler gördük. Ama baskı çok uzun sürmedi. Cuma günü yeniden bankalar alımları ve tavanlar yaşandı. BIST'i son dönem yeni TL rekorlarına taşıyan ana sektör bankalar oluyor. Ama alan yabancı için tek elden alım yapıldığı söylenen bir spekülasyon var. Kısacası alıcı ne kadar genişse o kadar sağlıklıdır. Ama tek bir fon ağırlıklı ise, alımların bu denli dik ve sert olması daha iyi anlaşılır. Fakat nasıl çıkış böyle yüksek olursa, alıcı çekildiği anda düşüş ve kar satışları, düzeltmeler de aynı hızla olur. 

Bilançolarına göre özel sektör bankaları halen iskontolar içeriyorlar. Ama bir ay içinde %100'e yaklaşan yükselişler olduğunu unutmamak gerekir. Yani her an düzeltmeler, kar satışları yaşanma riski olduğunu bilmenizi isterim. Olası TL ve Dolar tekniklerini detaylı şekilde destek-direnç tablolarımızda bulabilirsiniz. Dolar bazlı ikili dip başlatan seviyeler geçilince, alımlar bir anda hızlandı. Olası teknik seviyler tablolarda var. Ama ben sanırım bundan sonra yeni öngörü vermeye cesaret edemem. Ancak teknik düzeltme yaşanacak olursa belki ozaman yeni öngörüm gelebilir. Yoksa artık benim için bile yeni öngörü vermek çok büyük stres yaratıyor.

Peki o zaman yükseliş bitti mi? Bankalar ya da diğer hisselerde yeni alım ve yükselişler olmayacak mı? Hayır bunu demedim. Ben bankalarda bu fiyatların üzerinde, yeni bir düzeltme olmadan öngörü girmekte zorlanırım dedim. Ama mesela holdingler, petro kimyalar, gıdalar, sigortalar, otomotivciler, taahhüt işi yapanlar, teknoloji ve elektronik satıcıları, cam, gübre, ilaç ve ilaç dağıtıcıları, orman-kağıtçılar, çimento, demirçelik ilk aklıma gelen yükselişlerini pozitif ayrışma ile devam ettirebilecek sektör ve şirketler olarak söyleyebilirim. Ama yapılan enerji zamları bu saydığım şirketlerde ciddi üretim maliyeti artışları yaratıyor. Böyle olunca da, sonraki dönem iç-dış talep daralması yaşayabilirler. Bu da bilanço beklentilerini olumsuz etkileyebilir. Ama yine de yeni hisse pozisyonu alırken, ya da hisse taşırken ''Bilanço Değerlendirmelerim'' kısmındaki beklentileri dikkate almakta yarar var. Bu arada bilanço değerlendirmelerimde baz alınacak fiyatları, ilgili açıklamaların başında hisselerin o anki verdiğim fiyatlarına göre dikkate almak gerekir.

Enflasyon Açıklanacak!
              Bugün Ağustos ayı enflasyon rakamları açıklanacak. Geçen ay enflasyon zirve yaptı mı diye düşünülüyordu. Bugün bunun kısmen cevabını öğrenmiş olabiliriz. Kısmen diyorum, çünkü yapılan son enerji, ulaştırma zamları enflasyonun artmasında baz etkisi yaratacak ve sonraki aylarda da artış görebileceğiz diye düşünüyorum. Eğer enflasyon daha da yüksek gelirse ki, ben öyle bekliyorum. Düşük faiz politikası izlediğimiz için, kurlar yine artmaya devam edebilir. Ama bu konuda tekrar uyarıyorum! Dolar kurun öncesinde gördüğü 18.36, hadi biz olan 18.37 diyelim. Bu direnç seviyesini geçecek olursa, o zaman özellikle Dolar kurunda hızlanan bir yükseliş görebiliriz. Saat 10:00'da enflasyonu öğrenmiş olacağız. Beklenti yıllık %81 seviyesinde bulunuyor. 

ECB'den Faiz Kararı Duyacağız!
              Bu hafta AB Merkez Bankası ECB, 8 Eylül 15:15'te faiz kararını açıklayacak. 50-75 puan arası faiz artışı kararı beklentisi var. Karar resesyon riskine de kriter olabilir. Bu nedenle parite ve gelişmiş piyasalar için önemli bir veri olacak.

Ben özellikle ABD'de 75 ve üzerinde faiz artışları sürecek düye düşünüyorum. Enflasyonu resesyon riskinden daha öncelikli görecekleri düşüncesindeyim. Bu nedenle gelişmiş borsalarda satış baskısının süreceği, olur da arada yükselişler yaşanırsa, bunların satım fırsatı olacağını düşünüyorum.

Ama BIST için pozitif ayrışma beklentim devam ediyor. Yaşanacak ara düzeltmeler sonrası yeniden alımların yaşanması beklentisindeyim. Sorun, banka ısrarlı alımlar teknik düzeltmelerin yerlerini değiştiriyor. Bankalara daha ne kadar alım gelecek bilemediğimiz için de, bu yükseliş beni tedirgin etmeye başladı. O nedenle temkini elden bırakmamalı, bilançosuna göre halen çok ciddi iskonto içeren diğer sektör hisselerinde durmanın daha az riskli olduğunu düşünüyorum.

Yabancılardan geçen hafta satışlar geldi. Yabancı takası kısmen düştü. Kısmen diyorum, çünkü cuma günü yeniden alım yaptıkları için, yaşanan yabancı takasındeki düşüş bir iki gün sonra yeniden 34 üstüne çıkmış olarak yansıyabilir. Bu günlerde yeni öngölerde biraz tutuk kalabilirim. Ya da teknikler nedeniyle aniden öngörüler sıralayabilirim. Ama lütfen yükselişler gibi, düşüşlerin de olabileceğini, daha da sürecek yükseliş trendleri öncesinde, teknik düzeltmelerin olabileceğini göz ardı etmeyiniz.

Yeni Site İçin İmzalar Atıldı!
              HUP bildirim sorununu kökten çözebilmek için, siteyi yeniden yaptırma kararı aldık. Cuma imzalar atıldı, ilgili bedellerin yarısı ödendi. Ön yüz tasarımı bittikten sonra maksimum 45 gün içinde sitenin gücellenmesi bitmiş olacak. Bu arada sizlerden bir test grubu kurup, zaman zaman fikirlerinizi isteyeceğiz. Sitede neler olsa iyi olur, işimize yarar, bunlar hakkında da fikirlerinizi soracağız. Ama lütfen grafikleri istemeyiniz. Nihayetinde tekniklere hakim olanlar zaten bu grafikleri biliyorlar. Bilmeyenler için ise, site teknik analiz eğitimi sitesi değil. Bana çok iş yükü, siteye de ek yük yaratır. Verilerin sadece benim tarafımdan paylaşıldığını bilerek taleplerde bulunmanız doğru olur. Ama esas olan yükselecek hisseleri bulmaktır. Bunlarla ilgili paylaşım bildirimlerinin de en hızlı şekilde iletimi önemlidir. Asıl hedef bu olacak diye hatırlatmak istiyorum. Sitenin şablonu 12 yıllık bir alışkanlık yarattığı için, çok köklü değişimler yapmayı düşünmüyoruz. Zaten sizlerden de bu yönde uyarılar aldık. Alışkanlıkları bozmak çok doğru olmuyor.

Hepinize sağlık, bol kazanç ve iyi bir hafta sonu dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 02.09.2022
    09:38

    Dün bankaların yeniden alınmasına rağmen, tuprs, sıse, demirçeliklerbaşta diğer sektör hisselerinde ciddi kar satışları yaşandı. Bu satışlar bir ara bankalarda da ciddi boyutlardaydı. Zaten özellikle Garan'da bir kaç gündür kar satışları ciddi boyutlarda s&... Devamı »

  • 01.09.2022
    09:36

    Gelişmiş ülkeler enflasyon sorunundan çıkamıyorlar. AB son elli yılın en yüksek seviyelerinde %9'lar üzerinde seyrediyor. ABD'de %8.5 açıklanan TÜFE sonrası merkez bankalarından yüksek faiz kartını kullanacakları beklentileri iyice artmış durumda. Bu du... Devamı »

  • 01.09.2022
    01:04

    2021 yılında politika faizlerinde başlatılan uygulamanın neticeleri sürüyor! Resmi haliyle bile, dünyanın en yüksek enflasyonlarına sahip ülkelerin başındayız. CDS primleri 700'lerin üzerinde devam ediyor. ABD ve AB kendilerine göre %9'lar civarına ç... Devamı »

  • 31.08.2022
    09:40

    TL bazında 3188, Dolar Bazında 174.23$ önemli dirençler olarak görülüyor. Cuma günü Dolar bazında 175$ üstünü görmüş olsa da, sonrasında yeniden 174$ altına indi. Pazartesi SPK rüşvet habeleri ile satıcılı bir açılış görs... Devamı »

  • 29.08.2022
    02:13

    Normalde FED başkanı Powell'ın konuşmasının etkilerini konuşacaktık. Powell enflasyonun ciddi bir sorun olduğunu söylemesi, yeniden Eylül faiz artışı beklentisini 75 ve üzeri baz puana taşıdı. Dolar endeksi dxy 109.00 oldu, ABD borsaları başta gelişmiş batı borsalarında ciddi kayı... Devamı »