Fitch Not Düşürdü!

13.07.2022 09:41
  •  A 

Fitch bayram sürprizi yaptı ve Türkiye'nin kredi notunu B+'dan B'ye düşürdü. Görünümü ise negatif olarak teyit etti. Kararın yüksek enflasyon, ekonomi ile ilgili endişeler, büyüyen cari açık ve müdahaleci politikalar gerekçe gösterildi. Fitch karar metninde yükselen enflasyon, para birimindeki değer kaybı ve tüketici güvenindeki düşüş yüzünden iç tüketimin azalmasını beklediklerini aktardı.

Not indirimi iyi değil tabiki ama zaten yatırım yapılabilir seviyenin dört basamak altındaydık. Bu indirimle beş basamak altına düşmüş olduk. Notumuz daha da çöp seviyesine dinmiş oldu. Bizim dikkat çekip eleştirdiğimiz konular Fitch'in de uyarılarında yer almış.

ABD Faiz Verisi Önemli!
           Bugün piyasalar için gelecek olan ABD Haziran ayı enflasyon verisi önemli olacaktır! Eğer enflasyonda düşüş görülürse, FED faiz artışı 50 puan ile sınırlı kalabilir. Ama benim beklentim daha da artan bir enflasyon verisi görebileceğimiz yönünde. Eğer bu şekilde olursa FED'in temmuz faiz artışı 75 ve üzeri baz puanlık bir artış riskini güçlendirecektir. Bu durum borsalarda ve ons altında satışa, bizdeki Dolar kurunun artmasına neden olabilir. 

BIST ve Türkiye için ise şu an 97.5$ seviyesine inen brent petrol olumlu. Ama diğer taraftan Dolar kurunda yaşanacak artışlar risk taşıyor. Bu riskin nedeni ise faiz düşürme kararında olduğumuz için, kurları yukarı yönlü baskılıyor. Bu nedenle enerji dahil ithalat maliyet ve faturalarımızın artmasına neden oluyor. 

Diğer taraftan parite de şu an 1.00 seviyelerinde. Ben 0.97 seviyelerinizi görme riski var diye görüyorum. Eğer ECB de faiz artışlarını hızlandırmazsa, parite düşüşü sürebilir. Bizim ithalatımızın yoğunluğu peşin ve dolar iken, ihracatımızın ağırlığı ise vadeli euro ile. Bu da olumsuz bir makas oluşmasına neden oluyor.

ABD'de enflasyon daha da artar ve FED faiz artışı 75 ve üzeri olursa ki, beklentim bu yönde. DXY endeksi de artışını sürdürür. Bu durum gelişmekte olan borsalar da dahil genel borsalarda satışların yeniden artmasına neden olur.

İşte tüm bu riskler zaten önümüzde duruyorken, üstüne gelen Fitch not indirimi sonrasında açılışın eksi olmasını bekliyorum. Olası artı endeksler ise tepki yükselişleri olarak kalacaktır diye düşünüyorum. Zaten sadece bugün ve yarın açık olacağız. Genel yatırımcılar uzun tatile devam ediyor olacaklardır. Bu yüzden BIST'e ilgi de az olacaktır. Teknik uyarımı tekrar edeyim; 2452 - 2475 ve 2494 sıralı dirençlerimiz var. Eğer 2500 üzerine kendimizi atarsak, endişelerim yerini yükseliş trendine bırakan olumlu bir seyre döner. Ama ben şu an bunun için uygun bir ortam olduğu görüşünde değilim. Düşüş halinde ise, 2346 desteği çok önemli. Eğer bu destek bir şekilde kırılacak olursa, o zaman ciddi bir düşüş da yaşanabilir. 2346 altındaki olası destek seviyelerini paylaşımlarımda bulabilirsiniz. 

Lütfen siz tatilinizi keyifli geçirmeye bakın. Buralar bu yaz oldukça sıcak olacak. Hisse bazlı tekniklerle sınırlı bir dönemdeyiz.

Sağlık ve bol kazanç dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 08.07.2022
    09:21

    Mübarek Kurban Bayramının tüm İslam alemi ve hepimiz için sağlık, huzur ve refah getirmesini dilerim. Tüm sevdiklerinizle güzel bir bayram geçirin. Borsalara gelince ise, içeride dışarıda malum gelişmeleri ve riskleri biliyorsunuz. Bugün ABD tarım dı... Devamı »

  • 07.07.2022
    09:35

    Bayram süresince kredi faizi ödemek istemeyenlerin takas sürelerini düşünerek haftanın ilk iki günü yaptıkları satışlar ve bu satışlar gelir düşüncesi ile kredi taşımayanların da öncesinde ellerindeki hisseleri olası düşüş riski yüz&uu... Devamı »

  • 06.07.2022
    09:42

    Ben bugün günün artı kapanmasını bekliyorum. Ama yine de 2346 desteği çok önemli. Eğer bu destek aşağıya kırılacak olursa, bu takdirde destek-direnç tablosunda yer verdiğim alt desteklere inme riski artar. Emtialarda düşüşler sürüyor. Gelişm... Devamı »

  • 05.07.2022
    09:42

    Dün haziran ayı TÜFE ve ÜFE verileri açıklandı. TÜFE'de yıllık %78.62 ve ÜFE'de %138.31 seviyelerine ulaşmış olduk. Bu sayede enflasyonu ve faizleri düşürme söylemi ile çıktığımız yolda, iddia edilenin çok üzeri enflasyon ve f... Devamı »

  • 04.07.2022
    09:27

    Bir süre tekniklere odaklanarak kararlar almak daha doğru olabilir. Çünkü açıklanan kararlar, tedbirler temel analiz beklentilerini etkileyebiliyor. Beklenti sürelerinin ötelenmesine neden olabiliyor. Bu yüzden teknik analizi daha çok kullanacağımız... Devamı »