Bilançolara Dikkat!

01.11.2022 09:44
  •  A 

Bilançolar hızlandı. Öncesinde yazdığım gibi, en tedirgin olduğum dönemlerdendir. Beklenti ötesinde iyi ya da kötü karlar bir anda karşınıza çıkabiliyor. Bankaların karları çok iyi geldiği için, BIST'i önümüzedeki günlerde bu sektörün desteklemesini bekliyorum. Sıse, thyao, ana holdingler, gıdalar, petro kimyalar, enerji olumlu beklediklerim. Ama bir bakıyorsunuz çok büyük bir vergi ötelendiği için beklenmeyen bir kar çıkıyor. Ya da aynı şekilde ötelenen vergilerin bir kerede ödenmesi nedeniyle kar çok ciddi düşmüş olabiliyor. Ama vergiyi ödeyecek parayı kazanmak işin esas kısmı olduğu için bilançoya o zaman net kar olarak değil de, esas faaliyet karları olarak bakmak gerekiyor. Ama yine de beklenmeyen kar sürprizleri bir süre pozisyonlarınızın baskı altında kalmasına neden olabiliyor. Misal açık öngörülerimde olan ve dün de parabol alım yönüne döndüğü için yeni öngörü verdiğim dyoby, en iyi bilançosunu bu dönem bekliyordum. Bilanço geldi pek de öyle olmamış. 9 Aylık bilanço değerlendirmelerimde açıklamalarımı okuyabilirsiniz. 

Bir de her zaman gördüğünüz bilançolar fiyatlanmaz. Bilmediğimiz çok farklı gelişmeler de fiyatlanabilir. Bunların bazıları gerçek, bazıları ise manipülatif olur. İşte bunları da bire bir ayırrt etmek, nedenleri tam bilmek mümkün değildir. Yine misal Alctl! Altı aylık bilançoda vergi dairesine yollanan ve sonrasında spk'ya uyumlu olan kar çok farklı idi. SPK'ya uygun olan çok düşük geldiği için hisse sonrasında birkaç gün ciddi kayıplar yaşadı. Ama şu an F/K 37'lerde olmasına rağmen yükselmeye devam ediyor. Yani demem o ki, herzaman kar düşmüş düşer, kar artmış yükselir mantığı da geçerli olmayabiliyor. İşte bu nedenle temel ile tekniği harmanlayarak, artık hangisinden destek bulabilirsek yolumuzu bulmaya çalışıyoruz. Ama yine de bilanço dönemlerini çok sevmem. Dikkatli olmak gerekir. 

Neyse, güne alıcılı başlanmasını bekliyorum. Ama ayrışmalar her zamanki gibi yine de olacaktır. BIST 4015 seviyesini geçerse 4150-4250 hedeflerine yönelebilir. Düzeltme halinde ise sırası ile 3877-3854-3844-3805 desteklerine inen bir düzeltme de sağlıklı olurdu. Ama şimdilik 3877 seviyesinden destek bulup dirençleri zorlayan bir BIST var. 

Umarım mümkün olduğunca hep doğruları bularak yolumuza devam ederiz. Şimdiden hepinize sağlık ve bol kazanç dilerim.

NOT: Yarın, yani 2 Kasım Çarşamba tüm gün checkup programım nedeniyle, 4 Kasım Cuma da, üç günlük Diyarbakır-Mardin-Antep-Urfa kısa gezim nedeniyle aranızda olmayacağımı bir kez daha hatırlatmak istiyorum. Yarın akşam dönünce olan sorularınızı cevaplarım ama, cuma sabahından itibaren gelecek sorularınıza ancak pazar gecesi döndükten sonra cevap verebileceğim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 31.10.2022
    09:28

    Bu hafta perşambe günü, ekim ayı enflasyon verilerimiz açıklanacak. Aylık %3.6, yıllık %85.6 TÜFE beklentileri var. Ayrıca cuma günü de ABD tarım dışı istihdam verileri açıklanacak. BIST tarafında çok yüksek banka karları açıklanıyor olsa da,... Devamı »

  • 28.10.2022
    09:30

    Yurt dışındaki borsalarda pozitif bir ilgi olmasına rağmen, BIST 4000 üzerinde tutunamıyor. Bankalar, ana holdingler, Thy bilançolarına kadar BIST'in fazla geri gelmesini beklemediğimi söylemiştim. Şu ana kadar akbnk ve garan'ın bilançoları geldi. diğer özel bank... Devamı »

  • 27.10.2022
    09:23

    Üç gündür 4000 puan üstünü deneyen ama üstünde kalamayan BIST, bugün yine benzer denemeyle güne başlayacaktır. Eğer bunu başarabilirse 4100-4250 aralığına yükselişi sürebilir. Ama bilanço dönemindeyiz. Dün açı... Devamı »

  • 26.10.2022
    09:18

    Piyasadaki gelişmeler tam da dün yazdığım beklenti yazımdaki ''Çünkü bana göre çok sayıda hissede olası bilanço beklentilerinin de üstünde fiyatlamalar yaşandığı görüşündeyim. Bu yüzden de, gereğinden fazla fiyatlanmış hi... Devamı »

  • 25.10.2022
    09:38

    Yurt dışında merkez bankaları için yüksek faiz artışı yapılacak beklentileri öne çıkartılıp, borsalara ve ons altına veriyorlar. Sonra da, yüksek faiz artışı resesyon yaratır, bu nedenle de daha düşük faiz artışı yapmak zorunda kalacaklar demeye başlanıyor. Bu ... Devamı »