BIST Güçlü Duruyor!

07.10.2022 09:41
  •  A 

Özellikle bankaların, ana holding ve şirketlerin, ulaştırma, gübre, enerji sektörünün, gıda, perakendecilerin, kimyacıların, ilaçların, bakın gördüğünüz gibi say say arkası geliyor. Velhasıl birçok sektör ve şirketin dokuz aylık bilanço karlarının da oldukça iyi gelmesi bekleniyor. Son çeyrekte durum değişebilir ama en azından üçüncü çeyrek için de iyi bilançolar bekliyorum. Bu mantıkla bakınca, bankalar altı aylık karlarına göre de iskontolar içeriyorlarken, üstüne daha da yüksek karlar açıklayacak olurlarsa o zaman bu fiyatların yukarı taşınması gayet doğal olacaktır. 

Aynı şekilde beklentisi iyi olan diğer hisselerde de altı aylıklara göre bile fiyatlar olması gereken seviyelerde değildi. Özellikle de holdingler oldukça düşük fiyatlanıyorlardı. Şimdi daha yüksek karlar açıklayacaklarsa, bu takdirde fiyatları da yükselmek için kendisine temeli fazlası ile bulabilecektir. Zaten son yükselişlere bakınca, beklentisi yüksek ve bu beklentilere göre iskontolu işlem gördüklerini söylediğimiz hisseler gayet canlı ve yükseliş yönlü performanslar gösteriyorlar. 

Kısacası BIST'i olası gelecek bilançolar ve temel analizler destekliyor. Gördüğünüz gibi genelde günün teknik paylaşımlarını önceki geceden çalışıp da paylaşıyorum. Gördüğüm grafiklere göre teknikler de, bu dediklerimi destekliyor. Peki o zaman ne olacak? BIST manipülasyon operasyonları ile görmüş olduğu 3650-3715 zirvesini yine mi görecek? Hatta bu zirveleri de mi kıracak? İnanın bilemiyorum. Temel analiz ve teknik analiz olarak bunu destekleyen bir yapı var. Sorun, yabancı takası tarihin en düşüklerinde %31.92 son durumu. Yani yabancı olmadan yine yeni TL zirvelerine gidebilir mi bilemiyorum. Çünkü arada buhar edilen bir kaynak da var! Manipülasyonda 4 Milyar TL civarı bir para kurum ve tazmin fonuna yıkılmış durumda. 

Yurt dışı için de çok iyimser değilim. Olası yükselişler tepki olarak kalır, sonra borsalarına yeniden satışlar gelir diye düşünüyorum. Bugün ABD tarım dışı istihdam verisi açıklanacak. Kötü veride borsalara ve ons altına alım tepkisi, iyi veride ise borsalarına ve ons altına satış baskısı gelir. Ben veri kötü de gelse, sonrasında merkez bankaları enflasyonu dizginlemek için yüksek faiz artışına devam edeceklerdir görüşündeyim. 

Bunun yanında bizim cari açık geçen yıla göre neredeyse %300 artmış durumda. TCMB rezervlerinden swapları çıkartırsak -58 Milyar Dolar ile tarihi seviyelerde. Açığın yarısı şu ana kadar net hata noksan rakamıyla karşılandı. Ama bunun devamı var mı, nereden nasıl geliyor bu konular hep muğlak.

Sonuçta sizlere olan biteni iki yönlü yazdım. Alıcılı bir borsa bekliyorum yine de, ama daha yüksek seviyeler için hep etap etap düşünmek daha doğru olur! Yani sıralı dirençler kırıldıktan sonra daha yukarıdaki olası dirençleri hedeflemek daha temkinli bir davranış olacaktır. Teknik olası tüm seviyeleri tablolarımızda detaylı paylaştım. Tekniklerden referans alabilirsiniz. 

Biz bu süreçte tekniklerine göre gördüğümüz hisse ayrışmalarına odaklanarak bu süreci maksimum karla sürdürmeye çalışacağız. Son dönemi çok iyi götürdük. Umarım aynı şekilde bir kazaya uğramadan sürdürürüz.

Bilanço Sürprizlerine Dikkat!
             Diğer bir riskimiz ise, bilanço döneminde olmamız! Bilanço dönemlerinden çok tedirgin olurum. Beklentilerin dışında kötü ya da iyi bilançolar fiyatları bir anda çok derin etkilerler. Genelde iyi beklentilerimiz varken, bu yönde gelirlerse ne ala bizi desteklemiş olurlar. Ama bir anda kötü bir bilanço ile karşılaşırsak, o zaman iyi gelecek diye yükselen fiyatlar sert düşer ve ciddi kayıplar oluşabilir. Egser nasıl bazı üretim bantlarını durduruyorum deyince düşüş yaşadık, ya da tire, olmk birleşmesi haberi ve sonrasında tire ve olmk bilançoların da kötü gelmesi sonrası nasıl düştülerse, işte bunları demek istiyorum. Yine bilanço dönemine geldik. Ben en azından bu bilançolarda da kötü sürpriz beklemiyorum ama yine de, bu riski unutmamak, bu yüzden yeri geldiğinde satmayı da bilmek lazım. Her şey toz bembe bir ortam ve süreçte değiliz. Sadece ülke olarak değil, tüm dünya olarak değiliz. Hatta dünya geneline göre biz daha iyizi ama, bizim de yazdığım diğer bir çok risk ve belirsizliğimiz var.

Hepinize sağlık, bol kazanç ve iyi bir hafta sonu dilerim.

NOT: Hafta sonu Bodrum'a gideceğiz. Salı günü dönüş planımız var. Gece ve sabah paylaşımlarımı aynı şekilde yaparım ama, gün içinde aksamalar olacaktır. Kendinize mukayyet olun :)


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 06.10.2022
    09:36

    Dışarıda kötü veri iyi piyasa yansımaları sürüyor. Öncesinde de söyledim, bunun kalıcı olmasını beklemiyorum. Ayrıca Opec toplantısında 1 Milyon varil kesinti beklentisi varken 2 Milyon varillik üretim kesintisi kararı çıktı. Dünya enerji maliyetlerinde... Devamı »

  • 05.10.2022
    09:46

    Dolar Endeksi DXY 114.77, ABD 10 yıllık tahvil faizlerinin de %4.01 görmesi sonrası, ABD ve AB'den gelen kötü veriler ekonomilerde işlerin kötüye gittiği ve bu nedenle de merkez bankaları FED ve ECB'nin yüksek faiz artışlarına ara vermek zorunda kalacakları bekl... Devamı »

  • 04.10.2022
    09:28

    Açıkçası, tamam manipülasyon teminat sorunu aşılınca ana bankalar ve diğer ana borsa şirketlerinde yükselişlerin yaşanmasını bekliyordum. Zaten bu görüşüme paralel de ana dört banka ve diğer birçok hissede alım öngörüleri girmiştim. B... Devamı »

  • 03.10.2022
    09:41

    10:00'da Eylül enflasyon rakamlarımız açıklanacak. Maalesef enflasyonda henüz zirve görmediğimiz görüşündeyim. Bugün de %84 üzeri bir TÜFE, %143 üzeri bir ÜFE beklentisi var. Ben de bu seviyeler ve üzerinde bir enflasyon bekliyor... Devamı »

  • 30.09.2022
    09:49

    Gelişmüş ülke merkez bankalarının faiz artışları, enflasyon riskleri ve borsalarında kısmi yükseliş tepkileri sonrasında yeniden satışların geleceği konusundaki riskler bana göre sürüyor. Enerji krizi Rusya'ya yaptırımlar sürerken bu sene çözül... Devamı »