Bilanço Değerlendirmelerimi Okuyun!

12.09.2022 12:38
  •  A 

Sinirlerim bozuldu piyasa işlemleri yüzünden gerçekten! Ne yapacağımızı şaşırttılar bana bile. Açılır açılmaz asels'de bir kurumdan 3.2 Milyon adet ısrarlı satışlar geldi. Hisse 30.18 görmüşken. Hakb 14.38 devre kesici yeyince, her tarafa satışlar geliyor diye, zaten bankalar çözülürse korkum var. Ama yakalanmayalım diye kar varken kapatıp geçtim. 29.50 gördü sonra. Aynı şekilde seans sonu bankalara aniden gelen satışlardan korkup, kardemir öngörümü de kapatmıştım. Bugün beklentim oldu. 

Ama halkb devre kesici yüzünden düşen diğer bankaları yeniden almaya başlayınca, asels 32.02 gördü. Sonra açılınca halkb yine tavanladı. Öncesinde garan tavanladı. 

Ne yapmalıyım şaşırmış durumdayım. 30 yıldır bu şekilde bir işlem piyasası görmedim. Tavan tavan bankalar ve borsa gördüm, taban taban da bankalar ve borsa gördüm. Ama piyasalarda bu denli risk ve belirsizlik varken, bu kadar uzun ve yabancısız ısrarla tavan olan bir banka sektörü görmedim. 

Şu an hep çıktığı için, gayet güzel eşlik edenleri görüyorsunuz. Ama bunun dönüşü olduğunda, öncesinde ne kadar uzun süre yükseliş yaşandı ise, o kadar çok hisse benzer şekilde tabanlayacak endişesine sahibim. Peki bu hisseler ederinden çok pahalı diye mi tabanlayacaklar diye düşünüyorum? Hayır  sahol, sıse, kchol, demirçelikler, petro kimyalar, orman-kağıtlar, kervt, tukas misali gıdalar, holdingler, ara ara hep yazdıklarım hala ciddi iskontolara sahipler. Korkum, bana göre yabancı olmayan bir alıcı ya da alıcılar tarafından alınan bankalar terse döndüğünde, acaba diğerleri de geçici bile olsa düşer mi endişem. Ama bu endişe için, ederini kendim aylardır çok daha yükseklerde diye yazdığım hisselere yeni öngörü veremiyor olmak da ayrı bir stres. 

AB'de çok ciddi enerji krizi yaşanacak, resesyona girecekler, Türkiye'nin ihracat pazarı AB, bundan ülkemiz büyük kayo yaşar denirken, ben bir ay öncesinden enerji krizi AB'de üretim açığı yaratacak, bundan bizim şirketlerimiz çok ciddi ihracat avantajı elde edecekler diyerek, bize olumlu yansıyacağını yazıp, söylüyordum. Şimdi böyle düşünüp de, bankaların bu şekildeki tavanlamalarının yarattığı korkular yüzünden yeni öngörüler yapmıyor olmak da beni büyük strese sokuyor. 

Bu nedenle neden ürkek davrandığımı biliyorsunuz. Ben bugün sıse'de cesaret edip öngörü yaptım. Ama aynı anda sahol'de de yapacaktım yapamadım. Siz benim stresimi bilin ama biz almaya kalksak iskontolu olanlar hangileri diyorsanız, zaten bunları yazdığım ''Bilanço Değerlendirmelerim'' açıklamalarımdaki beklenti fiyatlarımı referans alabilirsiniz. Oldu da aldınız ya da elinizde var, bu beklentileri için vermediniz ama bankalar bir anda döndü hissede yakalandınız. Hisseleriniz yüksek beklentim olan hisselerse, terste kalma durumu geçici süre için olur, sonra yeniden o beklentilerime göre yükselişleri yaşanacaktır diye düşünüyorum. Ama şu an yükselen piyasa, terse dönünce ne kadar ve ne kadar süre düşer onu da şimdiden söylemek mümkün değil.

Dediğim gibi, Bilanço Değerlendirmelerimi yeniden ve dikkatle okuyunuz ve olası ederleri biliniz. Olağan üstü bir piyasa yaşıyoruz. Beni bile çaresiz bıraktılar. Sizlerin durumunu düşündüğüm için, bu yazıyı yazmak istedim.

Neyse, umarım bu süreci yine bir yerlerinden yakalarız.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 12.09.2022
    09:46

    Yeni Eğitim-Öğretim Dönemi Hayırlı Olsun! Öncelikle 2022-2023 Eğitim-Öğretim Dönemi bugün başlıyor. Bu vesile ile tüm öğrenci, öğretmen ve velilerimiz için hayırlı olmasını dilerim. Sevgili öğretmenlerimiz lütfen ileride l... Devamı »

  • 09.09.2022
    13:47

    Bankalar bir hafta önceye göre %50, bir ay önceye göre %100, biraz daha öncesi dersek 1,5-2 ay içinde %150 civarı yükseliş yaşadılar. Fakat yabancı takası %33.57. Yani son duruma göre biraz daha düştü. Şimdi sorular sorular dolanıp duruyor kafa... Devamı »

  • 09.09.2022
    09:38

    Öncelikle hemen belirteyim, BIST için sahip olduğum tedirginliğin nedeni özellikle kamu bankaları başta, bankacılık sektörünün çok sert ve dik bir çıkış yapması esnasında olası riklerden kaynaklanıyor. Vadeli ile spot arasında açıkçıları sı... Devamı »

  • 08.09.2022
    18:29

    Sadece BIST'e bakıp, yabancı alıyor, piyasaya çok ciddi para giriyor diye bakmayın! Çok farklı işler yaşanıyor. Spot ile vadeli endeks arasında 5 bin puan gibi inanılmaz bir fark oluştu. Benzer durum birçok hissenin spot ve vadeli fiyatı arasında da tam bu kadar olmasa da ya... Devamı »

  • 08.09.2022
    09:56

    Dün özel sektör bankaları ciddi gün içi realizasyonlar yaşadılar. Seans içinde Garan ve Ykbnk devre kesici yediler. Seans sonu da ciddi eksilerle kapatmalarına rağmen, kamu bankaları bırakılmadığı için bankacılık sektörü ve BIST artı kapanış yaptıla... Devamı »