Yükselişe Devam Mı?

20.07.2022 09:28
  •  A 

Bayramlar nedeniyle iki gün olan geçen haftaki seanslarda kayıplar yaşayan BIST, haftanın iki gününde bu kayıpları fazlası ile telafi etti. Bu yükselişler bankalar ve demirçelikler de dahil bir çok hissede görüldü. Şu an bakınca yurt dışının futureleri pozitif görüntü sergiliyorlar. Bu haftadan ECB ve TCMB ile başlayacak merkez bankaları faiz kararlarını duyacağız. Sonrasında da ABD FED'in faiz kararı açıklanacak. 

Şu an yüksek gelen ABD ve AB bölgesi enflasyonlarına rağmen, yüksek yapılacak faiz artışları resesyon riskini arttırır açıklamaları, düşük faiz artışı beklentisini arttırmış durumda. Bu nedenle de gelişmiş ülke borsalarında yükseliş tepkileri görüyoruz. Tepki diyorum, çünkü ben kalıcı bir yükseliş trendinin oluşmasını beklemiyorum. Kısmi bir yükseliş daha yaşanacak olursa, sonrasında yeniden kar satışlarının geleceği görüşündeyim. ABD tahvil faizlerine bakınca, düştükleri seviyelerden yeniden yukarı dönüş yapacaklar görüntüsü var. Aynı şekilde Dolar Endeksi DXY'ın da 106.22 seviyelerinde destek bulup, yeniden yukarı dönmesini bekliyorum. DXY'nin yükselmesi borsaları baskılayan bir gelişme oluyor.

Ama şu an için ise tekniklerde kısmi yükseliş yönlü görüntüler hem dışarısı, hem de BIST için halen sürüyor. Ama genelden ziyade hisse bazlı odaklanmak ve olası iyi bilançolu hisselerde bulunmak daha az riskli olabilir. En azından ters yakalansanız da, elinizdeki hissenin ederinin yüksek olduğunu bilmek güven duymanıza, endişenizin az olmasına yardımcı olur.

Teknik olarak bakınca BIST için olası yükselişin sıralı dirençleri 2510 - 2561 ve 2588 olarak görülüyor. Destek olarak ise 2440 seviyesi önemli. Eğer bu destek aşağıya kırılırsa, satışlar tablolarda gösterdiğim şekilde alt desteklere doğru artabilir.

Şimdilik bilanço döneminde olduğumuz için, hisse bazlı hareketlerin süreceğini düşünüyorum. Tekniklerine göre hareketli olabilecek hisseleri destek-direnç tablomuzda bulabilirsiniz.

Üçlü Zirve Tamamlandı!
              İranda, Rusya, İran ve Türkiye arasında yapılan zirve tamamlandı. Ana içerik Suriye idi. ABD'nin Suriye'de bulunmasına tepkiler dile getirildi. Türkiye ise, Suriye'de özellikle sınırlarımızdaki şer-terör odaklarının kabul edilemeyeceğini ve bunları temizlemekte kararlı olduğunu taraflara iletmiş oldu. Yakın zamanda sınır ötesi bir harekat beklentilerde kalmaya devam edecektir.

Bu ortamda güne alıcılı başlayıp, sonra hisse bazlı ayrışmalarla devam edileceğini düşünüyorum. Ama yükselişlerde her an gelebilecek kar satışlarını da unutmamak gerekir. İki günlük yükselişi kaçırdığım için, bu ve üzeri seviyelerden yeni öngörü vermek konusunda çekiniyorum. Kaçırdığımız destekler sonrası, dirençlerden dönüşe yakalanırsak bu çok daha kötü olur. Açık olan öngörülerimizde gerçekleşmeler oldukça kapanışlarını yapacağım.

NOT: 23-30 Temmuz arası tatil programım var. Yeni üyelerimiz için hatırlatmaya devam ediyorum.

Hepinize sağlık ve bol kazanç dilerim. 


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 19.07.2022
    14:39

    Genelde düşüşleri önceden yakalardık. Nitekim bu sefer de düşüşü öngördüm. Dönüşleri de tahmin eder, seri alım öngörüleri yapardım. Ama bu sefer bunu yapamadım. Beklemediğim bir yükseliş tepkisi görüyorum. Maalesef ... Devamı »

  • 19.07.2022
    09:38

    Dar alanda kısa paslaşmalar yapılıyor. Geçen hafta gelen yüksek ABD TÜFE'si sonrası, FED en az 75 puan artış yapabilir endişesi borsalarda düşüş getirdi. Dow 30000 seviyesine doğru hızlı düşüş yaşadı. Bu esnada BIST de, açık olduğumuz iki gün 2375... Devamı »

  • 18.07.2022
    09:20

    Uzun bayram tatili bitti. Yeniden stresli bir hafta başlıyor. Brent petrol geçen hafta 92.5 $ seviyesine kadar düşmüştü. Şu an 99$ civarı işlemler oluyor. Dow j. 30100 seviyelerine kadar düştü. Bugün Dow future de, 31366 civarı seviyelerden işlem görüyo... Devamı »

  • 14.07.2022
    10:07

    TÜİK'in konuya ilişkin haber bülteni aşağıda bulunuyor Sanayi üretimi aylık %0.5, yıllık %9,1 arttı Sanayinin alt sektörleri (2015=100 referans yıllı) incelendiğinde, 2022 yılı Mayıs ayında madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi bir önceki yı... Devamı »

  • 14.07.2022
    09:56

    Dün ABD haziran ayı TÜFE enflasyon verisi beklentileri ve önceki ay enflasyonunu da aşarak %9.1 geldi. Bu veri sonrası FED'in temmuz faiz artışında en az 75 baz puanlık bir artış yapmasını bekliyorum. En az diyorum, çünkü üzerinde bir artış da olabilir. Eğer ... Devamı »