Yine Ne İşler Dönüyor Belli Değil!

19.10.2022 08:56
  •  A 

Şimdi ne oldu da bir anda bankalara girdiler, bir anda bankaları tavan yaptılar? Bunu yaparken alanlar, bir gün sonra ise aldığından fazlasını geri vererek çıktılar. Bunu yaparken de tavanlayan, dün de bu tavanların oldukça üstünde açılıp gapler bırakan bankalarda tüm gapler kapandı. Tabii bu arada bankaları önceden almayıp da, dün sabah açılışta alan birçok kişi ciddi mağdur oldular. Bu işlemler bana göre kesinlikle normal değil. Bir sebeple yapıldığını düşünüyorum da nedir bilmiyorum. Geçen ay yaşanan banka manipülasyonunda oluşan teminat sorunu ile ilgili olabilir mi diye düşünüyorum. Ben cevabı bulamadım kısacası.

Ama şunu bilmek gerekir ki, şu anki bilançoları ile bankalar çok ucuz. Ama yaptırılan zorlamalarla tahvil almaya zorlanmaları ilerisi için büyük risk! Dolar taşımamaları isteniyor. Dolar tutana ek komisyon şarj ediliyor. Ama döviz cinsi sendikasyon riskleri unutuluyor! Yani kurlar ani ve sert yükselişler yaşadığı zaman bankalar döviz borç maliyetlerini katlıyorlar. Gelecek için olası kur artışlarının riski alınan kararlarla daha da artıyor.

Diğer taraftan karşılık olarak zorla tahvil aldırılıyor. Piyasa tahvil faizleri düşerken, bu durum bankalara kar artışı olarak yansıdığı için şu an bir sorun yok. Karlılıklarını arttırıyor. Ama bu enflasyon faiz denklemi doğru çalışmıyor. Eksi reel faiz olan bir süreçteyiz. Günü gelip de bir anda faizler artacak olursa, bu sefer de ellerindeki tahvil stoklarından çok ciddi zararlar yazarlar. İlerisi için bu risk her geçen gün artıyor. Çünkü eksi %70 gibi eksi net reel faiz farkı var. Bu gidiş ne kadar sürer bilemiyorum ama en fazla seçime kadar diye düşünüyorum. Kısacası bankaların şu an karları baskılanan kurlar ve zorlama düşürülen tahvil faizleri ve politika faizleri nedeniyle yüksek olabilir. Ama işler kur ve faizde tersine döndüğü takdirde çok ciddi riskleri olacaktır. Bunu bilerek neden bilançolarını zorlayacak kararlar uygulamaya sokulur anlayamıyorum.

Neyse, şimdilik bilançoları nedeniyle ucuzlar. Ama ben özel bankaların dışında banka yatırımı düşünmem. Bunu da zaten nedenleri ile hep söyledim. Hoş yukarıda yazdığım riskler nedeniyle ara ara teknik dışında yine de banka taşımak istemem. Olası kur ve faiz artışı riski halinde, ihracatı yüksek şirketler çok daha az riskle bu durumu atlatır, hatta avantajlar elde ederlerken, bankalar böyle bir süreçte ciddi baskı altında yaşarlar. Şu an ABD ve AB'de enflasyon yüzünden devamlı artan faizler nedeniyle, ellerinde çok büyük mortgage tahvili taşıyan bankalar sürekli ve büyük zararlar yapıyorlar. Bazılarının adının batma riski ile anılması bundan kaynalanıyor. Şu an zorlama düşürülen faizlerle ve BDDK-TCMB tahvil, karşılık ve reeskont kredisi kararları-uygulamaları ile biz de ilerisi için benzer risklere zemin hazırlıyoruz. 

İşte tüm bunlar piyasada son iki iş günü yaşanan tuhaf banka işlemlerini yaratıyor da olabilir. Bilemiyorum. Bu nedenle ben banka dışı sektör ve şirketleri daha öncelikli ve güvenli görmeye devam ediyorum. Bilanço döneminde olduğumuz için hisse bazında takipte olmak doğru olur. Ama gelecek bilanço karı yüksek olsa da, hissenin fiyatındaki gelişimi de göz önünde tutmam lazım. Öncesinde fazlası ile yükselmiş olan hisselerde, bilanço karı artmış bile olsa, bişlanço ederine göre satışların, düşüşlerin de geldiğini görebiliriz.

Bilanço öncesi beni hep huzursuz etmiştir. Bu nedenle lütfen dikkatli olun. Tedbiri elden bırakmayın. Bu dönem gerekirse son yükselişleri kaçıralım ama ters bir bilançoda düşüşe yakalanmayalım. Esas olan mevcut paraları korumak olmalı. Gayet iyi bir dönem yaşadık. Bunun getirilerini eritmeye gerek yok. Bilançolar açıklanır. Gerekirse bu ederlere göre daha üstten de alıp yolumuza devam ederiz. Yani artık nakit de yarı yarıya olması gereken bir dönemdeyiz. Full hissede olasanız da, destekler kırılınca çıkmayı bilmek lazım.

Bu nedenle bu sıra öngörü adetim azalacaktır. Bilginiz olsun.

Bugün az sonra ekranı bırakacağım. Akşama kadar bir daha bakamayacağım. Bilginiiz olsun. Duyuru panelinde sebebini izah etmiştim.

Hepinize sağlık ve bol kazanç dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 18.10.2022
    09:27

    Dün ABD'de gelmeye başlayan bilançoların etkisi ile sert yükseliş tepkileri görüldü. Bu hafta S&P'de 50'den fazla şirket bilançosunu açıklayacak. Bilançolar bu dönem iyi gelebilir. Zaten sorun da bu. ABD'de halen bilanç... Devamı »

  • 17.10.2022
    09:29

    Dokuz aylık bilanço dönemi başlıyor. Bir çok kez söyledim. Bilanço risklerinden hep çekinmişimdir. İyi beklenti ile fiyatlanan hisselerde beklentiden kötü bilançolar gelirse, hisseler bir anda satış yiyorlar. Sonra toparlanmak da zaman alabiliyo... Devamı »

  • 14.10.2022
    09:23

    Dün açıklanan ABD tüfe verileri beklentilerin üstünde gelince, sert satışlar başladı. Ama sonrası gayet güzel kapandı. Bir ara Dow j. önceki dibi 28635 olan desteğine çok yaklaşıp 28671 rakamını gördü. S&P de 3571 önceki desteğini kırıp 3502... Devamı »

  • 13.10.2022
    09:23

    Bugün ABD'de TÜFE verisi gelecek. 15:30'da açıklanacak TÜFE için beklentiler aylık %0.2, yıllık %8.1, aynı şekilde çekirdek tüfe için de aylık %0.5, yıllık %6.5 enflasyon beklentisi var. Dün açıklanan ÜFE beklentilerin üst... Devamı »

  • 12.10.2022
    09:25

    Perşembe günü ABD Eylül ayı enflasyonu açıklanacak. Cuma günü gelen güçlü tarım dışı istihdam verisi sonrası FED'in işi zorlaşmıştı. Yarın gelecek enflasyon verisi bu açıdan daha da önemli olacak. %8.1 beklenen enflasyondan daha yü... Devamı »