İyimser Hava Devam Eder Mi?

12.08.2022 09:52
  •  A 

CDS'lerimiz sadece bizde değil, tüm gelişmekte olan ülkeler için düşüyor. ABD TÜFE sonrası, ÜFE de beklenti 0.2 artış iken, 0.5 düşüş yaşandı. Bu gelişmeler sonrası FED'in Eylül faiz artışı ancak 50 baz puan olur diyenlerin oranı %70'lere çıktı.

Şuan bankalardaki yabancı alımı sürüyor. CDS'lerde yaşanan düşüş ve bizdeki yüksek karlar bu alımları destekledi diye düşünüyorum. Ama devamı dışarıdaki gelişmelere göre devam-eder ya da etmez. Ben şimdiden çok iyimser olamıyorum. 

ABD'deki enflasyon dönüşünü gıda, enerji dahil emtia fiyat düşüşleri destekledi. Ama Çin gerilimi devam ediyor. Kışa girerken enerji fiyatlarında beklenti yeniden artışların yaşanması yönünde. ABD borsalarında FED'in en fazla 50 baz puan artış ile sınırlı kalacağı ve 2023 yılı ile faizleri indireceği söylemleri ile yaşanan yükselişlerin sonuna yaklaşıyoruz diye düşünüyorum. Ama ben böyle düşündükçe, yükselişler de sürüyor şimdilik.

Yapacak bir şey yok. Yükseliş ve alımlar sürdükçe içinde kalmakta yarar var. Ama tekniklerde satışa dönen destekler kırılırsa kar realizasyonu yapmak doğru olur. Kim bilir belki de işler düzelmeye başlayacaktır. Karamsar olmamalı ama temkini de elden bırakmamalıyız.

Teknik olarak 2826 civarı seviyeler görülrüse endeks parabolic olarak satış yönünde uyarı verir. Bu yaşanmadığı takdirde destek-direnç tablomuzda yer alan üst dirençlere doğru yükseliş de sürebilir. Bankalar ve holdinglere olan ilgi yönü belirleyecektir.

Sahol muhteşem bir kar açıkladı. Ama eşleşmede dünün altında fiyatlanan bir saçma dönemdeyiz. Sonuçta yabancı az olunca maalesef böyle oluyor. Açıkladıkları karlara göre dyoby, sahol, egser, odas, thyao iskontolu işlem görüyorlar. Aksa iyi bir kar açıklamış ama fiyatı bilançoya göre fazlası ile primli olduğu için bu bilanço satış getirebilir. Ama sonraki bilançolar için destekleri takip etmekte yarar var. Daha sonrası alım için uygun destekler kollayabiliriz. Bilanço değerlendirmelerimi Uzun vadeli yatırım hisseleri bölümünde bulabilirsiniz.

Hepinize sağlık, bol kazanç ve iyi bir hafta sonu dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 11.08.2022
    08:56

    ABD'de TÜFE'nin son 41 yılın zirvesinden dönüş sinyali olarak görülen beklenti altında açıklanan enflasyon verisi sonrası gelişmekte olan ülkelere karşı risk iştahı daha da artmış durumda. Gelişmekte olan ülke risk primleri 400 seviyesinden 290'l... Devamı »

  • 10.08.2022
    09:29

    Altı aylık bilançolar tamamlanmak üzere. Açıklanan bilançolardan, alka, dyoby, usak, eregl, bankalar, cemts, egser, sıse mevcut fiyatlara rağmen bilanço olarak hala iskontolar içeriyorlar. Lakin son dönem önemli yükselişler göstermiş olan b... Devamı »

  • 09.08.2022
    09:30

    BIST TL bazında rekor tazelemeye devam ediyor. Dünkü kapanışla yeni bir rekor daha kırmış oldu. Ancak Dolar bazında bakınca, dünkü kapanış 156$ civarı seviyeye denk geliyor. Yani iyi zamanlarında BIST'in 500 Dolar zirvelerini gördüğünü dikkate alırsak, bu ... Devamı »

  • 08.08.2022
    09:28

    Bu sorunun cevabı henüz net değil. Cuma günü bankalarda yaşanan sert yükselişler sonrası, hemen hemen tüm bankalarda seans sonu ciddi bir kar realizasyonu yaşandı. Lakin teknik olarak 2684 üzerinde kalmamız halinde, BIST olarak yeni zirve beklentileri sürer. BIST&#... Devamı »

  • 05.08.2022
    09:27

    BIST, Isc başta bankaların desteğini de arkasına alınca 2684 direncini kırarak yeni TL bazlı rekorlara ulaştı. Tekniklere bakınca, kırılan 2684 sonrasında 2800-250 seviyesine doğru, hatta biraz daha üzerine çıkabilecek bir teknik formasyon görüntüsü görüyoru... Devamı »