Ne Oluyor Bu Borsalara?

19.07.2022 09:38
  •  A 

Dar alanda kısa paslaşmalar yapılıyor. Geçen hafta gelen yüksek ABD TÜFE'si sonrası, FED en az 75 puan artış yapabilir endişesi borsalarda düşüş getirdi. Dow 30000 seviyesine doğru hızlı düşüş yaşadı. Bu esnada BIST de, açık olduğumuz iki gün 2375 seviyesine kadar düştü. BIST'in düşmesinde FED endişesi olduğu gibi, Fitch'in not düşürmesi ve 900'lere ulaşan CDS primlerinin de etkileri olmuştur diye düşünüyorum.

Ama haftaya başlarken, FED'in 100 baz puan faiz artışı yapmaz beklentileri arttı diye ABD Dow'da düştüğü 30100 seviyelerinden yeniden 31600'lere yükseliş tepkileri gördük. Aynı anda dün BIST de, geçen hafta verdiği kayıpları fazlası ile telafi eden bir yükseliş yaşadı. 

Peki riskler açısından değişen ne var derseniz, bence değişen hiç bir şey yok. Tüm risk ve belirsizlikler aynı şekilde karşımızda duruyor. Ki, ABD'de yükseliş tepkisi sonrası, bu sefer de resesyon endişesi yeniden hatırlandı diye 31000 seviyesine doğru geri çekilme olduğunu görüyoruz. Kısacası aynı söz ve beklentileri istedikleri gibi kullanıyorlar. 

BIST açısından yüksek enflasyon, FED riski, yukarı hareketli kurlar, bankalarla başlayan enflasyon muhasebesine dönme riski, Suriye operasyonu riski, bütçenin açık vermesi gibi baskı nedeni olabilecek gelişmeler devam ediyor. Ama dün tüm bunlara rağmen ciddi yükseliş yaşadık. Bakalım bugün de devam edecek miyiz, yoksa, dün ABD borsalarında yaşanan  geri gelmenin bir benzerini BIST de yaşayacak mı göreceğiz.

Sadece önemli bir detay var! O da bilanço dönemine girdik. Şirketlerin altı aylık bilançoları açıklanmaya başlanacak. Bu nedenle hisselerde pozitif ayrışmaların sebebini olası bilançolara bağlayabiliriz.

Ancak endişe sebepleri aynen durduğu için benim endişelerim sürüyor. Bu yüzden de yeni öngörü vermekten ziyade, tekniklerine göre olası hareketler yapabilecek hisseleri paylaşıyorum. Diğer taraftan da destek-direnç tablosuna bakınca, birkaç gün önceden gelen ve tekrarlanan paylaşımlardaki hisselerde ciddi yükselişler olduğunu görüyorum. Acaba bu gördüklerimi al/sat listelerine de mi koysaydım diyorum. Ama al/sat tablosuna eklediklerimizde ise, bir anda satışların geldiğini görüyoruz. Yabancı takası %33.09'a inmiş durumda. Yani alıcının geldiğini gördükleri hisselerde de yabancı satışları sürüyor. 

Bu nedenle ben yine tedirginliklerim azalana kadar destek-direnç ağırlıklı gitmeye devam edeceğim. Zaten o tabloya da iyice hakim olduğunuzu düşünüyorum. Kırılan teknikler dirençlerse, daha üstteki sıralı dirençler, kırılan seviye desteklerse, alttaki sıralı destekler yeni teknik hedefler olur. Buna dikkat ederek işlem kararlarınızı alabilirsiniz.

Bilançoları için beğendiğim Hisseler
             Acsel, alka, alkım, aksa, arsan, aydem, angen, brısa, bntas, deva, cemts, dohol, egser, gedza, dyoby, despc, erbos, eregl, ısdmr, krdma, krdmb, goody, Quagr, goody, ıpeke, kozaa, gsdho, ısmen, kchol, sahol, klkım, kords, kartn, mercn, orge, petkm, pnsut, sıse, thyao, tezol, tuclk, yksln, medtr, toaso ilk aklıma gelenler diyebilirim. Listeye eklenmesi gereken aklıma gelmemiş olanlar olabilir. Bankaların da karlarının iyi geldiğini görebiliriz. Ama bankalar üzerinde farklı riskler olduğu için, onlara yer vermedim.

Bu hisselerin tekniklerine göre alım satım yapmak daha tedbirli yatırım olabilir. Eğer düşüşe yakalanırsanız, en azından iyi bilançolu bir hissede olduğunuzu bilirsiniz. 

Teknik olarak endekse bakınca, 2475 ve 2500 üstüne çıkarsak yükseliş yeni bir ivme kazanır. Ama bu olmaz ve 2400 altında kalırsak, bu takdirde 2346 desteği önem kazanır. 2346 desteği aşağıya kırılacak olursa, destek-direnç tablosunda yer verdiğim alt desteklere doğru genel bir düşüş riskimiz bir anda artar. Bu riski unutmadan kararlarınızı almanızda yarar görüyorum. Aradaki yükselişleri kaçırmak sizleri çok üzmesin. Düşüşlere yakalanmamak daha önemli. İlle de hissede durmak zorunda olmadığınızı, nakitde durmanın da bir yatırım olduğunu biliniz. Düşüşleri değerlendirmek için nakitinizin de olması gerekir. Bu nedenle satınca hemen ne alayım demeden, soğuk kanlı olmakta yarar var.

Hepinize sağlık ve bol kazanç dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 18.07.2022
    09:20

    Uzun bayram tatili bitti. Yeniden stresli bir hafta başlıyor. Brent petrol geçen hafta 92.5 $ seviyesine kadar düşmüştü. Şu an 99$ civarı işlemler oluyor. Dow j. 30100 seviyelerine kadar düştü. Bugün Dow future de, 31366 civarı seviyelerden işlem görüyo... Devamı »

  • 14.07.2022
    10:07

    TÜİK'in konuya ilişkin haber bülteni aşağıda bulunuyor Sanayi üretimi aylık %0.5, yıllık %9,1 arttı Sanayinin alt sektörleri (2015=100 referans yıllı) incelendiğinde, 2022 yılı Mayıs ayında madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi bir önceki yı... Devamı »

  • 14.07.2022
    09:56

    Dün ABD haziran ayı TÜFE enflasyon verisi beklentileri ve önceki ay enflasyonunu da aşarak %9.1 geldi. Bu veri sonrası FED'in temmuz faiz artışında en az 75 baz puanlık bir artış yapmasını bekliyorum. En az diyorum, çünkü üzerinde bir artış da olabilir. Eğer ... Devamı »

  • 13.07.2022
    09:41

    Fitch bayram sürprizi yaptı ve Türkiye'nin kredi notunu B+'dan B'ye düşürdü. Görünümü ise negatif olarak teyit etti. Kararın yüksek enflasyon, ekonomi ile ilgili endişeler, büyüyen cari açık ve müdahaleci politikalar... Devamı »

  • 08.07.2022
    09:21

    Mübarek Kurban Bayramının tüm İslam alemi ve hepimiz için sağlık, huzur ve refah getirmesini dilerim. Tüm sevdiklerinizle güzel bir bayram geçirin. Borsalara gelince ise, içeride dışarıda malum gelişmeleri ve riskleri biliyorsunuz. Bugün ABD tarım dı... Devamı »