BIST Yükselişe Devam Edecek Mi?

12.09.2022 09:46
  •  A 

Yeni Eğitim-Öğretim Dönemi Hayırlı Olsun!
              Öncelikle 2022-2023 Eğitim-Öğretim Dönemi bugün başlıyor. Bu vesile ile tüm öğrenci, öğretmen ve velilerimiz için hayırlı olmasını dilerim. Sevgili öğretmenlerimiz lütfen ileride liyakat sahibi olacak çocuklar, gençler yetiştirin. Doğru bilgilerle, doğru yönlenmelerine elinizden gelen katkıyı verin. Gördüğünüz gibi ne çekiyorsak, bu nedenle yaşıyoruz.

BIST Yükselişe Devam Edecek Mi?
              Bence buna bankalardaki yükselişin sürüp, sürmemesi karar verecek! Yaşanan yükselişler ilk anda yabancı alımları ile başlamış, %32.71 seviyesine düşmüş takas oranı bu esnada %35.11'lere çıkmıştı. Ama sonrasında yükseliş daha da, hatta neredeyse her gün tavan şeklinde sürerek devam ederken, yabancı takasının şu anki son hali %33.48 seviyesine inmiş durumda. Yani yükseliş yabancı alımları nedeniyle olmuyor. Peki kim alıyor?

Bilmiyorum! Evet bu şekilde tam düşerken, yeniden alımlara başlayıp, özellikle kamu bankaları ile sektörü yine tavanlamaya taşıyanlar kim ben bunu çözemedim. Bu nedenle şuradan, buradan döner demek mümkün değil. Zirve, bu operasyonu yapan ya da yapanlar nereye kadar alacaklarsa ona göre belirlenir. Ama Alımlar durduğu anda çok ciddi geri gelişler yaşanmasından endişe ediyorum. Bunun testini birkaç kez gördük. Alımlar durunca, bir anda banka ve şirket hisselerinde devre kesiciler yaşandı. Ama sonra yine aynı alımlar sahneye çıkınca, yeniden bankalarla BIST'in yeni TL zirvelere taşındıklarını görüyoruz.

Olası yükseliş ve düşüşün teknik TL ve Dolar bazlı seviyelerini Destek-Direnç Tablomuzda detaylı şekilde paylaşıyorum. Bu teknikleri yakın takip etmenizde yarar var. Özel bankalar ve birçok sanayi sektörü şirketimiz için bilanço ederlerine göre bu fiyatlar bile hala iskontolu. Ama bu yeni bir durum değildi. Bu derece hızlı ve kesintisiz yükselişi sağlıklı bulmadığım için bu uyarıları yapıyor ve yükselişten endişe duyuyorum. Bu yükselişlerin ana nedenlerinden birisi olarak, vadeli ve spot piyasalar arasındaki açık nedeniyle satış pozisyonu açanların sıkıştırılması olduğunu düşünüyorum. Bu nedenle BIST böyle yükselirken, vadeli işlemler pazarında çok ciddi kayıp ve batışlar yaşandığını düşünüyorum. Sadece karşılıksız short yapanlar değil, yüksekten short yapıp, ilgili hisseyi spotta düşükten alanlar bile, vadeli fiyatı yükseldikçe, vade sonuna kadar arada oluşan açık yüzünden teminat tamamlamak zorunda kalıyorlar. Kullanılan kaldıraç oranı yüzünden nakitleri bitince, aldıkları hisseleri satmaya başlıyorlar. Bir süre sonra bu durum vade sonunu göremeden ellerindeki senetlerin sıfırlanmasına neden oluyor. 

Neyse, bugün yurt dışında cuma yükselişler, vadelilerinde artışla başlanılması nedeniyle, BIST'in vadelisi de yüksek bir açılışla haftaya başlıyor. BIST'de buna uygun yüksek bir açılış yapacaktır. Ama vadelide açıkçıları sıkıştırma operasyonu bitince, diğer şartların iyi olmasına rağmen bile düşüşlerin, düzeltmelerin yaşanabileceğini biliniz. 

Cari Denge Rakamları Açıklanacak!
              10:00'da cari denge rakamları gelecek. Cari açığın enerji faturası yüzünden artarak sürmesini, yılı 50 Milyar Dolar'ın üzerinde kapatmayı bekliyorum. Maalesef bu esnada enflasyon da kendisine yeni zirve aramaya devam edecektir.

Ancak, AB'nin yaşadığı ve yaşayacağı enerji krizinin, AB'de bu nedenle üretim kayıplarının yaşanacak olması nedeniyle, ülkemiz ve ilgili şirketlerimiz için avantaj yaratabileceğini en başından beri söylüyorum. Bu beklentim sürüyor. Beklentimi bozacak tek şey, ABD tarafından Rusya ile ticarete devam ettiğimiz için yaptırım kararı alınması olur! Ama bunun çapı ne olur, böyle bir karar alınır mı yaşayıp da göreceğiz. Lakin batımızda ve güneyimizde ABD'nin bizi çok net bir krize doğru çekmek istediği belli. Bu nedenle şu an sakin gibi görünen ortam bir anda tetiklenebilecek riskler içeriyor.

Hepinize sağlık ve bol kazançlı bir hafta dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 09.09.2022
    13:47

    Bankalar bir hafta önceye göre %50, bir ay önceye göre %100, biraz daha öncesi dersek 1,5-2 ay içinde %150 civarı yükseliş yaşadılar. Fakat yabancı takası %33.57. Yani son duruma göre biraz daha düştü. Şimdi sorular sorular dolanıp duruyor kafa... Devamı »

  • 09.09.2022
    09:38

    Öncelikle hemen belirteyim, BIST için sahip olduğum tedirginliğin nedeni özellikle kamu bankaları başta, bankacılık sektörünün çok sert ve dik bir çıkış yapması esnasında olası riklerden kaynaklanıyor. Vadeli ile spot arasında açıkçıları sı... Devamı »

  • 08.09.2022
    18:29

    Sadece BIST'e bakıp, yabancı alıyor, piyasaya çok ciddi para giriyor diye bakmayın! Çok farklı işler yaşanıyor. Spot ile vadeli endeks arasında 5 bin puan gibi inanılmaz bir fark oluştu. Benzer durum birçok hissenin spot ve vadeli fiyatı arasında da tam bu kadar olmasa da ya... Devamı »

  • 08.09.2022
    09:56

    Dün özel sektör bankaları ciddi gün içi realizasyonlar yaşadılar. Seans içinde Garan ve Ykbnk devre kesici yediler. Seans sonu da ciddi eksilerle kapatmalarına rağmen, kamu bankaları bırakılmadığı için bankacılık sektörü ve BIST artı kapanış yaptıla... Devamı »

  • 07.09.2022
    09:49

    Dış piyasalarda, resesyon ve olası yüksek faiz artışlarının baskıları yaşanıyor. Enerji sektöründe adım adım büyük bir krize gidiliyor. Enerji şirketlerinin Lehman krizi gibi çok büyük bir iflas dalgasına düşmelerinden korkuluyor. AB, başta Almanya olma... Devamı »