Enerji Krizi Şansımız Olur Mu?

09.09.2022 09:38
  •  A 

Öncelikle hemen belirteyim, BIST için sahip olduğum tedirginliğin nedeni özellikle kamu bankaları başta, bankacılık sektörünün çok sert ve dik bir çıkış yapması esnasında olası riklerden kaynaklanıyor. Vadeli ile spot arasında açıkçıları sıkıştırmak için ekstra yükseliş yaşanıyorsa, bu operasyon bitince, ciddi geri gelmeler yaşanır. İşte endişem de burada yatıyor! Son dönem bankalardaki ısrarlı yükselişlere tam katılmamış olsalar da, önceden yükseliş yaşamış olan diğer sektör hisseleri ve BIST de düzeltme yapabilir. 

Aslında sağlıklı bir endeks için zaman zaman teknik düzeltmeler gerekli ve yararlıdır. Eğer bankalardaki alımlar tersine döner ve realizasyon başlarsa, bu durumda diğer hisse ve endeksin tavrı önemli olacaktır. Ben onlar da düzeltme yapabilir diye çekiniyorum. Ama endeksi bu şekilde alanlar, devamında da düşüş yaşatmadan bu durumu sürdürmek istiyorlarsa, o zaman bankaları verseler de, diğer sektör hisselerini alarak, yani değişimlerle endeksi yukarı çekmeye devam edebilirler.

Hisselerin bilanço ederleri yükselişi zaten fazlası ile destekleyecek boyutta. Ki, ben çoğunun dokuz ve on iki aylık bilançolarının da iyi gelmesini bekliyorum. Bilançolar ve ederleri için uzun vadeli yatırım hisseleri kısmındaki Bilanço Değerlendirmelerimi okuyabilirsiniz. Orada beklentilerim detaylı şekilde yer alıyor.

İşte ben bu endişelere sahipken, diğer tarafta en başından beri Rusya yaptırımları nedeniyle AB'nin yaşayacağı enerji krizinin bizim için fırsatlar yaratbileceğinie dikkat çekiyorum! Eğer biz de aynı boyutta zamlarla sektörün avantajını zora sokmazsak, yüksek enerji tüketen alanlarda AB'de üretim açıkları ortaya çıkabilir. Bu durum bizim ilgili sektörlerimizin ihracatlarının katlanmasına imkan yaratır. Ama tabii bizim de Rusya nedeniyle bir yaptırıma tabi olmamamız şartıyla! 

Öne çıkacak sektörler için cam, seramik, demirçelik, metal, gübre, petro-kimya, toprak-kağıt, gıda sektörüne işaret ediyorum. Şimdi banka sektörünün spot ve vadelilerinde yaşanan görüntüler nedeniyle düzeltmeden çekinirken, enerji sorunu nedeniyle olası fırsatlar yüzünden ilgili sektörlerimize ekstra bir talep aynı anda gelirse, endişem fırsatları kaçırtır mı bilemiyorum.

Sonuçta tekrar ediyorum, endeks ve hisselerin çoğu için beklentilerimi koruyorum. Sadece yaşanabilecek bir ara düzeltme endişem yüksek. Bunun altını çizmek istiyorum. Ben cesaret edebildiğim anda, tekniklerine göre yeni öngörülerimi paylaşmaya devam edeceğim.

Benim gördüğüm ECB'nin faiz artışı ve enerjide yaşanacak krizler AB için resesyonu kesinleştirmesini, hatta AB için enerji krizinin yaratacağı üretim kayıpları ve maliyet artışları yüzünden de stagflasyon riskini güçlü görüyorum. O zaman AB'de talep düşecektir. Talep, üretim açığından daha fazla düşerse stagflasyon riski daha düşük olur. Ama üretim açığı talepten daha fazla düşerse, o zaman AB için stagflasyon kaçınılmaz olur.

Olası bir resesyonun bize ihracat fırsatları yanında, brent petrol fiyatlarının düşük seyretmesi sayesinde enerji faturamızı düşürmesi gibi de bir yararı olabilir. Şu an 89 $ civarında seyreden brent petrol fiyatları için, 100 $ altında 80$ seviyelerine doğru düşüşleri beklediğimi, brent 100 Dolar'ı kırarken yazmıştım. Bu beklentimi de koruyorum. 

Gördüğünüz gibi, çok denklem ve belirsizlik içeren bir piyasaya sahibiz. Umarım düzeltmelere çok yakalanmadan, ama düzeltme endişesi ile yükseliş fırsatlarını da kaçırmadan yolumuzu doğru bulmaya, doğru zamanlamalarla yükselişleri yakalamaya devam ederiz.

Güne yükselişle başlanabilir. Ama esas bankalardan ne zaman çekilecekler ve o durumda ne olacak bu önemli. Ayrıca, özellikle özel sektörün ana bankaları için bilanço olarak hala ederlerinden çok uzak olduklarını düşünüyorum. Yani bankalardan çekinmem çok primliler diye değil. Çok hızlı yükseldiler, bu durum ne kadar sürebilir, düzeltme yaşanırsa ne olur diye. Çünkü yükseliş yabancı alımları ile yaşanmıyor bence. Bir de bankaların hala iskontolu olduğu görüşümü kamu bankaları için değil de, akbnk, garan, ısctr ve ykbnk için söylüyorum. Ama önceki ay da aynı şekilde ucuzlardı. Ne değişti de birden bu denli ısrarlı alınmaya başlandılar bu önemli. Şimdiye kadar ucuz olduklarını anlamadılar da, neden birden bu tepkiler yaşandı. Umarım gerçek ederleri için yaşanan bir alım görüyoruzdur.

Hepinize sağlık ve bol kazanç dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 08.09.2022
    18:29

    Sadece BIST'e bakıp, yabancı alıyor, piyasaya çok ciddi para giriyor diye bakmayın! Çok farklı işler yaşanıyor. Spot ile vadeli endeks arasında 5 bin puan gibi inanılmaz bir fark oluştu. Benzer durum birçok hissenin spot ve vadeli fiyatı arasında da tam bu kadar olmasa da ya... Devamı »

  • 08.09.2022
    09:56

    Dün özel sektör bankaları ciddi gün içi realizasyonlar yaşadılar. Seans içinde Garan ve Ykbnk devre kesici yediler. Seans sonu da ciddi eksilerle kapatmalarına rağmen, kamu bankaları bırakılmadığı için bankacılık sektörü ve BIST artı kapanış yaptıla... Devamı »

  • 07.09.2022
    09:49

    Dış piyasalarda, resesyon ve olası yüksek faiz artışlarının baskıları yaşanıyor. Enerji sektöründe adım adım büyük bir krize gidiliyor. Enerji şirketlerinin Lehman krizi gibi çok büyük bir iflas dalgasına düşmelerinden korkuluyor. AB, başta Almanya olma... Devamı »

  • 06.09.2022
    09:45

    Dün bankalar yine tavanlarken, bu tavanlara demirçelikler de dahil oldu. Holdingler de ciddi yükselişler yaşadılar. Geçen hafta alımlar durduğu anda hızlı, hatta devre kesicili düşüşler yaşanırken, sonra bir anda yeniden alımlar sahneye çıktı ve yükseliş... Devamı »

  • 05.09.2022
    09:25

    Yabancılar bankalarda satışa geçince, bir anda banka hisselerin de devre kesiciler gördük. Ama baskı çok uzun sürmedi. Cuma günü yeniden bankalar alımları ve tavanlar yaşandı. BIST'i son dönem yeni TL rekorlarına taşıyan ana sektör bankalar oluyor... Devamı »