Hisse Bazlı Öngörülerim Başlayabilir!

16.09.2022 09:38
  •  A 

Düşündüğüm gibi bankaların tabanlamaları sürüyor. Evvelsi gün bankalara ilk anda uyup düşen diğer hisselerde sonrasında alımlar görmüştük. Dün de benzeri yaşandı. Ama daha sonra genel piyasada satışlar arttı ve BIST de düşerek kapattı. Bugün için özel sektör bankalarında taban civarı fiyatlar görülür mü bilemiyorum. Ama artık alıcısının daha güçlü olacağı görüşündeyim. Lakin özel sektör diyorum devamlı. Çünkü özel sektör bankalarının karlarına göre ciddi iskontolar içerdiklerini düşünüyorum.

Bu nedenle bugün özel sektör bankaları ve diğer sektörlerdeki hisselerde alım öngörülerim gelebilir. Ama yine de olası düşüş halinde alt desteklere doğru inebilirler. Bu nedenle kademeli alım düşünmek daha doğru ve tedbirli davranış olur görüşündeyim.

Destek-Direnç Tablosunda tekniklerine göre olası hareketlenme yapabilecek bazı hisselere yer verdim. Ama özellikle yeni borsa yatırımcısı olan, sitemize de yeni üye olanların ''Siteyi Tanı'' bölümündeki destek-direnç tablosu izahını dikkatlice okumalarını tavsiye ederim. Olası hareketlerde kırılan hangi yöndeki teknik destek ya da direnç ise, o yöndeki sıralı teknikler yeni hedefler olur.

Şanghay İşbirliği Örgütü dün toplandı. Ülke olarak kendimizi bizim için planlar yapanlara karşı farklı grupların içinde de yer alarak korumayı planlamak çok mantıklı ve gerekli bir davranıştır. Türkiye ilişkilerini çok ciddi boyutta geliştirmeli ve gerekirse yeni ittifaklara da zemin hazırlamalıdır. Yoksa F-35, Yunanistan'ın topraklarında pıtrak gibi biten ABD üsleri, Suriye ve Irak'ta yapılan hazırlıklar, Ermenistan'ın durduk yere, aynı ilk seferinde yaptığı gibi Azerbaycan'a saldırması hep bir planın parçaları gibi geliyor bana. Bu nedenle sadece borsa düşünmek de doğru olmayan bir dönemdeyiz! Her an jeopolitik kriz ve çatışmalara da hazırlıklı olmak gerekir.

Dün Katar'ın hava unsurlarının Türkiye'de konuşlanması konusunda anlaşma imzalandı. Bu daha önce anşalmaya varılan bir konu idi. Şimdi imzalanması bile değişik içerikler barındırıyor diye düşünüyorum. Yani çevremizde bizi içine çekmek istedikleri çatışma ve savaş ortamları hazırlanıyor endişemi bilin istedim.

FED faiz artışının yüksek olacağı beklentisi ons altını ve dünya borsalarını düşürüyor. Bunun olacağını aylardır yazılarımda ısrarla anlatmaya çalışıyorum. Eğer FED'den 75-100 baz puan artış görürsek, gelişmiş dünya borsaları, ons altın, brent petrol fiyatlarında baskılar daha da derinleşebilir.

Kısacası BIST'de hisse bazlı öngörülerim gelebilir ama, diğer riskleri de unutmamak gerekir. 1,5 aydır bankaların taşıması beklediğimizden önce yüksek seviyeleri görmenin yarattığı bir rehavet içinde olunduğunu görüyorum. Lütfen bunu yapmayın. Borsa hiç bir zaman rehavete izin vermez. Bir anda çok büyük kayıpların mağduru olabilirsiniz.

İşte bu risklerin olduğu ortamda, tamam borsadan uzak kalmayalım ama, alınan hisselerin de bilanço ederlerinin yüksek olmasına bakalım derim. BIST'in olası düşüş desteklerini ilgili tablolarımda bulabilirsiniz.

Hepinize sağlık, bol kazanç ve iyi bir hafta sonu dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 15.09.2022
    09:40

    Salı günü bankaların tavan tavan yükselen gidişleri terse dönüp de satışlar genele yayılmış, BIST seans bitimine doğru devre kesici yaşamıştı. Dün böyle bir gün sonrası bankalardaki tabanların sürmesini ve bu nedenle de BIST genelinde düzeltmenin bir... Devamı »

  • 14.09.2022
    09:28

    Bir süredir yaşanan sert yükselişin her an kar satışları gelebilir uyarılarımız, dün gerçekleşti. Böyle bir realizasyonda BISt'in genelinde devre kesicilerin yaşanacağını söylüyordum ki, dün BIST'in tamamı için %5'i aşan düşüş y&... Devamı »

  • 13.09.2022
    09:29

    BIST olarak son dönem tüm dünyadan ayrışarak, inanılmaz bir yükseliş atağı yaşadık. Bu yükselişte başı çekenler, daha doğrusu bu yükselişin bu şekilde kesintisiz ve ısrarlı olmasını sağlayan bankacılık endeksi ve dolayısı ile kamu bankaları başta, banka hisseleri... Devamı »

  • 12.09.2022
    12:38

    Sinirlerim bozuldu piyasa işlemleri yüzünden gerçekten! Ne yapacağımızı şaşırttılar bana bile. Açılır açılmaz asels'de bir kurumdan 3.2 Milyon adet ısrarlı satışlar geldi. Hisse 30.18 görmüşken. Hakb 14.38 devre kesici yeyince, her tarafa satışlar geliyor... Devamı »

  • 12.09.2022
    09:46

    Yeni Eğitim-Öğretim Dönemi Hayırlı Olsun! Öncelikle 2022-2023 Eğitim-Öğretim Dönemi bugün başlıyor. Bu vesile ile tüm öğrenci, öğretmen ve velilerimiz için hayırlı olmasını dilerim. Sevgili öğretmenlerimiz lütfen ileride l... Devamı »