Havada Sis Var!

03.08.2022 09:36
  •  A 

FED'e mi, bugün gelecek enflasyon verimize mi, Pelosi'nin Tayvan ziyaretine mi, dışarıdaki resesyon söylemlerine mi, içeride kur ve cari denge artış ve açıklarına mı, şirketlerin gelen yüksek karlarına mı, yoksa enflasyon muhasebesine göre hesaplandığı takdirde gelecek karlarına mı, düşen araç satışlarına mı, sınırlarımızda her an patlayabilecek silahlara ve bunun tehditlerine mi, Avrupa'da yaşanması beklenen ciddi bir doğalgaz-enerji krizine mi, TCMB'nın rezervlerindeki gediklere mi, piyasadaki kredi faizlerine rağmen ulaşmakta zorluk çekilen kredi imkanlarına mı, 81 ilde başlatılacak olan sosyal konut hamlesi ile onun etkilerine mi, yoksa her gün yaklaşmakta olan seçim ya da erken seçim sonuçlarına mı odaklanacağız işin içinden çıkmakta zorlanıyorum! Bu arada yabancı hala satıyor. Yabancı takası %32.77'ye inmiş durumda.  

FED Eylül'de en az 50 ve üstünde bir faiz artışı daha yapacaktır. Benim beklentim 75 baz puan. Açıklamalar bir öyle bir böyle sürüyor. Ama FED baskısının sürmesini, faizlerin %3,5-%4 seviyelerine varmasını bekliyorum.

Tayvan konusundan savaş çıkmasını beklemiyorum. Çin'in yaklaşık 3.5 Trilyon Dolar ABD tahvil ve Dolar rezervi var. 600 Milyar Dolar'lık ticaret hacminde yaklaşık 400 Milyar Dolar fazlası var. Ana pazarı ABD iken, bir savaş Çin'in işine gelmez. Ben dünkü tedirginliğin bugün borsalara pozitif yansımasını bekliyorum.

10:00'da açıklanacak enflasyon verimizde artışın sürmesini bekliyorum. Ama hala zirve olmayabilir. Kurlardaki yükseliş, fiyat artışlarını rutine çevirmiş durumda. Bu durum tersine dönmeden, yani kurlar sakinleşip, düşmeye başlamadan enflasyondan kurtulmamız çok zor. Aslında bu üretim yapımızla bu cari açıktan, kur krizinden, faizlerden, vs.vs. kurtulmamız zor. Biz ihracatımızda kurdan çok etkilenen bu üretim yapmızla yüksek teknoloji payını %3'ün bile üstüne çıkartamamışken, savaş mı çıkacak diye baktığımız 23 Milyon'luk Tayvan, dünya çip pazarının 2/3'üne sahip. Biz ise her krizden yeni konut hamleleri ile çıkmaya çalışıyoruz. Sonra bir bakıyoruz, elimizde kalan şeker fabrikaları, silah fabrikaları, madenler, sanayi tesisleri ne varsa yabancılara satmışız. Ondan sonra da gelsin ithalat, gelsin zamlar.

Neyse, gördüğünüz gibi, daha unuttuğum bir çok belirsizlik ve risk daha var. Havadaki sis dağılsa önümüzde ne olduğunu görüp ona göre davransak. Ama bu bir süre daha mümkün değil. Bu arada Cumhurbaşkanı 5 Ağustos tarihinde Soçi'ye Putin ile görüşmeye gidiyor. Suriye, Ukrayna savaşı ve Nükleer santral yaptırımlarının masada olacağı konuşuluyor. Hatta çok yüksek bir döviz girişi anlaşmasının da açıklanması bekleniyor. Bunların hangileri gerçekleşecek görüşme sonrası görüp, yansımalarını düşüneceğiz. Ama bir tarafında nakit giriş beklentisi varken, diğer tarafında savaş içeren konular var.

Neyse, güne Pelosinin gerdiği ortam sonrası yeşil-alıcılı bir açılışla başlanmasını bekliyorum. BIST 2684 direncine çok yakın. Bu seviye kırılırsa üstündeki sıralı hedefleri tablolarımızda paylaşıyorum. Ben bu seviyelere şu an çıkılmasını beklemiyordum. Ama görüyorsunuz zirveye çok yakınız. Bu nedenle benim beklentim ve teknikleri birlikte paylaşıyorum ki, tekniğin gereklerini de görünüz. 

Benim yeni öngörülerim azaldı gibi görülüyor. Evet doğru ama asıl düşüşlerde verdiğim çok sayıda öngörülerin bu yükselişlerde kapandığını da görmenizi isterim. Neyse, benim yeni öngörülerim azalınca, destek-direnç paylaşımlarıma odaklanın. Misal on gündür Destek-Direnç tablomuzda paylaştığım hisselere ve sonrasında hisselerin hareketlerine bakarsanız, yükselişin tekniklerine en başından beri yer verdiğimi göreceksiniz. Ama yukarıda saydığım çok sayıda riskin belirsizliği yeni öngörü vermemde cesaretimi kırıyor. Çünkü iyi beklenen bilançolar bitip de, sonra dünya resesyon içine girecek olursa, bu takdirde bilançolarda bozulma başlar. Şu an demirçeliklerde işler pek iyi değil mesela. Bu takdirde bilançolar sonrası yüksek maliyetlerle bir kar realizasyonuna yakalanmak da istemiyorum. Tüm bunları dikkate alarak, nakit ve hisse birlikte yolunuza devam edebilirsiniz.

Hepinize sağlık ve bol kazanç dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 02.08.2022
    09:48

    ABD Temsilciler Meclisi Nancy Pelosi'nin Tayvan ziyareti programı Çin ve ABD ilişkileri dahil, tüm dünya için risk teşkil ediyor. Piyasalar bu nedenle kısmi düşüşler yaşıyor. Taraflardan karşılıklı sert açıklamalar var. Bölgede askeri yığınak yapılıy... Devamı »

  • 01.08.2022
    09:32

    Öncelikle gelen ve gelecek bir çok bilançonun da gayet iyi gelmesini bekliyorum. Özellikle bankaların bilanço karları çok ama çok iyi. Petro kimya va demirçeliklerde de iyi bilançolar bekliyorum. Çimentoların karlarının da iyi gelmeye... Devamı »

  • 29.07.2022
    09:56

    ABD son 41 yılın en yüksek enflasyonu açıklanıyor. Bu veriye kadar FED 50 baz puan ile sınırlı kalabilir, hatta resesyon olursa diye pas bile geçebilir sözleri varken, enflasyon sonrası 100 baz puan faiz artışı mı olacak diye piyasalara çakıyorlar. Sonra bakıyorsunuz 7... Devamı »

  • 25.07.2022
    09:36

    Bu hafta dünya için önemli olan ABD FED faiz kararını öğreneceğiz. Ben en az 75 baz puanlık bir artış bekliyorum. Aslında 41 yıl sonra gelen 9.1 oranındaki enflasyon verisi sonrası 100 baz puan beklentisindeyim. Ama sonrasında FED üyelerinden bu oranda bir faiz artışı rese... Devamı »

  • 22.07.2022
    09:39

    Bilanço dönemindeyiz. Bu yüzden ekstra bilanço ayrışmaları göreceğiz. Ama bu iyi yönlü olacağı gibi, beklentilerin sürpriz altında gelecek bilançolar da söz konusu olabilir. O zaman da ilgili hisse fiyatlarında sert kayıplar yaşanacaktır. A... Devamı »