TCMB Faiz Kararları Açıklanacak!

21.07.2022 09:26
  •  A 

Bugün TCMB ve Avrupa Merkez Bankası ECB'nin politika faiz kararları açıklanacak. ECB'de bir kararsızlık var. Kışın doğalgaz sorunu nedeniyle ekonomilerinde sorunlar bekleniyor. Ama diğer taraftan da bölge genelinde enflasyon çok yüksek geliyor. Bu nedenle faiz artışı kararı bekleniyor ama, 25 puan ile mi sınırlı kalır, yoksa biraz daha şahin olurlar 50 baz puanlık artış yaparlar mı bunu öğrenmiş olacağız. Ama her şekilde bir faiz artışı yapması bekleniyor.

Bizde ise bu konuda cumhurbaşkanımızın açıklamalarını biliyorsunuz. Ben bir değişiklik yapılmasını beklemiyorum. Kurlar, cari açık, bütçe açığı, enflasyon artarken ek bir faiz indirimi yapılmasını da beklemiyorum. Bu nedenle açıklamalarla yetinip, faizi değiştirmeyeceklerdir diye düşünüyorum.

Bilanço dönemindeyiz. Yurt dışında karlar iyi geliyor. BIST'de de iyi bilançolar bekleniyor. Bankacılık sektörü hem %14 ile TCMB'sı tarafından fonlandıkları ve bunu yüksek faizle sattıkları için, hem de %28'lerden düşmeye başlayan ve şu sıra %22.20 seviyesine inmiş bulunan tahvil faizleri sayesinde oldukça iyi karlar açıklamalarını bekliyorum.

Lakin sonrasında FED'den en az 75 baz puanlık bir faiz artış kararı bekliyorum. Bu nedenle son çeyrekte gelişmiş ülkelerde kısmi resesyonlar yaşanmasını ve karların bir kısmının dokuz aylık bilançolarla birlikte, ama asıl yıl sonu bilançolarında traşlanmasını bekliyorum. Bu durum BIST şirketleri için de geeçerli olacaktır görüşündeyim. Bu yüzden altı aylıklar iyi gelecektir. Ama sonrası bilançolar için dikkatli olmamız gerekiyor. Yani iyi gelecek bilançoların da desteği ile yükselen BIST'in bu yükselişinin yeni TL zirvelere dönüşmesini beklemiyorum. Teknik olarak 2561 ve sonrasında 2588 ile sınırlı kalacak bir yükseliş sonrası kar satışlarının yeniden başlamasını bekliyorum. 

Kısacası bu ortamın yükselişini geçici bir tepki olarak gördüğüm için, öngörü ve hedef gerçekleşmelerinde kar realizasyonu yapmak bir fırsat olabilir. Ulaştırma bilançolarında da çok iyi rakamlar bekliyorum. Holdinglerde iki ana holding hisselerinin çok düşük fiyatlandığını düşünüyorum. Ama yabancı satışları geri alımlara rağmen yine de sürüyor. Beğendiğim ve takibimizde olan hisseleri zaten liste olarak bir kaç gün önce beklenti yazımda da yazdım. Ama tüm bu beklentiler geçen hafta da aynen olmasına rağmen satışların nasıl gelebildiğini unutmamak lazım. Umarım ben fazla tedbirliyimdir ve yükseliş yeni bir trende dönüşür. Ama böyle olmasını beklemediğim için ben tedbirli kalmayı sürdüreceğim.

Ons altında düşüş baskısının devam etmesi, FED faizleri için çekindiğim sebeplerden kaynaklanıyor görüşündeyim. Yakında ABD tahvil faizlerinde yeniden artışlar görülür ve ons için 1676$ desteği ve altının görülme riski de söz konusu olabilir görüşündeyim. Eğer ons altında hızlı bir yükselişe dönersek, o zaman ekonomiler için tedirginliklerimin tersi olacak diye düşünebiliriz. Şimdilik ben bu yükselişi fırsat olarak kullanmanızı doğru buluyorum.

Kış ayları başladığı zaman Rusya'ya gaz yaptırımları sürecek olursa, AB için enflasyon ve enerji krizinin sürdüğünü görebiliriz. AB yaptırımlarına Rusya'dan altın ve mücevher alımını da ekleme kararı aldı. Yani o tarafta bir uzlaşmaya henüz uzağız.

Hepinize sağlık ve bol kazanç dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 20.07.2022
    09:28

    Bayramlar nedeniyle iki gün olan geçen haftaki seanslarda kayıplar yaşayan BIST, haftanın iki gününde bu kayıpları fazlası ile telafi etti. Bu yükselişler bankalar ve demirçelikler de dahil bir çok hissede görüldü. Şu an bakınca yurt dışının fu... Devamı »

  • 19.07.2022
    14:39

    Genelde düşüşleri önceden yakalardık. Nitekim bu sefer de düşüşü öngördüm. Dönüşleri de tahmin eder, seri alım öngörüleri yapardım. Ama bu sefer bunu yapamadım. Beklemediğim bir yükseliş tepkisi görüyorum. Maalesef ... Devamı »

  • 19.07.2022
    09:38

    Dar alanda kısa paslaşmalar yapılıyor. Geçen hafta gelen yüksek ABD TÜFE'si sonrası, FED en az 75 puan artış yapabilir endişesi borsalarda düşüş getirdi. Dow 30000 seviyesine doğru hızlı düşüş yaşadı. Bu esnada BIST de, açık olduğumuz iki gün 2375... Devamı »

  • 18.07.2022
    09:20

    Uzun bayram tatili bitti. Yeniden stresli bir hafta başlıyor. Brent petrol geçen hafta 92.5 $ seviyesine kadar düşmüştü. Şu an 99$ civarı işlemler oluyor. Dow j. 30100 seviyelerine kadar düştü. Bugün Dow future de, 31366 civarı seviyelerden işlem görüyo... Devamı »

  • 14.07.2022
    10:07

    TÜİK'in konuya ilişkin haber bülteni aşağıda bulunuyor Sanayi üretimi aylık %0.5, yıllık %9,1 arttı Sanayinin alt sektörleri (2015=100 referans yıllı) incelendiğinde, 2022 yılı Mayıs ayında madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi bir önceki yı... Devamı »