Alımların Gerekçesi Ne?

06.09.2022 09:45
  •  A 

Dün bankalar yine tavanlarken, bu tavanlara demirçelikler de dahil oldu. Holdingler de ciddi yükselişler yaşadılar. Geçen hafta alımlar durduğu anda hızlı, hatta devre kesicili düşüşler yaşanırken, sonra bir anda yeniden alımlar sahneye çıktı ve yükseliş hızlanarak yeniden devam ediyor. Bu alımlar sürerse, bankalar dışındaki özellikle karı yüksek şirket ve sektörlere de yansıyacağını yazmıştım. Şu an bu oluyor.

Ama inanın ben şu an için bu denli hızlı ve sürekli bir yükseliş beklemiyordum. Dünya ekonomileri için resesyon, enerji krizleri bu denli sıcakken, Yunanistan ve ABD ile gerilim varken, ekonomide cari açık, zamlar, enflasyon halen önemli riskler taşırken, bu denli bir alım ilginç geliyor! Ama hemen söylemeliyim ki, bankalar, holdingler, demirçeliklerin çoğu, kağıt-orman, kimya, ilaç şirketleri gibi daha bir çok şirket bilançolarına göre halen iskonto içeriyorlar. Bu konuda bir tereddütüm yok. Ama öncesinde de durum böyle iken, neden şimdi bu kadar güçlü alımlar geliyor bunu anlamaya çalışıyorum. Yurt dışı borsalara bakınca, onlarda ise yükselişlerden ziyade düşüşler var. Yani yükselişin kaynağı dışarıya parelel alımlar değil. 

Peki bu alımlar yabancı mı? Menşei öyle gözüküyor ama işlem şekli eski ve genel yabancı alımlarına benzemiyor. Ama şun an için yükseliş sürüyor. Bu yükselişin dışında kalmak doğru olmaz. AB için yaşanması beklenen enerji krizi birçok enerjiyi yüksek kullanan sektörün üretim azaltmasına, kapanmalara neden olacak. Bu durum, eğer biz Rusya ile ilişkilerimiz nedeniyle yaptırıma tabi olmazsak, bizim şirketlerimiz için çok ciddi fırsatlar yaratabilir. AB'nin enerji nedeniyle üretim açığını biz karşılamaya kalkabiliriz. Ama sonuçta resesyon başlarsa, talep de düşecektir. Yani biz AB'nin enerji kaynaklı üretimini karşılamaya talip olabiliriz, lakin düşen üretim AB'den gelecek talebin de düşmesine neden olacaktır. Enerji nedeniyle üretim açığı ve düşen talebin birbirine oranı önemli olacak. Ama şimdiden bunu bilmek, tahmin etmek çok da kolay değil.

TL bazında tüm dirençlerini hızla kıran bir BIST var. Yabancı görülen alımlarla sekizinci haftaya taşınmış yükselişi Dolar bazlı takip etmekte yarar var. Destek-Direnç Tablomuzda dolar tekniklerini de bankalar dahil sürekli paylaşıyorum. Önceki günlerin paylaşımlarındaki teknikler geçilmediği takdirde geçerlidir. Yani son gün olmasa da, önceki güne ait teknikleri referans alabilirsiniz.

Bugün de alıcılı bir açılış olmasını bekliyorum. Olası bir düşüş halinde desteklerin kırılmasına göre düşüşün devamını anlamaya çalışabilirsiniz. Ama yükselişte dolar tekniklerine bakmak gerekir. Ben artık bankalarda düzeltme olmadan yeni öngörü vermeye cesaret edemiyorum. Siz dolar tekniklerine göre kendiniz karar vermelisiniz. Bu arada yükselişinin süreceğini düşündüğüm hisseleri yukarı revizelerle yükselterek yükselişten maksimum fayda yapılmasına çalışıyorum. Ama bende de bir kalp var! Yürek yemedğim için de bakalım yeni öngörü konusuna nasıl devam edebileceğim göreceğiz:) 

Hepinize sağlık ve bol kazanç diliyorum.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 05.09.2022
    09:25

    Yabancılar bankalarda satışa geçince, bir anda banka hisselerin de devre kesiciler gördük. Ama baskı çok uzun sürmedi. Cuma günü yeniden bankalar alımları ve tavanlar yaşandı. BIST'i son dönem yeni TL rekorlarına taşıyan ana sektör bankalar oluyor... Devamı »

  • 02.09.2022
    09:38

    Dün bankaların yeniden alınmasına rağmen, tuprs, sıse, demirçeliklerbaşta diğer sektör hisselerinde ciddi kar satışları yaşandı. Bu satışlar bir ara bankalarda da ciddi boyutlardaydı. Zaten özellikle Garan'da bir kaç gündür kar satışları ciddi boyutlarda s&... Devamı »

  • 01.09.2022
    09:36

    Gelişmiş ülkeler enflasyon sorunundan çıkamıyorlar. AB son elli yılın en yüksek seviyelerinde %9'lar üzerinde seyrediyor. ABD'de %8.5 açıklanan TÜFE sonrası merkez bankalarından yüksek faiz kartını kullanacakları beklentileri iyice artmış durumda. Bu du... Devamı »

  • 01.09.2022
    01:04

    2021 yılında politika faizlerinde başlatılan uygulamanın neticeleri sürüyor! Resmi haliyle bile, dünyanın en yüksek enflasyonlarına sahip ülkelerin başındayız. CDS primleri 700'lerin üzerinde devam ediyor. ABD ve AB kendilerine göre %9'lar civarına ç... Devamı »

  • 31.08.2022
    09:40

    TL bazında 3188, Dolar Bazında 174.23$ önemli dirençler olarak görülüyor. Cuma günü Dolar bazında 175$ üstünü görmüş olsa da, sonrasında yeniden 174$ altına indi. Pazartesi SPK rüşvet habeleri ile satıcılı bir açılış görs... Devamı »