Yabancı Alımları Ana Hisseleri Öne Çıkartıyor!

24.08.2022 09:15
  •  A 

TCMB'nın uzun süredir düşük politika faizleri ile fonladığı bankaların karları ve ana sanayi şirketlerinde de kar patlaması yaşanması yabancının BIST'e olan ilgisinin şimdilik kısmen de olsa artmasına neden olu. Şimdilik dememin sebebi aynı anda tüm sektör ve ana şirketlere değil de, öncelikli gördüklerine yoğunlaştıklarını görüyoruz. Tabii ilk ilgiyi bankalara göstermiş durumdalar. Bankalar son olarak %13'e indirilen politi faizi ile fonlanmaya başladılar. Buna ek olarak da, TL munzam karşılıkları sıfırlanıp, yerine verdikleri kredi faiz oranlarına göre faiz artıkça artan oranda tahvil taşıma zorunlulukları getirildi.

22/08/2022, 02:30'da ''TCMB'dan Sürpriz Kararlar Sürüyor!'' başlıklı yazımda, ek kararlar için ilk anda paylaşılan olumsuz algının yanlış olduğunu izah etmiştim. Tekrar ediyorum, bankalar politika faizi ve tahvil faizi düştükçe bundan ekstra kar yaparlar. 2021'de tahvil faizleri %17.75 civarı iken, yapılan TCMB politika değişimleri tahvil faizlerinin %28.28'e kadar yükselmesine neden olmuştu. Bu durum ellerindeki tahviller nedeniyle bankaların karlarını düşürürken, hazinenin de borçlanma maliyetini artıran bir gelişme idi. Ama bir süredir hazine faizlerinde sebebini net açıklayamadığımız bir düşüş başlamıştı. Son TCMB kararları ile bu sebep anlaşılmış oldu! TCMB bankaların topladıkları ve yurt dışından aldıkları paralar karşılığı tutmak zorunda oldukları MK'ların içeriğinde değişikliğe gitti. Para karşılıklarının yerine, tahvil tutmaları yönünde yapılan değişimle birlikte, tahvil faizlerindeki düşüş daha da arttı ve şu an %15 seviyelerinde. Yani 2021 yılındaki faiz oranlarının da altına inmiş oldu. 2021 sonrası, bankalar düşük faizle desteklenmeye devam ettikleri için, zaten düşükten alıp da yüksekten hazineye ve kredi kullananlara verdikleri yüksek faizler nedeniyle oldukça iyi kar yaptılar. Şimdi buna bir de düşen tahvillerin ve MK olarak da tahvil tutma imkanının yaratacağı ek karlar eklenecek. Bu nedemek? Bankaların sonraki bilançolarda karları düşecek beklentisi, tersine dönecek demek. Yani bankaların son kararlarla dokuz aylık bilanço karları da yüksek gelecek. İşte bu gelişmeler nedeniye bankalara ilgi dün bazılarının tavanlamasına neden olmuş durumda.

Evet, anlayacağınız sonraki dönem karları da yüksek olacağı için, bankalara süren ilgi biraz daha devam edebilir. Sitemizde sadece teknik al/sat öngörüleri değil, aynı zamanda da bilanço beklentilerine göre uzun vadeli yatırım hisse öngörüleri de yapılıyor. 2022 Şubat başında akbnk, garan, ısctr ve ykbnk'yi eklemiş ve beklenti fiyatlarımı paylaşmıştım. Geçen hafta garanti beklenti hedefine ulaşıp, %89.50 gibi bir getiri ile kapanmıştı. Diğer bankaların da beklenti rakamlarına çok yaklaştıklarını görüyoruz. Muhtemelen onlar da yakında gerçekleşmelerle kapanacaklar gibi duruyor. Ama yukarıda izah ettiğim bankacılık karlarının artışının süreceği beklentim nedeniyle diğer bankaların beklentilerini yukarı revize eder miyim, henüz buna tam karar veremedim.

Bankalar dışında, yabancı geldiğinde ilgi gösterdiği, göstereceği çok karlı olan diğer bir çok şirketimiz daha var. Holdingler, tuprs, sıse, çimentolar, demirçelikler, kimya, ilaç üretici ve dağıtıcıları, orman-kağıt, toprak-seramik-maden, alt yapı taahhüt işi yapanlar gibi daha bir çok şirketimiz yüksek bilanço beklentilerine sahipler. Ama özellikle geri alımların da sürdüğü sahol başta, kchol gibi, çok yüksek altı aylık karı açıklaması ile piyasa fiyatı ciddi iskontolu olan tuprs ve sıse gibi ana şirketler de yabancıların radarına girebilecek şirketlerdir. Hatta sıse için, AB'nin doğalgaz krizi nedeniyle cam sektörünün bu kışı çok zor geçirmesini bekliyorum. Şu anda bile doğalgaz, elektrik fiyatlarında büyük artışlar yaşanmaya başladı. Bu durum, sıse camın AB ihracatında elini çok güçlendirecek bir fırsat yaratacaktır görüşündeyim. 

Saydığım diğer şirketler içinde bir tek demirçelikçiler emtia ve talep düşüşü nedeniyle yüksek karlarına rağmen baskılanıyorlar. Olası resesyon riski de bu baskının şimdilik sürmesine neden oluyor. Lakin ülke olarak yurt genelinde açıkladığımız yeni sosyal konut hamlesi ve Ukrayna ile imzalanan savaş sonrasına yönelik alt yapı yatırımlarının ortak imarı anlaşmaları sektörün önümüzdeki günlerde ciddi bir fırsat yakalamasına neden olabilir. Kısacası evet şu anda baskı yaşıyorlar ama, demirçelik de bir süre sonra alımlara tabi olabilir. Ama şimdilik daha öncelikli olarak holding, sıse, tuprs başta petro-kımya şirketlerinin öncelikli olabileceğini söyleyebilirim. Bilanço beklentilerine göre şirketler hakkındaki olası fiyat beklentilerim hakkındaki görüşlerimi Uzun Vadeli Yatırım Hisseleri kısmında ve aynı bölümde yayınladığım ''Bilanço Değerlendirmelerim'' içinde bulabilirsiniz.

FED Riski Sürüyor!
              FED'in enflasyonu yenmek için resesyonu göze alarak 75 puanlık faiz artışlarına devam etmek zorunda olduğu yönünde yapılan açıklamalar yüzünden ABD başta gelişmiş borsalarda önemli kar satışlarının yaşanmasına neden oldu. BIST olarak biz bu dönemde pozitif ayrışmış olduk. Ama son gelen imalat ve hizmet PMI'larındaki düşüşler, resesyon riskinin ciddi olduğunu gösteriyor diye FED faiz artışında yeniden 50 baz puan beklentilerini öne çıkartabilir. Ben enflasyon sorununu ciddi gördüğüm için 50 baz puan üzerinde faiz artışı yapılması gerektiği görüşünde olanlardanım.

ABD'den Şirketlerimize Yönelik Yaptırım Uyarıları!
              Her şey de toz pembe bir dönemde değiliz. Diğer risklerimizin hepsi önümüzde duruyor. Suriye'ye operasyon hazırlığımız var. Ama bu konuda iki kutup ülkesi olan ABD ve Rusya da, bizim Suriye'ye olası harekatımıza karşılar! Çünkü Suriye'nin parçalanması her iki ülke için de önemli bir sorun değil. Kurulması planlanan olası Kürt devleti ile her iki süper güç de kendi menfaatleri doğrultusunda ilişkiye girme imkanına sahipler. Ama bizim için durum aynı değil. Bence Türkiye bu harekatı yaparak, kendisini de olumsuz etkileyecek sonrasındaki planları bozmak durumundadır. Ama görüyrosunuz, neredeyse her ay görüştüğümüz Rusya'nın dış işleri bakanı Lavrov, Rusya'nın buna karşı olduğunu açıklıyor. Hemen buna cevaben de, cumhurbaşkanı Erdoğan'dan da ''Kırım'ın ilhakı kabul edilemez. Kırım Ukrayna'ya iade edilmelidir'' açıklaması yapılıyor. Gördüğünüz gibi Ne ABD ile çok rahatız, ne de Rusya ile. 

Ukrayna savaşı sonrası Rusya ve şirketleri için başlatılan yaptırımlar, Türkiye'ye yönelişi arttıracak diyordum. Nitekim yaptırımlar sonrası Rusya ile ticaret yapan başta İtalya olmak üzere, birçok AB'li şirket Türkiye üzerinden bu faaliyetlerini sürdürmeye çalışıyorlar. Aynı şekilde Rus şirketleri de, Türkiye'de başka isimler altında faaliyetlerini arttırmış durumdalar. Net Hata ve Noksan paralarının izahında bu durumun da etkisi büyük diye düşünüyorum.

Ama bu durum nedeniyle ABD tarafından Türk iş dünyasına yaptırım uyarısı içeren bir mektup gönderildiğini okuyoruz. Her an bu konuda bazı sektör ya da şirketlere yaptırım kararları duyarsak, bunların ciddi olumsuz etkisi olacağını da bilmemiz gerekir.

İşte tüm bu riskler ve başta yazdığım olumlu gelişmelerle yolumuzu bulmaya çalışıyoruz. Şu an için BIST'de ciddi bir alım hareketi sürüyor. Bu durum  tersine dönmediği müddetçe içinde kalmakta yarar olacağını düşünüyorum. Ağırlıklı bankalarda yaşanan yükselişler dikkat çektiğim diğer sektör, şirket, daha doğrusu bilançolarına göre ciddi potansiyel barındıran şirket hisselerine yönelebilir.

Umarım paylaşımlarımızla bu yükselişten yararlanmayı sağlamaya devam ederiz.

NOT: 10:30'da Ekotürk Tv skype bağlatısı üzerinden, sevgili Perihan Tantuğ ile gündemi konuşacağız. İlginizi çekerse bekleriz.

Hepinize sağlık ve bol kazanç dilerim. 


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 23.08.2022
    09:29

    Görüyorsunuz, alınan kararlar için yapılan açıklamalar piyasaları nasıl etkiliyor! TCMB'nın faiz indirmesi ve sonrasındaki karşılık kararlarını ilk anda olumsuz diye yorumlayanlar dün güne bankaları direk satarak başladılar. Ama sonra fiyat gelişimleri yeniden y... Devamı »

  • 22.08.2022
    02:30

    TCMB 100 baz puanlık faiz indirimi sonrası, ilave kararlar açıkladı. Açıklanan kararlar; Yüzde 20 düzeyinde uygulanan zorunlu karşılık tesisinin, uygulamanın etkinliğinin arttırılması amacıyla bankalar için yüzde 30 oranında menkul kıymet tesisi ile ikame edilmesine kadar verildi. Devamı »

  • 19.08.2022
    09:42

    TCMB beklemediğimiz bir anda 100 baz puan daha düşüş yaparak, haftalık politika faizlerini %13ê çekmiş oldu. Gerekçelerini çok gerçekçi bulmuyorum. Ama niyet belli faiz düşürmeye devam etmek. Gelişmiş ülkelerde resesyon riski yüz... Devamı »

  • 18.08.2022
    09:31

    Bugün de bir değişiklik yapmadan politika faizini %14'de sabit bırakması bekleniyor. Enflasyonda düşüş görülmeden ek indirim yapmadan izlemede kalacağı görüşündeyim. ÜFE-TÜFE, TÜFE-Politika Faizi arasındaki farklar -65 puan düzeyinde. B... Devamı »

  • 17.08.2022
    09:33

    Dün Rusya tarafından çıkan yeni bir S400 anlaşması imzalandı yönündeki haberle çok sert satışlar yaşayan BIST, haberin Türkiye tarafından yalanlanması üzerine TL bazında rekor kapanış yaptı. Burada görünen net bir durum var ki, bilançosuna g&ou... Devamı »