Bugün 14:00'te TCMB politi faizi kararı açıklanacak. Enflasyon ve reel faiz arasında 70 puanlık bir eksi faiz olan bir ortamda olması gerekenleri değil, ne yapılır konusunda beklentiler paylaşılıyor! Beklentim en az 100 baz puanlık bir indirim daha olması. Ben yıl sonuna kadar diğer iki toplantının en az birinde daha 100 baz puanlık indirim olmasını, seçimlerden önce de politika faizlerinin tek haneye indirilmesini bekliyorum. Ama bakın tekrar ediyorum, bu benim olması gereken değil, yapılacağın ne olduğuna yönelik beklentimdir. Sonuçta siyasi irade bu kararda. Bizim tahminimiz 100 puan mı, ya da bir kerede toplam düşündükleri kadar mı indirim yapılır bunu tahmin etmeye çalışıyoruz.
Bu indirimler sonrası keşke kredi faizleri de ucuzlasa. Krediye ulaşım da kolay olsa. Ama kiminle görüşsek, krediye erişimde çok büyük sıkıntı var ve faizler de politika faizlerinden çok uzak. Hal böyle olunca da, bu indirimlerin şirketlere şu an için çok büyük katkısı yok. Çünkü kredileri açtıklarında paranın yeniden dövize gitmesinden de endişe edildiği için, her alanda bir baskı söz konusu. Sadece fatura karşılığı değil, ödemelerinizi söyleyin hangisi için vereceğimize biz karar vereceğiz şeklinde yaklaşımların olduğu söyleniyor.
Politika faizlerinin düşmesinden ilk anda bankalar ciddi yarar sağlıyorlar. TCMB üzerinden ciddi bir fonlama yaşıyorlar. Önemli bir gelir transferi sağlanıyor. Ayrıca karşılık olarak da daha fazla tahvil almak zorunda kalmaları ellerindeki tahvillerden de kar yazmalarına imkan sağladığı için karları çok daha yüksek gelebilir. Lakin ŞU UYARIYI herkese özellikle yapmak isterim! Faizler ve kurlar düşükken bankalar için bu durum gayet iyi. Lakin enflasyon reel faiz arası makas eksi olarak çok arttığı için, olur da bu süreç bir yerde tıkanır, sonra faizler ya da kurlar çok sert yükselecek olursa, bu durum bankaların çok ciddi zarar yazmalarına neden olur. Kurlar hızlı artarsa ki, enflasyon yüzünden ihracatçıların hepsinde kurların rekabet gücünün düştüğü serzenişleri var. Kurlar sert yükselirse bankaların aldıkları eski sendikasyon kredilerinin maliyetleri artmış olur. Eğer faziler yükselecek olursa, bu sefer de ellerinde taşıdıkları tahvil faizlerinden zararlar yazarlar. Ayrıca eğer faizlerde bir anda sert yükseliş yapılırsa ki, artık bu çok tehlikeli sonuç yaratır. Bu takdirde şirketlerin kredi dönüşlerinde sorunlar olur. Şirketler kredi kullanımından uzaklaşır, büyüme düşer.
BIST Yükselmekte Kararlı Görünüyor!
Kısacası bankalar için durumu çok detaylı anlattım. Konu eder fiyatlaması ise, geleceği karlarına göre bankaların gidebileceği daha çok yer var. Ama ben dediğim gibi özel bankaları daha huzurla alabilirim. Bunun gibi, tekniklere bakınca BIST 3715 seviyesini kırdığında 4000-4250 seviyesine atak başlatır diye önceden uyarmıştım. Her ne hikmetse ısrarla ucuz dediğimiz ama uzak durduğumuz bankaları bir alıyorlar, bir veriyorlar, yabancı çıkarken bunu bu şekilde tüm bankalarda kim ya da kimler yapıyor çok ilginç. Hep ucuz dediklerimize neden bir anda ilgi uyandı o da net değil. Eğer karlar nedeniyse tamam da, peki o zaman bir gün evvel aldıklarını sonra kim eksiye dönecek şekilde veriyor? Ben alanları yerli diye düşünüyorum. Verenleri de yabancılar olarak görüyorum çünkü yabancı takası halen düşüyor. Ama yabancının her satışından sonra yeniden alıcılar geliyor.
Sadede gelelim, bilanço dönemindeyiz. Hep dedik enerjiler, bankalar, holdingler, çimentolar, kimyalar, kağıt orman, market-perakende, gıda, teknoloji ürünleri iyi bilanço açıklayabilirler. Bu nedenle de yükselmelerini bekliyorum diye. Bunlardaki yükselişler sürüyor. Altı aylık bilanço değerlendirmelerime göre ciddi iskontolu dediğim, birçok sektör ve şirket durdular durdular nedense artık yükselmemiz gerekiyor demişler gibi yükselişe geçtiler. Bu nedenle tekniklere bakınca, bir çoğunda dirençler geçildi. Yeni formasyonların önü açılmış görünüyor. Ben de teknik ve bilanço ederlerine pararlel yeni çok sayıda öngörü yapabilirim. Yoksa son gelecek yükselişlerin dışında kalarak bunları kaçıracağız diye düşünüyorum. Ama öngörüleri yaptık da satış geldi. En azından önceki bilançolarına göre bile iskonto içerdiklerini düşündüklerimiz için çok panik yapmaya gerek olmaz. Gerekirse bir süre bekleriz.
Bu arada demirçeliklerde enerji zamlarının baz etkisi ile bilanço karlarında düşüşler beklentileri kurumlardan gelmeye başladı. İyi de, ızmdc, cemts, ısdmr, tuclk, yksln gibi şirketler de demirçelik değil mi? olnlar bu beklentilerin dışında da, neden eregl ve kardemirler bu baskıda kalıyorlar anlamıyorum. Ama tam da yükseliş ortamında baskılanan ve olası bilançosu düşük gelecek hisselere yakalanmak iyi olmaz. Bu nedenle açık demirçelik öngörülerimde ısrarcı olmayıp, diğer sektörlerin iskontolu hiisselerine dönüş yapmak doğru olabilir.
Sonuç olarak yeni öngörülerim gelecek. Sebeplerini de yukarıda izah ettim. Bilanço değerlendirmelerim sonrası bu beklentilerime göre o zaman almadıkları hemen her hisse, beklentilere pararlel olarak şu an ciddi şekilde alınıyor. BIST'in zaten dışarıdan pozitif ayrışmasını bekliyordum. Sadece en az %50 nakit tutun diyordum ki, o konuyu da size bırakıyorum. Daha az nakit daha çok hisse ile bilanço dönemini karşılayabilirsiniz. Umarım BIST bizi yanıltmıyordur.
Hepinize sağlık ve bol kazanç dilerim.
Saygılarımla
Aydın Eroğlu
Stratejist
Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_