FED Daha da Sertleşir Mi?

14.07.2022 09:56
  •  A 

Dün ABD haziran ayı TÜFE enflasyon verisi beklentileri ve önceki ay enflasyonunu da aşarak %9.1 geldi. Bu veri sonrası FED'in temmuz faiz artışında en az 75 baz puanlık bir artış yapmasını bekliyorum. En az diyorum, çünkü üzerinde bir artış da olabilir. Eğer ki, alışık olmadıkları 40 yılı aşkın bir süredir görmedikleri enflasyonu dizginlemek istiyorlarsa biraz agresif olmak zorundalar. Hatta bunu yaparken kısmi resesyon riskini bile göze alacaklarını-almaları gerektiğini düşünüyorum. Bu nedenle 75 üzeri bir faiz artışı da masada olacaktır. 

Bu durumda ekonomide kısmi daralmalar olacaktır. Büyüme oranı düşüp, işsizlik verilerinde kısmi artışlar da görülebilir. Ama bu durumun emtia ve temel gıda fiyatları dahil düşüşlerle çok uzun bir süreye yayılmadan atlatılmasını bekliyorum. ABD dışında önümüzdeki dönem piyasaları etkileyecek diğer önemli bir konu ise, kış aylarında AB enerji sorunu olacaktır! Eğer yaptırımlar nedeniyle AB'ye Rusya'dan gelen doğalgaz vanasının kapatılmasından kaynaklanacak enerji sorunu AB ekonomisini vuracak olursa, üretimde enerji sorunu aşılamazsa, bu takdirde kış aylarında enerji fiyatlarında yeniden artış riski öne çıkar. Özellikle petrol ve doğalgaz fiyatlarında yeniden artışlar yaşanması demek, enflasyonun yeniden risk yaratması demek olur. Bu sorun kontrol altına alınırsa, FED'in faiz artışları talebi ve büyümeyi düşüreceği için, petrol fiyatlarında da düşüş etkisi yaratmasını, petrolün 100$ altında kalması halinde 80$ ve belki biraz daha altına düşmesini bekliyorum.

Bu arada, yani olası 75 ve üzeri FED faiz artışları halinde gelişmiş ülke borsalarından çıkışların sürmesini, endekslerin aradaki yükselişlerinin tepki olarak kalıp, yeniden düşmelerini bekliyorum. İşte maalesef bu durum BIST için de önemli. Yabancı fonlar, gelişmiş ülke borsalarında düşüşlerin sürmesi halinde BIST'de de satmaya devam edeceklerdir diye düşünüyorum. Şu anda da gördüğünüz gibi kesintisiz satıyorlar. Hatta holdingler gibi bazı hisselerde çok yüksek geri alımlara rağmen fiyatların düşüyor olması yabancının satmaktaki kararlılığından kaynaklanıyor.

Biz de uyguladığımız para-maliye politikaları ile bu durumu körüklüyoruz. Bizde de artmaya devam eden enflasyona, neredeyse tüm dünyada faizlerin arttırılmasına rağmen, politika faizini düşük tutup, daha da düşüreceğiz dediğimiz için kurlar yüksek seyrediyor. Dövize yönelmeyi azaltmak ve bu arada rezerv yaratmak için alınan kararlar da şirketlerin bilançolarını baskılıyor. Bu nedenle bu kararlar öncesinde artan kur ve enflasyona göre hisse fiyatları da yükselirken, şimdi ise satış baskılarını ve fiyat düşüşlerini görüyoruz.

BIST iskontolu ama bu fiyatının düşmesine, yabancının satmasına mani olmuyor maalesef. Şu an yabancı takası %33.40 seviyesine inmiş durumda. Dün ABD sonrası sert satışlar yaşadık. Bu durum bugün de sürebilir. 2346 çok önemli bir destek seviyesi. Yaklaşıp tepki ile yeniden yukarı dönüyoruz. Ama bunu başaramaz ve aşağı yönlü bu desteği kıracak olursak, endeksin genelinde destek-direnç tablosunda paylaştığım seviyelere doğru satışların geldiğini görebiliriz. Bu risk ciddi olduğu için bu uyarımı sık sık hatırlatıyorum.

İyi de o zaman tümden borsadan çıkıp nakit duralım mı sorularınız olabilir. Buna da evet demek mümkün değil. Çünkü çok uzun süredir satanların nereden geri geleceklerini bilmek de bu ortamda mümkün değil. Ayrıca, görüyorsunuz hisse bazında pozitif ayrışma yapanlar da her ortamda oluyor. Hatta destek-direnç tablosunda yaptığım paylaşımlara giren hisselerde çok daha yüksek artışların olduğunu görüyoruz. Ben teknik gördüğüm ihtimalleri sizlerle paylaşıyorum. Ama bu paylaşım destek-direnç değil de, al/sat öngörülerine girince ise satışlar yaşanıyor. Peki bu neden oluyor? İşte yukarıda anlattığımdan oluyor. Yani alıcıyı buldukları için fonlar hemen satış yapıyorlar. Bunun ana nedeni kurlardaki tüm baskılama tedbirlerine rağmen yükselişin sürüyor olması ve daha da hızlanan bir kur artışı yaşanması endişesi yabancı ve fonları satışa getiriyor.

Kurlardaki sorunu ise yaratan kendimiz olduğumuz için, bu duruma neden olan kararlara devam etmek ya da doğrulara dönmek BIST'in yönüne direk etki yapacaktır. Maalesef şu an baskı yaratacak uygulama ve kararlarla yolumuza devam ediyoruz.

Seçim dönemi yaklaştığı için, radikal politika değişimlerini zor görüyorum. Bu nedenle de bu yaz zor geçecek diyorum. Yakında bilançolar başlayacak. Altı aylıklar daha iyi olacaktır. Ama dokuz aylık bilançolarda kısmi düşüşler olacağı görüşündeyim. Kısacası bu dönem karları gördüğünüz zaman realize yapıp, karı cebe koymak çok önemli olacaktır. Belirsizliğin bu nedenle yüksek olduğu bir süreçte, orta-uzun vadeli beklentiler baskılanacaktır.

NOT: 18 Temmuz 13:00'de biyopsi randevum var. Pazartesi sabah paylaşımlarım sonrası ekran başından kalkacağım. Dönüşüm akşamı bulabilir. Ayrıca 23-30 Temmuz arasında üniversiteli arkadaşlarımızla yaklaşık 40 kadar büyük-küçük kişi Bodrum Mazı da tatilde olacağız. Şimdiden tatil programımı not edersiniz. Ama benim tatilleri biliyorsunuz. Fırsat bulduğum her an paylaşımlarım olur.

Hepinize sağlık ve bol kazanç dilerim. İyi hafta sonları.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 13.07.2022
    09:41

    Fitch bayram sürprizi yaptı ve Türkiye'nin kredi notunu B+'dan B'ye düşürdü. Görünümü ise negatif olarak teyit etti. Kararın yüksek enflasyon, ekonomi ile ilgili endişeler, büyüyen cari açık ve müdahaleci politikalar... Devamı »

  • 08.07.2022
    09:21

    Mübarek Kurban Bayramının tüm İslam alemi ve hepimiz için sağlık, huzur ve refah getirmesini dilerim. Tüm sevdiklerinizle güzel bir bayram geçirin. Borsalara gelince ise, içeride dışarıda malum gelişmeleri ve riskleri biliyorsunuz. Bugün ABD tarım dı... Devamı »

  • 07.07.2022
    09:35

    Bayram süresince kredi faizi ödemek istemeyenlerin takas sürelerini düşünerek haftanın ilk iki günü yaptıkları satışlar ve bu satışlar gelir düşüncesi ile kredi taşımayanların da öncesinde ellerindeki hisseleri olası düşüş riski yüz&uu... Devamı »

  • 06.07.2022
    09:42

    Ben bugün günün artı kapanmasını bekliyorum. Ama yine de 2346 desteği çok önemli. Eğer bu destek aşağıya kırılacak olursa, bu takdirde destek-direnç tablosunda yer verdiğim alt desteklere inme riski artar. Emtialarda düşüşler sürüyor. Gelişm... Devamı »

  • 05.07.2022
    09:42

    Dün haziran ayı TÜFE ve ÜFE verileri açıklandı. TÜFE'de yıllık %78.62 ve ÜFE'de %138.31 seviyelerine ulaşmış olduk. Bu sayede enflasyonu ve faizleri düşürme söylemi ile çıktığımız yolda, iddia edilenin çok üzeri enflasyon ve f... Devamı »