Uzun Bayram Bitti!

18.07.2022 09:20
  •  A 

Uzun bayram tatili bitti. Yeniden stresli bir hafta başlıyor. Brent petrol geçen hafta 92.5 $ seviyesine kadar düşmüştü. Şu an 99$ civarı işlemler oluyor. Dow j. 30100 seviyelerine kadar düştü. Bugün Dow future de, 31366 civarı seviyelerden işlem görüyor. Gelişmiş ülke borsaları ABD enflasyon verisi sonrası düştükleri yerlerden kısmen toparlanmış görülüyorlar. Bu bir tepki mi olur, yoksa devamı gelir mi göreceğiz. Ben FED'den en az 75 baz puanlık faiz artışı beklediğim için, görülen pozitif havanın geçici tepki olarak kalacağını düşünüyorum.

Covid konusunda tüm dünyada hızlı artış yaşanıyor. Almanya sonbaharla birlikte yeniden maskelere dönmeyi konuşuyor. Vaka artışı sorunu bizde de aynı. Çok ciddi artışlar yaşanıyor. Ama yaz nedeniyle turizm gelirleri ön planda tutulduğu için şimdilik yasakların gelmesini beklemiyorum. Ama önümüzdeki günler ilaç, sağlık ürünleri yine ön planda olacak gibi geliyor.

Suudiler petrol üretimini arttıracaklarını söylediler ama diğer taraftan da Rusya'dan aldıkları fueloili de iki katına çıkartma kararı aldılar. ABD buna ne diyecek göreceğiz. Ama bir gerilim yaratacaktır.

CDS'lerimiz 900 seviyelerini gördükten sonra şu an 870'ler seviyesinde bulunuyor. Bu seviyeler çok yüksek ve riskler içeriyor. Dış borçlanma faizini libor+faizi sonrası bir de cds eklenince çok ciddi bir maliyet yükü yaratmış durumda.

İşte bu ortamda yeni bir haftaya başlıyoruz. Dışarıdaki risk iştahı BIST'e de yansıyarak pozitif bir açılış olmasını bekliyorum. Ama sonrası önemli. Ben çok dikkat edilmesi gereken teknik seviye olarak 2346'ya çok dikkat edilmesi konusunda uyarıyorum. Buralar destek olursa ne ala. Ama bir şekilde bu destek kırılacak olursa, bir anda genele yayılan ciddi bir satış dalgası görme riskimizin de yüksek olduğunu düşünüyorum.

Dokuz aylık bilanço döneminde olduğumuz için, iyi gelecek bilanço şirketlerinde pozitif ayrışmalar yaşanabilir. Ama risk ve belirsizliklerimiz çok yüksek olduğu ve FED faiz artışı riskinin ciddi baskı kurmasını düşündüğüm için yeni öngörü vermek konusunda elim bir türlü gitmiyor. Ama gördüğüm teknikleri destek-direnç tablosunda paylaşmayı sürdürüyorum. Büyüme oranlarında tüm dünya için düşüşler yaşanacak beklentisindeyim. Bir de FED 75 ve üstünde faiz artışı yapacak olursa, borsalara ve diğar piyasa verilerine olumsuz baskıları yüksek olabilir. 

Ekonomi yönetimi bu risklere, kurların artışına rağmen izlemede kalmaya devam eder mi, ya da radikal yeni kararlar alır mı bilemiyorum. Ama bu şekilde izlemede kalmalarının ciddi riskler içereceğini düşünüyorum. Umarım korkularım yersiz kalır. Ya da alınması gereken doğru kararlar alınır riskler azalır.

NOT: Birazdan ekran başından kalkacağım. 13:00'de biyopsim var. Karşıyaka'ya hastahaneye gideceğim. Sonrasında 2 saatlik bir müşaade süresi olacakmış. Kısacası muhtemelen seansın sonuna ancak yetişeceğim sanırım.

Bildiğiniz gibi, 23-30 Temmuz tarihlerinde önceden söylediğim tatil programımız var. Bulunacağım yerde internet sorunu yoksa, en azından teknik paylaşımlarım sürer ama beklenti yazılarım aksayabilir. Tatilde biraz dinlenmek istiyorum. 

Hepinize sağlık ve bol kazançlı bir hafta dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 14.07.2022
    10:07

    TÜİK'in konuya ilişkin haber bülteni aşağıda bulunuyor Sanayi üretimi aylık %0.5, yıllık %9,1 arttı Sanayinin alt sektörleri (2015=100 referans yıllı) incelendiğinde, 2022 yılı Mayıs ayında madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi bir önceki yı... Devamı »

  • 14.07.2022
    09:56

    Dün ABD haziran ayı TÜFE enflasyon verisi beklentileri ve önceki ay enflasyonunu da aşarak %9.1 geldi. Bu veri sonrası FED'in temmuz faiz artışında en az 75 baz puanlık bir artış yapmasını bekliyorum. En az diyorum, çünkü üzerinde bir artış da olabilir. Eğer ... Devamı »

  • 13.07.2022
    09:41

    Fitch bayram sürprizi yaptı ve Türkiye'nin kredi notunu B+'dan B'ye düşürdü. Görünümü ise negatif olarak teyit etti. Kararın yüksek enflasyon, ekonomi ile ilgili endişeler, büyüyen cari açık ve müdahaleci politikalar... Devamı »

  • 08.07.2022
    09:21

    Mübarek Kurban Bayramının tüm İslam alemi ve hepimiz için sağlık, huzur ve refah getirmesini dilerim. Tüm sevdiklerinizle güzel bir bayram geçirin. Borsalara gelince ise, içeride dışarıda malum gelişmeleri ve riskleri biliyorsunuz. Bugün ABD tarım dı... Devamı »

  • 07.07.2022
    09:35

    Bayram süresince kredi faizi ödemek istemeyenlerin takas sürelerini düşünerek haftanın ilk iki günü yaptıkları satışlar ve bu satışlar gelir düşüncesi ile kredi taşımayanların da öncesinde ellerindeki hisseleri olası düşüş riski yüz&uu... Devamı »