SPK İddiları Gündem Çaldı!

29.08.2022 02:13
  •  A 

Normalde FED başkanı Powell'ın konuşmasının etkilerini konuşacaktık. Powell enflasyonun ciddi bir sorun olduğunu söylemesi, yeniden Eylül faiz artışı beklentisini 75 ve üzeri baz puana taşıdı. Dolar endeksi dxy 109.00 oldu, ABD borsaları başta gelişmiş batı borsalarında ciddi kayıplar yaşandı.

BIST ise cuma gününü de artı kapatmıştı. Şimdi hem BIST'in cuma kapanışı sonrası düşmüş olan ABD borsalarının olumsuz etkisi var, hem de bir anda ortaya çıkan SPK ile ilgili rüşvet iddiaları var. SPK da, muhalefet partilerinin başkanları da pazartesi suç duryurusunda bulunacaklarmış. 

Bu gelişme de eklenince, haftaya eksi başlayabiliriz. Ama esas olan bankalar başta bir çok alanda alım yapan yabancıların tavrı olacaktır. Ben yabancıların bu konudan çok etkileneceklerini düşünmüyorum. Yani ilk anda olumsuz bir etkisi söz konusu olabilir. Ama ana borsa hisseleri ile ilgili bir durum söz konusu olmadığı için, etkinin kalıcı olmasını beklemem.

Bu iddiları inceleyecek savcılar çıkacak mı göreceğiz. Her neyse, bu kadar çok belirsizlik ve risk içeren sorun varken, ortaya atılan bu iddilarla günden değişti. Bakalım yarın etkisini ben de merak ediyorum. Ama dediğim gibi çok kalıcı etki yapmasını beklemiyorum.

Enerji Krizi BIST İçin Fırsatlar Yaratır mı?
              AB'de şimdiden doğalgaz ve elektrik fiyatlarında ciddi artışlar başladı. AB'de cam ve gübre sektöründe ciddi sorunlar yaşanması bekleniyor. Üretimlerde çok ciddi kayıplar söz konusu olabilir. Şimdi buradaki detay şu! Bizde de enerjide fiyat artışları olacaktır. Ama Rusya yaptırımlarına katılmadığımız için, muhtemelen doğalgazda miktar anlamında bir sorun yaşamayız. Ama fiyat artışları bizde de görülebilir. Ama ben yine de, AB'deki olası kriz boyutu ile bakınca, bizde bu boyutta kriz yaşanmasını beklemediğim gibi, AB'deki üretim açığı ya da fiyatlarda olası ciddi artışların bizdeki üreticiler açısından fırsat olacağı görüşündeyim. Ciddi bir ihracat imkanı yakalamalarını bekliyorum.

Pazartesi aranızda olmayacağım. Sabah 10:30'gibi, sevgili Murat Tufan ile Balta Limanında kısa bir söyleşi çekimimiz olacak. Çekimler sonrası, Murat Tufan ve küçük kızımla birlikte, Emirgan'da kahvaltı yapmayı planlıyoruz. Daha sonra bir yazılım firması ile Levent'deki ofislerinde siteyi yeniletmek ile ilgili görüşmem olacak. Kısacası yarın muhtemelen seansın son anlarına kadar aranızda olmayacağım. Bu nedenle teknik paylaşımlarımı önceden yapmıştım.

Hepinize sağlık, bol kazanç ve iyi bir hafta dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 26.08.2022
    09:29

    Evet, bir gün evvel gelen satışlarda tek başına 1 Milyar TL net satış fazlası olan Bofa Merill Lynch'i gördüğümüz için satan şu, bu nedenle düştü diyebilmiştik. Ama dün yeniden gelen alımlarla garan, akbnk, halkb, vakbn tavan oldular. Ama bu sefer b... Devamı »

  • 25.08.2022
    09:49

    Uzun süredir bankaların da önderliğinde TL bazlı rekorları kırmasına alışmış olduğumuz BIST, dün sert bir satış yedi. Bu ondan mı, bundan mı diye çok fazla bir sebep aramaya gerek yok. Yani uzun süredir TL bazında dikkat çektiğim 3147 direnci vardı biliyorsunuz. İki... Devamı »

  • 24.08.2022
    09:15

    TCMB'nın uzun süredir düşük politika faizleri ile fonladığı bankaların karları ve ana sanayi şirketlerinde de kar patlaması yaşanması yabancının BIST'e olan ilgisinin şimdilik kısmen de olsa artmasına neden olu. Şimdilik dememin sebebi aynı anda tüm sektör ve ana şir... Devamı »

  • 23.08.2022
    09:29

    Görüyorsunuz, alınan kararlar için yapılan açıklamalar piyasaları nasıl etkiliyor! TCMB'nın faiz indirmesi ve sonrasındaki karşılık kararlarını ilk anda olumsuz diye yorumlayanlar dün güne bankaları direk satarak başladılar. Ama sonra fiyat gelişimleri yeniden y... Devamı »

  • 22.08.2022
    02:30

    TCMB 100 baz puanlık faiz indirimi sonrası, ilave kararlar açıkladı. Açıklanan kararlar; Yüzde 20 düzeyinde uygulanan zorunlu karşılık tesisinin, uygulamanın etkinliğinin arttırılması amacıyla bankalar için yüzde 30 oranında menkul kıymet tesisi ile ikame edilmesine kadar verildi. Devamı »