BIST Rekor Tazeledi!

05.08.2022 09:27
  •  A 

BIST, Isc başta bankaların desteğini de arkasına alınca 2684 direncini kırarak yeni TL bazlı rekorlara ulaştı. Tekniklere bakınca, kırılan 2684 sonrasında 2800-250 seviyesine doğru, hatta biraz daha üzerine çıkabilecek bir teknik formasyon görüntüsü görüyorum. Bankaların gelen ve gelecek olan bilançolarının da bu görüntüleri desteklediğini ve destekleyeceğini söyleyebilirim.

Bugün ABD tarım dışı istihdam verisi dünya piyasaları için önem taşıyor. Veri güçlü gelirse, FED için yine yüksek faiz artışı söylemleri öne çıkıp, piyasaları baskılayabilir. Eğer veri kötü gelirse, bu takdirde FED'in resesyon riski güçleniyor diye, daha az faiz artışı yapmakla yetinebilir beklentisi güçlenir. Ama onun da riski, resesyonun derinleşmesi şirketlerin bilançolarının da zayıflamasına neden olabilir. Yani FED faiz artışlarını yüksek yaparsa artan faizler ya da resesyon derinleşirse, yaşanacak talep daralması sonraki bilançoları olumsuz baskılayabilir. Bu detay aklınızda dursun lütfen.

Bugün Cumhurbaşkanı Erdoğan, Soçi'de Putin ile görüşecek. Görüşmenin içerekleri oldukça önemli. Bu nedenle bir kulağımızda bu toplantıda olacaktır.

Bugün açık öngörülerimizde de yer alan kardemirler, erbos ve acsel bilançolarının geldiğini görüyorum. Bilançoların detaylarına bakınca, beklentilerimizi rahatlıkla karşılayacak şekilde gelmiş olduklarını söyleyebilirim. Ama tabii dokuz aylık bilançolarda ciro ve karlardaki gelişme önemli olacaktır. Demirçelikler şuan için fiyat kaybetmeye devam ediyorlar. Lakin 81 ilde başlatılacağı söylenen sosyal konut projesi, Suriye ve Ukrayna'da savaşın bitmesi halinde yaşanacak yeniden imarlaşma hamlesinin çimento, demirçelik, seramik dahil yaşatacağı büyük talep potansiyeli göz ardı edilmemeli. Ben uzun süredir düşüyor olan ve cemts, yksln vs gibi tepki vermemiş olan eregl ve krdmrler için de diplere yakın olduğumuzu düşünüyorum. Tabii resesyonun dünya için derinleşmesi halinde onlar için de zayıf talep süreci devam edebilir. Ben reseyon riskinin kısa süreli olmasını bekliyorum.

Bugün de güne alıcı başlanmasını, TL bazlı yeni BIST rekorlarının görülmesini bekliyorum. Sadece al/sat tablosundaki öngörüleri değil, destek-direnç tablosu paylaşımlarındaki teknikleri de yakından takip etmenizde yarar olduğunu düşünüyorum. Özellikle yeni üyeler, Siteyi Tanı kısmında yer alan destek-direnç tablosu izahını çok dikkatli okumalılar. Kırılan teknikler hangi yönde ise, o yöndeki sıralı destek ya da dirençlerin yeni teknik hedefler olacağını bilmenizi isterim.

Bu durum en azından bilançolar bitene kadar sürebilir. Önümüzdeki hafta bir çoğu gelecek. Sonrasında kar satışlarını görebiliriz. Bu günlerde yazılarımda hep yer verdiğim riskler yüzünden, uzun vadeli beklentilerimde de daha teknik davranış göstermeyi, desteklerini kırmaları halinde alttan yerine koymak için satım yapılıp adet arttırarak süreçte yer almayı daha doğru buluyorum. Ama dirençlerde satılanlar, dirençler kırılırsa da üstten yerine koymayı göze almak gerekir. Uzun vadeli beklenti rakamları bu kararlarınızda referans olabilir

Hepinize sağlık, bol kazanç ve iyi bir hafta sonu dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 04.08.2022
    09:21

    Dün bankaların hamlesi ile TL bazlı zirve olan 2684 seviyesinden kapanış yaptık. Bugün yeni zirvelere hazır olun. Ama ne üzücü ki, TL bazlı zirvenin şu anki Dolar karşılığı sadece 149.62$ seviyesine denk geliyor. Maalesef kurlar yükseldikçe, TL rekorları ancak bi... Devamı »

  • 03.08.2022
    09:36

    FED'e mi, bugün gelecek enflasyon verimize mi, Pelosi'nin Tayvan ziyaretine mi, dışarıdaki resesyon söylemlerine mi, içeride kur ve cari denge artış ve açıklarına mı, şirketlerin gelen yüksek karlarına mı, yoksa enflasyon muhasebesine göre hesaplandığı takdi... Devamı »

  • 02.08.2022
    09:48

    ABD Temsilciler Meclisi Nancy Pelosi'nin Tayvan ziyareti programı Çin ve ABD ilişkileri dahil, tüm dünya için risk teşkil ediyor. Piyasalar bu nedenle kısmi düşüşler yaşıyor. Taraflardan karşılıklı sert açıklamalar var. Bölgede askeri yığınak yapılıy... Devamı »

  • 01.08.2022
    09:32

    Öncelikle gelen ve gelecek bir çok bilançonun da gayet iyi gelmesini bekliyorum. Özellikle bankaların bilanço karları çok ama çok iyi. Petro kimya va demirçeliklerde de iyi bilançolar bekliyorum. Çimentoların karlarının da iyi gelmeye... Devamı »

  • 29.07.2022
    09:56

    ABD son 41 yılın en yüksek enflasyonu açıklanıyor. Bu veriye kadar FED 50 baz puan ile sınırlı kalabilir, hatta resesyon olursa diye pas bile geçebilir sözleri varken, enflasyon sonrası 100 baz puan faiz artışı mı olacak diye piyasalara çakıyorlar. Sonra bakıyorsunuz 7... Devamı »