ABD son 41 yılın en yüksek enflasyonu açıklanıyor. Bu veriye kadar FED 50 baz puan ile sınırlı kalabilir, hatta resesyon olursa diye pas bile geçebilir sözleri varken, enflasyon sonrası 100 baz puan faiz artışı mı olacak diye piyasalara çakıyorlar. Sonra bakıyorsunuz 75 baz puan faiz arttı, 100 artmadı diye olumlu algısı yapılıyor.
FED Başkanı Powell, resesyon emaresi yok diyor. Gerektiği takdirde bu faiz artışının da üstünde faiz artışına kadar verebiliriz diyor. Ama sonrasında da bir süre sonra faiz artışlarına ara vermek, faizleri azaltmak da gerekebilir diyor. Piyasalar bu açıklamalara göre dalgalanıyor. Faiz artışı yüksek ve sürecek algısı borsaları ve ons altını düşürüyor. Fazla faiz artışı olmayacak algısı ise borsa ve ons altına alıcı getiriyor.
Şu anda da dışarıda bu yaşanıyor. Dün ABD GSYH verisinde %05 daralma beklenirken, %0.9 daralma yaşanınca, ABD teknik resesyona girmiş oldu. Bu da sonraki faiz artışlarının düşük kalabileceği beklentisi yaratmış durumda. Tepkisini borsalarda ve ons altında alım olarak görüyoruz. Ama gözden kaçan başka bir şey var. Talep birden düşerse, resesyon derinleşirse ki, ben kısmen bunun yaşanmasını ama çok uzun sürmemesini bekliyorum. Bu takdirde şirketlerin ciro ve karları düşecektir. Bilanço karlarında bozulmalar başgösterecektir. Bu da fiyatlarının düşmesine yol açabilir. Yani bir tarafta faizin riskleri, diğer tarafta ise resesyonun riskleri var. Her ikisi de borsları bir süre sonra baskılayacak gelişmelere neden olabilir görüşündeyim.
Bu yüzden şu an yurt dışındaki risk iştahının artmasını geçici ve riskli buluyorum. Bu havanın devamında olumsuz açıklamalar gelebilir. Bu yüzden alımların tepki olarak kalmasını devamında yeniden satışların başlamasını bekliyorum.
BIST'e gelince, yabancı satışları sürüyor. TCMB kullanılabilir rezerv 6 kûsur Milyar Dolar düzeyine inmiş durumda. Ödemeler için çok ciddi döviz ihtiyacağımız var. Şirketler döviz ve TL baskısı altına alınmış durumdalar. Kendi dövizlerini bile sitedikleri gibi kullanamadıklarını duyuyoruz. TL olarak da ciddi sıkıntılar var.
Ama diğer taraftan emlak fiyatları patlamış durumda. Böyle bir gelir artışı varmı insanlarımızda derken, yok. Ama alım-satım fiyatları ve kiralardaki artışlar gerçek. Bakalım bu işin sonu nereye gidecek göreceğiz.
Şu an borsa şirketlerinin karları gelmeye başladığı bilanço dönemindeyiz. Bu hareketlilik bilançolar bitince tersine döner endişem var. Dokuz aylık karlar dışarıdaki resesyon artacak olursa, bizde de düşecektir. Bankalar inanılmaz karlar açıklıyorlar. F/K'ları 1.5 seviyelerine inmiş durumda. Ama görüyorsunuz yükselişleri sınırlı kalıyor. Hatta ekstra satışlar bile geldiğini görüyoruz. İşte bundan çekindeğim için, bankaların çok yüksek karları gelse de, fiyat artışları sınırlı kalıp, sonrasında satış baskıları sürebilir diye yazıyordum. Bu oluyor şu an.
Bugün dışarıda algılar risk iştahlarını arttırdığı için alıcılı bir açılış yapabiliriz. Ama devamı önemli. Ben bu dönemi endeks olarak değil de, hisse bazlı takip etmek daha önemli diye düşünüyorum. Ama artık yavaş yavaş nakite dönmenin doğru olacağı görüşündeyim. Bu nedenle gerçekleşmelerle satışlar yaptıkça, hemen ne alayım demeyi doğru bulmuyorum. En az % 50 nakit pozisyonlara geçmek, hatta %75 nakitte bile durmak doğru olabilir.
Gerekirse yükselişlerde fırsat kaçırın. Ama olası genel bir düşüşe yakalanmayın. Eğer bilançolar sonrası risk beklentilerim olursa, ciddi bir kar realizasyonu yaşanabilir. Bu gördüğünüz fiyatların çok altını da görebiliriz. Şu an TL bazlı zirvelere gitmek ve geçmek için şartları uygun bulmuyorum. Dövizdeki yükselişe hala çare bulamamış durumdayız. CDS'lerimiz çok yüksek seyretmeye devam ediyorlar.
Ben gördüğüm teknikleri paylaşmaya devam ediyorum. Lütfen destek-direnç tablosunu çok iyi takip edin. Siteyi Tanı kısmındaki izahını iyi okuyun. Orada paylaştığım hisselerde de çok ciddi yükselişler yaşandığını görebilirsiniz.
Haftaya tam zamanlı ekran başında olacağım. Hepinize iyi bir hafta sonu, sağlık ve bol kazançlar dilerim.
Saygılarımla
Aydın Eroğlu
Stratejist
Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_