Yükseliş Devam Eder Mi?

07.07.2022 09:35
  •  A 

Bayram süresince kredi faizi ödemek istemeyenlerin takas sürelerini düşünerek haftanın ilk iki günü yaptıkları satışlar ve bu satışlar gelir düşüncesi ile kredi taşımayanların da öncesinde ellerindeki hisseleri olası düşüş riski yüzünden alttan geri almak için satışa yönelmesi endeksi 2359 seviyesine kadar düşürmüştü. Dün ise alım yapanlar için takas avantajı başlayınca(alımların karşılığı bayram sonrası ödenecek) düşündüğüm gibi artı kapatan bir BIST gördük.

Peki bu yükseliş devam eder mi? Bu mümkün tabii. Ama ben sırası ile 2427 - 2452 - 2475 ve asıl 2500 seviyeleri yukarı kırılmadan kalıcı ve devam edecek bir yükseliş beklemiyorum. Hatta takas avantajını düşünerek dün alım yapmış olanların da bugün yükselişin durduğu görmeleri halinde satışa geçebileceklerini düşünüyorum. Bu yüzden günü eksi kapatabiliriz.

İşte burada teknik bir risk oluşabilir diye önceden yaptığım uyarımı tekrarlamak istiyorum! BIST yeniden satış baskısına girer ve 2346 desteğini aşağıya kıracak olursa, düşüşler genele yayılarak hız kazanabilir. Lütfen bu riski göz ardı etmeden kararlarınızı alın derim. 

Dün FED tutanakları açıklandı. Temmuz için de 50-75 baz puanlık bir faiz artışı masalarında durduğu gibi, gerekli görmeleri halinde ek tedbirleri de uygulayabilecekleri görülüyor. Dün gelen PMI'lar beklentilerden kısmen iyi geldi. Bu talebin hala canlı olduğunu gösteriyor. Bu nedenle FED faizleri yukarı çekmeye devam edecektir düşüncemi koruyorum. Hatta ben FED'in faizlerinin %3.5-%4.00'leri bile görme riski olabilir görüşündeyim. Bu nedenle de gelişmiş ülke borsalarında yaşanacak yükselişler tepki olarak kalıp, sonrasında yeniden satışların ve düşüşlerin yaşanacağı görüşümü koruyorum. FED faiz artışlarının bizim için riskleri var fakat, faiz artışları sonrasında gelişmiş ekonomilerde olası resesyon riski yükselecektir. Ki, ben uzun sürmese de kısmi resesyon yaşamalarını bekliyorum. İşte bu durum brent petrol fiyatlarının da düşmesine katkı yapacaktır görüşündeyim. Dün yazdığım gibi, 100$ altında kalan brent için 80$ ve altında seviyelere düşüş yaşanmasını bekliyorum. Bu da bizim enerji faturamızın düşmesi demek olur. Aynı zamanda da, enerji ve nakliye masrafları nedeniyle yaşanan enflasyon yükselişinin durmasına, hatta kısmen geri gelmesine yardımcı olacaktır.

Hepinize sağlık ve bol kazanç dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 06.07.2022
    09:42

    Ben bugün günün artı kapanmasını bekliyorum. Ama yine de 2346 desteği çok önemli. Eğer bu destek aşağıya kırılacak olursa, bu takdirde destek-direnç tablosunda yer verdiğim alt desteklere inme riski artar. Emtialarda düşüşler sürüyor. Gelişm... Devamı »

  • 05.07.2022
    09:42

    Dün haziran ayı TÜFE ve ÜFE verileri açıklandı. TÜFE'de yıllık %78.62 ve ÜFE'de %138.31 seviyelerine ulaşmış olduk. Bu sayede enflasyonu ve faizleri düşürme söylemi ile çıktığımız yolda, iddia edilenin çok üzeri enflasyon ve f... Devamı »

  • 04.07.2022
    09:27

    Bir süre tekniklere odaklanarak kararlar almak daha doğru olabilir. Çünkü açıklanan kararlar, tedbirler temel analiz beklentilerini etkileyebiliyor. Beklenti sürelerinin ötelenmesine neden olabiliyor. Bu yüzden teknik analizi daha çok kullanacağımız... Devamı »

  • 01.07.2022
    09:37

    Dün kayıplar sonrası endeksin 2367'den tepki alımları ile toparlandığını gördük. Ama bence yaşadığımız satış baskısı bitmedi. Yurt dışı için de bu risk sürmeye devam ediyor. Ki, bugün de yurtdışı borsalarda eksi vadeliler görüyoruz. BIST ve bizim pi... Devamı »

  • 30.06.2022
    09:33

    Alınan yeni kararlarla şirketlerin karlarında azalma riskleri, etkilenmeyeceğiz TL kredi kullanmıyoruz, nakitimiz bol nasılsa diyen şirketler için de döviz sattıracak yeni tedbirler gelebilir endişeleri, kamu bankaları için beklenti fiyatlarında çok sert düşüşler ... Devamı »