FED ve Bilanço Haftası!

25.07.2022 09:36
  •  A 

Bu hafta dünya için önemli olan ABD FED faiz kararını öğreneceğiz. Ben en az 75 baz puanlık bir artış bekliyorum. Aslında 41 yıl sonra gelen 9.1 oranındaki enflasyon verisi sonrası 100 baz puan beklentisindeyim. Ama sonrasında FED üyelerinden bu oranda bir faiz artışı resesyon riskini arttırır uyarıları nedeniyle, beklentiler 75 baz puana inmiş durumda. Bakalım ne olacak göreceğiz. 75 de yapılsa baskı sürecektir. 75 üstü ise ons altın ve borsalarda baskının daha da artamasına neden olur diye düşünüyorum.

Bu hafta BIST için bilanço verileri başlıyor. Özellikle bankalarda çok yüksek karlar bekliyorum. Tahvil faizlerinin düşmesi, %14 ile TCMB fonlaması karlarının katlanmasına neden olacak görüşündeyim. Bu nedenle bilançolar bitene dek bankalar alım yönlü tepkilerini sürdürebilirler. Normal zamanlarda olsak, normal ekonomi ve para politikalarının uygulandığı dönemde olsak, yabancı devamlı çıkmıyor olsa bu karların karşılığında banka hisselerinin mevcut fiyatlarının çok üstü seviyelere gitmeleri gerektiğini düşünürdüm. Lakin şu an mevcut, kur, enflasyon, cari denge riskleri gibi belirsizlikler yüzünden piyasaların gelecek akıbeti endişem bankalara karşı yine de tedbirli olmakta yarar olduğu görüşündeyim. Ama bu dönemin bilançoları iyi gelecek şirketler için ayrışmalar olacak günler olacağını bilmemiz lazım. Bilançoları realize olarak kullanmak, bilanço sonrası ise kar satışlarına hazırlanmak gerekecek diye düşünüyorum.

Bu hafta tatildeyim. Bu nedenle zaman zaman aranızda olacağım. Bugün 10:00'da Ekotürk tv. skype bağlantım var. Tatilde de sizleri mümkün olduğunca yalnız bırakmamaya çalışıyorum. 

Hepinize sağlık, bol kazanç ve güzel bir hafta dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 22.07.2022
    09:39

    Bilanço dönemindeyiz. Bu yüzden ekstra bilanço ayrışmaları göreceğiz. Ama bu iyi yönlü olacağı gibi, beklentilerin sürpriz altında gelecek bilançolar da söz konusu olabilir. O zaman da ilgili hisse fiyatlarında sert kayıplar yaşanacaktır. A... Devamı »

  • 21.07.2022
    09:26

    Bugün TCMB ve Avrupa Merkez Bankası ECB'nin politika faiz kararları açıklanacak. ECB'de bir kararsızlık var. Kışın doğalgaz sorunu nedeniyle ekonomilerinde sorunlar bekleniyor. Ama diğer taraftan da bölge genelinde enflasyon çok yüksek geliyor. Bu nedenle faiz ar... Devamı »

  • 20.07.2022
    09:28

    Bayramlar nedeniyle iki gün olan geçen haftaki seanslarda kayıplar yaşayan BIST, haftanın iki gününde bu kayıpları fazlası ile telafi etti. Bu yükselişler bankalar ve demirçelikler de dahil bir çok hissede görüldü. Şu an bakınca yurt dışının fu... Devamı »

  • 19.07.2022
    14:39

    Genelde düşüşleri önceden yakalardık. Nitekim bu sefer de düşüşü öngördüm. Dönüşleri de tahmin eder, seri alım öngörüleri yapardım. Ama bu sefer bunu yapamadım. Beklemediğim bir yükseliş tepkisi görüyorum. Maalesef ... Devamı »

  • 19.07.2022
    09:38

    Dar alanda kısa paslaşmalar yapılıyor. Geçen hafta gelen yüksek ABD TÜFE'si sonrası, FED en az 75 puan artış yapabilir endişesi borsalarda düşüş getirdi. Dow 30000 seviyesine doğru hızlı düşüş yaşadı. Bu esnada BIST de, açık olduğumuz iki gün 2375... Devamı »