Teminat Sorunları Çözülüyor Mu?

27.09.2022 09:28
  •  A 

Borsanın şimdiye kadarki en büyük, vadeli kontratlardan kaynaklanan teminat sorunu krizi çözülüyor olabilir! Dün vadeli ve spotta ciddi boyutta özel emirlerle işlemlerin geçtiğini gördük. Sanki bir şekilde bir uzlaşma yaşanmış ve karşılıklı işlemlerle pozisyonlar kapatılıyor gibi geldi bana.

Eğer bu krizi aşarsak, ilgili hisseler için bir şey diyemem ama özellikle bu baskı yüzünden son dönem bana göre gereğinden fazla düşmüş olan, dört ana banka akbnk, garan, ısctr, ykbnk ve diğer yüksek karlı ana hisselerde alımların geldiğini görebiliriz. Görebiliriz diyorum çünkü sonuçta hasarın tam boyutunu bilmiyoruz. Dün yapılan işlemlerle vade sonu teminat sorunu tamamlanmış mıdır, ya da daha ne kadar benzer işlemler geçecektir bunlar belirsiz. Ama dünkü özellikle banka öngörülerim bu mantık ve tekniklerinin uygunluğu nedeniyle verildi.

Krizin maddi zararından işlemlere aracılık yapan kurumlar da nasiplerini alacaklar şeklinde haberleri görüyoruz. Zaten tavan tavan yükseliş esnasında bu uyarıları yapmış, bu yükseliş terse döndüğü zaman taban taban işlemler görülür. Bu durum genel endekste de devre kesicilere neden olur, teminat açıkları işlemleri yapanlar tarafından karşılanamazsa, işlemlere aracılık yapan kurumun sorumluluğu olur, bu durum ilgili kişi ve-veya işlemlere aracılık yapan kurumların sermaye kayıplarına, batışlarına neden olabilir demiştim. Maalesef sorun bu şekilde sonuçlanıyor sanırım. Yani işlemlerin manipülatörleri kimlerse mevcut görünen borsa varlıklarını satamadıkları ve bu nedenle teminat açıklarını karşılayamadıkları için, sorumluluğu mecburen kurumlar üstlenmek zorunda kalıyorlar gibi.

Buna gerek kalmadan önleyici tedbirler en başında uygulanmalı, manipülatif tavanlara mani olmak gerekiyordu. Nasıl diğer hisselerde benzer tavanlar görüldüğünde brüt takas misali tedbirler alınıyorsa, bu hisselerde de aynısı gecikmeden uygulansaydı bu boyutta bir kriz yaşanmazdı.

Neyse, sorun aşılacak olursa, pozitif bir etki görmeyi beklerim. Umarım öyle olur. Ama ABD ve AB borsaları için işler iyi gelişmiyor. 

Hepinize sağlık ve bol kazanç dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 26.09.2022
    09:28

    Bizim için en önemli iki gelişmeden birisi yaşanan borsa manipülasyonu sonrası vade sonu gelince bakalım kontratlar nasıl kapanacak? Teminat sorunu nasıl çözülecek göreceğiz. Eğer bu işi bir şekilde kapatarak tamamlarsak ne ala. Ama vade sonu da teminatlar tama... Devamı »

  • 23.09.2022
    09:19

    BIST de yapılan vıop-spot operasyonu-manipülasyonu patlayınca sert geri gelen bankalar yüzünden BIST de olumsuz etkilendi. Bana göre bu durum için operasyondan ziyade manipülasyon ifadesi daha gerçekçi olur. Çünkü yapılan iş, bir ç... Devamı »

  • 22.09.2022
    09:18

    FED 75 Baz Puan Artış Yaptı, TCMB Ne Yapar? ABD ve AB enflasyonuna müdahaleyi öncelikli göreceklerini, ECB ve FED'den yüksek faiz artışlarının geleceğini, bu nedenle dolar endeksi yükselirken, ons altın ve gelişmiş ülke borsalarının düşme riskin... Devamı »

  • 21.09.2022
    09:28

    Hasar dedim, çünkü yaşananlar özellikle viop işlemi yapan, bankaların gidişine kanan normal yatırımcıların ciddi zarar etmelerine neden oldu. Aynı zamanda bu operasyonlarda işlemleri yapan manipülatörlerin hesapları kendilerinde bulunan banka ve aracı kurumların da ci... Devamı »

  • 20.09.2022
    09:23

    BIST'in bankalar öncülüğünde soluksuz yükselişinin son günlerinde, özellikle önce kamu bankalarının tavanlaması ile yaşanan bu yükselişin sağlıklı, normal ve yabancılarla yaşanan bir yükseliş olmadığı görüşümü yazıyordum. Hatt... Devamı »