Hisse Bazlı Odaklanma Dönemi!

23.09.2022 09:19
  •  A 

BIST de yapılan vıop-spot operasyonu-manipülasyonu patlayınca sert geri gelen bankalar yüzünden BIST de olumsuz etkilendi. Bana göre bu durum için operasyondan ziyade manipülasyon ifadesi daha gerçekçi olur. Çünkü yapılan iş, bir çok kurumu kullanarak, suni fiyat oluşturarak yapıldı. Bazı bankaları önceden spotta toplayıp, sonra vadelilerini yukarı çekiyorlar. Daha sonra fiyat çok yükseldi algısı ile hisselere gelen shortcuları vadelileri yukarı yukarı çekerek, vadeli yükseldikçe ortaya çıkan teminat fazlası ile de yeniden ilgili banka hisselerini spotta da yukarı doğru almaya devam ederek, hem spot, hem de vadeli fiyatını tavanlarla yukarı çekip sıkıştırıyorlar. Sonunda ipin ucu kaçıyor, hisseler dönünce bu sefer kendileri de bu işin altında kalıyorlar. Ama bu sefer de taban düşüşler nedeniyle ellerindeki pozisyonları satamayınca teminat sorunları kurumları da sıkıştırmaya başlıyor. Bu da ilgili kurumlardan nakit yaratmak için diğer hisselerde satış baskılarına neden oluyor. Konuyu bit kez daha kabaca izah ettim.

Neyse, şimdi bu durumda vade sonuna, yani ay sonuna kadar henüz belirsizlik sürecek. Vade biterken bakalım pozisyonlar kapatılabilecek mi, nakit yatırılarak mı kapatılacak, yoksa yine nakit yaratmak için diğer hisselerden satışlar mı olacak bu konu henüz belirsizlik.

İşte bu yüzden Ekim ayına geçene kadar endeks bazında değil de, hisselere odaklı takipte kalmak, hisse bazındaki ayrışmaları yakalamaya çalışmak daha doğru olacaktır görüşündeyim. Ay sonu dokuz aylık bilançolar bağlanacak. Zaten altı aylıkları da gayet iyi geldiği halde, fiyatları iskonto içeren hisselerden yine ve daha yüksek karlar gelecek olursa, ki ben böyle olmasını bekliyorum. Bu hisselerin fiyatlarının yükseldiğini görmeyi bekliyorum. Bu neden bu hisse odaklı olmamız daha doğru olur. Hangi hisseler peki sorusunun cevabı yazılarımda, bilanço değerlendirmelerimin içeriklerinde, uzun vadeli yatırım hisseleri listesinde ve paylaştığım tekniklerde yer alıyor. İlgisiz hisse hareketlenmeleri de olur ama onların temelleri doğru değilse, bir anda düştüklerini de görebilirsiniz. 

Neyse, bu nedenle endeks şöyle böyle başlar demeyi önemsemiyorum. Hisseleri bulursak, gerisi detay olur. Hepinize sağlık, bol kazanç ve iyi bir hafta sonu diliyorum.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 22.09.2022
    09:18

    FED 75 Baz Puan Artış Yaptı, TCMB Ne Yapar? ABD ve AB enflasyonuna müdahaleyi öncelikli göreceklerini, ECB ve FED'den yüksek faiz artışlarının geleceğini, bu nedenle dolar endeksi yükselirken, ons altın ve gelişmiş ülke borsalarının düşme riskin... Devamı »

  • 21.09.2022
    09:28

    Hasar dedim, çünkü yaşananlar özellikle viop işlemi yapan, bankaların gidişine kanan normal yatırımcıların ciddi zarar etmelerine neden oldu. Aynı zamanda bu operasyonlarda işlemleri yapan manipülatörlerin hesapları kendilerinde bulunan banka ve aracı kurumların da ci... Devamı »

  • 20.09.2022
    09:23

    BIST'in bankalar öncülüğünde soluksuz yükselişinin son günlerinde, özellikle önce kamu bankalarının tavanlaması ile yaşanan bu yükselişin sağlıklı, normal ve yabancılarla yaşanan bir yükseliş olmadığı görüşümü yazıyordum. Hatt... Devamı »

  • 19.09.2022
    09:38

    ABD Merkez Bankası FED, 21-22 Eylül'de toplanacak ve 22 Eylül'de politika faizi kararı açıklanacak. 75 baz puanlık bir artış bekliyorum. Daha üstünde artış beklentileri de var. Olur mu bilmem. Benim FED ve gelişmiş piyasalara yönelik görüşlerimi deta... Devamı »

  • 16.09.2022
    09:38

    Düşündüğüm gibi bankaların tabanlamaları sürüyor. Evvelsi gün bankalara ilk anda uyup düşen diğer hisselerde sonrasında alımlar görmüştük. Dün de benzeri yaşandı. Ama daha sonra genel piyasada satışlar arttı ve BIST de düşerek kapattı.... Devamı »