Söylentiye Rağmen BIST Zirveden Kapattı!

17.08.2022 09:33
  •  A 

Dün Rusya tarafından çıkan yeni bir S400 anlaşması imzalandı yönündeki haberle çok sert satışlar yaşayan BIST, haberin Türkiye tarafından yalanlanması üzerine TL bazında rekor kapanış yaptı. Burada görünen net bir durum var ki, bilançosuna göre yüksek kar ve büyük iskonto barındıran hisseleri almaya devam eden bir yabancı alımı var. Her satış sonrası da bu alımlar yeniden sahneye çıkıyor.

İyi Bilançolu Hisselere Sahip Çıkın ve Bu Hisselere Odaklanın!
              Devamlı sıraladığımız bir çok risk ve önümüzdeki seçime rağmen, bir anda bankalarla başlayan yabancının da olduğu, diğer iyi bilançolu ana hisselere de yayılmaya başlayan alımlar var. Seçim öncesi yabancının bu şartlarda yoğun bir giriş yapmasını beklemiyordum. Ama şu an alımların içinde yabancı da var. Bu durum sürer, sürmez tam emin olamıyorum. Ama şu an sürdüğü net. İşte bu yüzden de özellikle bilançosuna göre iskonto barındıran hisselere odaklanıp, elde bu hisselerden varsa korumayı başarmak lazım diye düşünüyorum. 

Çok kez yazdım tekrar edeyim. Özel bankalar bu fiyat artışlarına rağmen halen ciddi derecede iskonto içeriyorlar. Sahol, kchol, thyao, tuprs da aynı şekilde iskontolu işlem görüyorlar. Sahol ve thyao sonrası bilançolarını açıklayan tuprs ve kchol'de de fiyatları olumlu etkilemesi gereken çok iyi karlar geldi. Yıl sonu bilançolarına kadar bu karlar aynı performansla olmasa bile yine de artmaya devam edecekler görüşündeyim. Bu yüzden de zaman zaman realizasyon, teknik düzeltme yaşasalar da, sonrasında yükselişlerini sürdürebilirler. Bilançolar konusunda fırsat bulup, incelediğim şirketler için düşüncelerimi Uzun Vadeli Yatırım Hisseleri bölümündeki ''Bilanço Değerlendirmelerim'' başlığı altında bulabilirsiniz.

Ben bugün de yeni bir TL bazlı rekor görülmesini bekliyorum. Ama dün çıkan söylentinin yarattığı panikle düşük fiyatlardan alanların satış baskıları da yaşanabilir. Ayrıca, S400 ya da Rusya'dan uçak almak gibi bir gelişme yaşanacak olursa nasıl yansıyacağını dün görmüş olduk. Ama şu sıra alımlar sürüyor.

Bugün de Silahlı Kuvvetlerimizin Afrin'e girdiği yönünde sosyal medyaya düşen haberler var. Ama bu konu yeni bir S400 tepkisi yaratmaz. Ondan çok farklı bir durum. Lakin onun da riskleri var tabi. Zor bir süreçte yol bulmaya çalışıyoruz. Umarım kırılmadan, dökülmeden, yükselişlerden mümkün olduğunca yararlanırız.

Hepinize sağlık ve bol kazanç dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 16.08.2022
    09:42

    Bu hafta bilançoları tamamlayacağız. Sonraki dokuz aylık bilançoların açıklanmasına kadar yaklaşık 2 aylık süre geçecek. Bu nedenle kısmen bir kar satışı, teknik bir düzeltme normal bir beklenti. Lakin bankaların gelen çok yüksek karları, holding, ha... Devamı »

  • 15.08.2022
    09:23

    Geçen hafta yeni zirveler kırmaya devam eden BIST, cuma seansında da bankalar ve holdingler öncülüğünde yükselirken, bir anda sert satışlar görmüştük. Bu satışlarla cumayı eksi endeks kapattık. Nedeni kar satışı mı diye düşünürken, akşam ... Devamı »

  • 12.08.2022
    09:52

    CDS'lerimiz sadece bizde değil, tüm gelişmekte olan ülkeler için düşüyor. ABD TÜFE sonrası, ÜFE de beklenti 0.2 artış iken, 0.5 düşüş yaşandı. Bu gelişmeler sonrası FED'in Eylül faiz artışı ancak 50 baz puan olur diyenlerin oranı %70'le... Devamı »

  • 11.08.2022
    08:56

    ABD'de TÜFE'nin son 41 yılın zirvesinden dönüş sinyali olarak görülen beklenti altında açıklanan enflasyon verisi sonrası gelişmekte olan ülkelere karşı risk iştahı daha da artmış durumda. Gelişmekte olan ülke risk primleri 400 seviyesinden 290'l... Devamı »

  • 10.08.2022
    09:29

    Altı aylık bilançolar tamamlanmak üzere. Açıklanan bilançolardan, alka, dyoby, usak, eregl, bankalar, cemts, egser, sıse mevcut fiyatlara rağmen bilanço olarak hala iskontolar içeriyorlar. Lakin son dönem önemli yükselişler göstermiş olan b... Devamı »