BIST Bankalara Aldırmadı!

15.09.2022 09:40
  •  A 

Salı günü bankaların tavan tavan yükselen gidişleri terse dönüp de satışlar genele yayılmış, BIST seans bitimine doğru devre kesici yaşamıştı. Dün böyle bir gün sonrası bankalardaki tabanların sürmesini ve bu nedenle de BIST genelinde düzeltmenin bir iki gün daha sürmesinden endişe ediyordum. Temel sebep bankalar tavanlarsa, ters yakalanacak olanların diğer hisselerde satış baskılarına neden olacağı beklentimdi. 

Nitekim bankalarda tabanlarla açılışlar olunca, diğer birçok hissede de bir gün önceki kapanışa göre sert kayıplarla güne başladık. Bir gün önce 30.90 gören sahol 26.38, 28.30 göre sıse 25.56,  34.20 gören asels 28.62, 346.50 gören tuprs 317.30, 55.90 gören kchol 47.42,  gibi ciddi alt fiyatları gördüler. Lakin ben endeks olarak bankalardaki satışlar sürer, tabanların baskısı ile 3247 - 3160 seviyelerine doğru düşüşün sürmesini bekliyordum. Ama bu beklediğim olmadı ve 3277'ye kadar düşmüş olan BIST, bu seviyeden destek alıp bankaların taban kapatmasına rağmen 3446 kapatmayı başardı. Bu esnada asels gördüğü 28.62 sonrası 33.00 tavan oldu. Sahol dahil örnekler verdiğim birçok hisse de yükselerek kapattılar.

Bu durumu dün için hemen beklemesem de, bir gün önceki yazımda hisselerin karlarının yüksek olması ve sonraki bilançolarında da kar artışı beklediğim için, ayrışmaların olabileceğini, endeksin bankalara rağmen kendisini koruyabileceğini yazmıştım. Ama yine de bu kadar çabuk toparlanmasını beklemiyordum. BIST, benim endişemin tersine bilançoları düşünerek olsa gerek düşüşleri alım fırsatı yaptı ve güzel bir toparlanma ile bankalardan ayrışarak kapattı.

Peki şimdi bu yükselişin devamı gelir mi? Bilanço ederleri için evet bu mümkün. Ama ben yine de bu denli hızlı bir toparlanma beklemiyorum. Dün ayrışmalarla iyi kapatmış olabiliriz ama, bankalardaki satışın yeniden bazılarında tabanlara doğru gelmesi halinde, hatta bu durumu bir-iki gün daha sürdürmeleri halinde, diğer hisseler ve endeks de baskılanacaktır diye düşünüyorum. Rus yaptırımları için Türkiye'deki bankalarla ilgili uyarılar geliyor. Bu nedenle BIST'in 3505, hadi diyelim orası geçilse de, bir üstünde de yer alan 3545 seviyesini bir-iki gün içinde geçmesini beklemiyorum.

Ama tabi Bilanço Değerlendirmelerimdeki hisselerle ilgili beklentilerimi göz ardı etmeyin. Ben tedbirli durmalı derken, dünkü gibi alım fırsatlarının kaçması da üzücü oluyor. Fakat FED riskleri de dahil birçok risk varken, şimdi bir de yakında daha ciddi bir yaptırım uyarısı alabileceğimizi düşünüyorum. Şangay Beşlisinin toplantısından ilişkilerin güçlendirilmesi ile ilgili mesajlar çıkarsa, batı ve ABD buna nasıl tepki verir bunu da düşünmek lazım. 

Ben dünkü gibi gördüğüm ve cesaret edebildiklerimde yeni öngörülerimi yapmayı südüreceğim. Ama benim tedirginliklerim sebebi ile öngörü sayım az iken, siz bilanço ve teknik paylaşımlarıma göre benden daha cesur davranmak isteyebilirsiniz.

Hepinize sağlık ve bol kazanç dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 14.09.2022
    09:28

    Bir süredir yaşanan sert yükselişin her an kar satışları gelebilir uyarılarımız, dün gerçekleşti. Böyle bir realizasyonda BISt'in genelinde devre kesicilerin yaşanacağını söylüyordum ki, dün BIST'in tamamı için %5'i aşan düşüş y&... Devamı »

  • 13.09.2022
    09:29

    BIST olarak son dönem tüm dünyadan ayrışarak, inanılmaz bir yükseliş atağı yaşadık. Bu yükselişte başı çekenler, daha doğrusu bu yükselişin bu şekilde kesintisiz ve ısrarlı olmasını sağlayan bankacılık endeksi ve dolayısı ile kamu bankaları başta, banka hisseleri... Devamı »

  • 12.09.2022
    12:38

    Sinirlerim bozuldu piyasa işlemleri yüzünden gerçekten! Ne yapacağımızı şaşırttılar bana bile. Açılır açılmaz asels'de bir kurumdan 3.2 Milyon adet ısrarlı satışlar geldi. Hisse 30.18 görmüşken. Hakb 14.38 devre kesici yeyince, her tarafa satışlar geliyor... Devamı »

  • 12.09.2022
    09:46

    Yeni Eğitim-Öğretim Dönemi Hayırlı Olsun! Öncelikle 2022-2023 Eğitim-Öğretim Dönemi bugün başlıyor. Bu vesile ile tüm öğrenci, öğretmen ve velilerimiz için hayırlı olmasını dilerim. Sevgili öğretmenlerimiz lütfen ileride l... Devamı »

  • 09.09.2022
    13:47

    Bankalar bir hafta önceye göre %50, bir ay önceye göre %100, biraz daha öncesi dersek 1,5-2 ay içinde %150 civarı yükseliş yaşadılar. Fakat yabancı takası %33.57. Yani son duruma göre biraz daha düştü. Şimdi sorular sorular dolanıp duruyor kafa... Devamı »