BIST İçin Yükseliş Bitti Mi?

08.08.2022 09:28
  •  A 

Bu sorunun cevabı henüz net değil. Cuma günü bankalarda yaşanan sert yükselişler sonrası, hemen hemen tüm bankalarda seans sonu ciddi bir kar realizasyonu yaşandı. Lakin teknik olarak 2684 üzerinde kalmamız halinde, BIST olarak yeni zirve beklentileri sürer. BIST'in 2684 üzerinde 2780 - 2800 - 2860 - 2900 diye olası sıralı üst direnç hedefleri var. Ama Xbank endeksi olarak bakınca ise, 2500 önemli bir direnç idi. Bankalar bu direnci görüp, sonra kar satışlarına uğradılar. Bankalar açısından bakınca XBank için 2500 ciddi bir direnç olmuş durumda. Bu seviye kırılmazsa, bankalarda kar satışlarının devamı gelir. O zaman da BIST için yeni rekor için biraz beklemek gerekebilir. 

Kısacası BIST için yeni rekorların teknik şartları var. Xbank 2500 seviyesini geçmeli, BIST 2684 üzerinde kalmalı. Bunlar başarılırsa yeni rekor beklentilerimiz geçerliliğini korur. Ama Xbank 2348 seviyesinin, BIST de 2684 seviyesinin altına inecek olursa, o zaman bilanço yükselişleri en azından endeksler için bitti diyebiliriz.

Bu arada bu yazdıklarım BIST ve Xbank için geçerli. Hisse bazlı yükselişler, ayrışmalar ise yine devam edebilir. Fakat, bilançolar bittikten sonra genel bir kar satış riskine karşı temkinli olmakta yarar olur diye düşünüyorum.

Bu sıra, çimentolar, ulaştırmalar, orman-kağıtçılar, petro kimyacılar, sigortalar cazip olmaya devam edebilirler. Bilançolar bittikten sonra, fiyatlarla kıyaslamaları yapıp, iskontolu kalanları tespit etmeye çalışacağız. Fakat henüz altı aylık bilançosu açıklanmamış hisselere dikkat etmek gerekir! İyi beklenti ile son dönem yükselen fiyatlarla alıp, sonra kötü bilançoya yakalanırsanız ciddi kayıplar yaşayabilirsiniz. Açıklanmamış bilanço sürprizlerinin olumsuz olma ihtimali olduğunu da bilmek gerekir.

Putin-Erdoğan Zirvesi!
              Soçi'de birçok konuda mutabakat var. Suriye'deki savaş, Suriye'de yer alan terör örgütlerine karşı ortak mücadele, karşılıklı ticaretin bir kısmını ruble olarak yapma konusu, Akkuyu yatırımında detaylar. Bu mutabakatların tam detayları netleşmedi. Bakanlar düzeyinde ziyaretler sonrası netleşecek. Ama mesela Suriye'ye sınır ötesi bir harekat için Rusya ne diyor bu belli değil. Aynı şekilde, Rusya ile yapılacak anlaşmalar batı tarafından yaptırımların delinmesi olarak görülür ve bize karşı batıdan bir tavır görür müyüz bunlar da net değil. Kısacası zirve olumlu gözüküyor ama detayları henüz net değil.

ABD Tarım Dışı İstihdam Beklentileri Katladı!
             250 Bin kişi beklenirken, 528 Bin kişi açıklandı. Haziran'da 372 Bin açıklanmıştı. Ondan da iyi bir istihdam verisi geldi. Bu Eylül'de beklenen faiz artışının yüksek olacağı riskini güçlendiren bir gelişme. 

Anlayacağınız henüz ortam sisli. Sis tam bir dağılsın bakalım ne göreceğiz belli olacak. Bugün Isctr'nin bilançosu açıklanacak. Ondan da oldukça iyi bir kar açıklaması bekleniyor. Aynı şekilde thyao da bilançosunu açıklayacak. Gayet iyi karlar bekliyorum. Bakalım öyle mi olacak göreceğiz. Ama genel endeks yükselişleri için şartları yazdım. Haftaya yine alıcılı başlarız bence. Hatta bankalar da alıcılı açılabilirler. Ama sonrası önemli. Onu da çok bilemiyorum. Yaşayarak öğreneceğiz. Gördüğüm olası hareket olabilecek teknikleri destek-direnç tablomuzda paylaştım. Orada görebilirsiniz.

Hepinize sağlık, bol kazanç ve iyi bir hafta sonu dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 05.08.2022
    09:27

    BIST, Isc başta bankaların desteğini de arkasına alınca 2684 direncini kırarak yeni TL bazlı rekorlara ulaştı. Tekniklere bakınca, kırılan 2684 sonrasında 2800-250 seviyesine doğru, hatta biraz daha üzerine çıkabilecek bir teknik formasyon görüntüsü görüyoru... Devamı »

  • 04.08.2022
    09:21

    Dün bankaların hamlesi ile TL bazlı zirve olan 2684 seviyesinden kapanış yaptık. Bugün yeni zirvelere hazır olun. Ama ne üzücü ki, TL bazlı zirvenin şu anki Dolar karşılığı sadece 149.62$ seviyesine denk geliyor. Maalesef kurlar yükseldikçe, TL rekorları ancak bi... Devamı »

  • 03.08.2022
    09:36

    FED'e mi, bugün gelecek enflasyon verimize mi, Pelosi'nin Tayvan ziyaretine mi, dışarıdaki resesyon söylemlerine mi, içeride kur ve cari denge artış ve açıklarına mı, şirketlerin gelen yüksek karlarına mı, yoksa enflasyon muhasebesine göre hesaplandığı takdi... Devamı »

  • 02.08.2022
    09:48

    ABD Temsilciler Meclisi Nancy Pelosi'nin Tayvan ziyareti programı Çin ve ABD ilişkileri dahil, tüm dünya için risk teşkil ediyor. Piyasalar bu nedenle kısmi düşüşler yaşıyor. Taraflardan karşılıklı sert açıklamalar var. Bölgede askeri yığınak yapılıy... Devamı »

  • 01.08.2022
    09:32

    Öncelikle gelen ve gelecek bir çok bilançonun da gayet iyi gelmesini bekliyorum. Özellikle bankaların bilanço karları çok ama çok iyi. Petro kimya va demirçeliklerde de iyi bilançolar bekliyorum. Çimentoların karlarının da iyi gelmeye... Devamı »