Pelosi'nin Tayvan Ziyareti Piyasaları Gerdi!

02.08.2022 09:48
  •  A 

ABD Temsilciler Meclisi Nancy Pelosi'nin Tayvan ziyareti programı Çin ve ABD ilişkileri dahil, tüm dünya için risk teşkil ediyor. Piyasalar bu nedenle kısmi düşüşler yaşıyor. Taraflardan karşılıklı sert açıklamalar var. Bölgede askeri yığınak yapılıyor. İnsanlık nedense huzur ve barış içinde yaşamak yerine, nasıl dünyayı daha da yaşanmaz hale sokarız diye çabalamaya devam ediyor! Vahşi kapitalizm ve güç hırsı maalesef yaşamı hep daha zor hale getiriyor. Pelosi ziyareti savaş çıkartır mı bilmiyorum. Ama bir dünya savaşına dönüşecek bir çatışmanın bu ziyaret için olmasını beklemiyorum. Umarım yanılmam.

ABD'nin teknik resesyona girmiş olduğunun düşünülmesi Dolar Endeksini düşürdü. Resesyon endişesi ABD tahvillerine yönelişi arttırınca tahvil faizleri de düşmeye başladı. Bu durum normalde altın ve borsalara talebi arttırmış durumda. Hal böyle iken Pelosi ziyareti borsalarda şimdilik bir kar satışı getirmiş durumda. Açıkçası, enflasyon datalarında yükselişin sürmesini ve FED riskinin resesyon endişesine rağmen devam edebileceği görüşümü koruyorum.

BIST için ise, bilanço döneminde olmamız ve bilançoların oldukça iyi geliyor olması endeksi beklediğimden de pozitif etkilemiş durumda. TL bazlı en yüksek kapanışı yaptık. Ben başlayan yükselişin 2561 - 2588 seviyelerinde takılmasını bekliyordum. Lakin BIST benimle aynı fikirde değil ki, zirve olan 2684 seviyesini zorluyor. Bankaların çok yüksek kar beklentileri ve bu yönde kar açıklamaları bu hareketi desteklemiş durumda. Zaten bunu bekliyordum. Ama diğer riskler sebebi ile bu kadar sürmeden kar satışlarının geleceği endişem vardı. 

BIST yükselişini sürdürür ve 2684 direncini kıracak olursa, teknik olarak paylaştığım üst seviyeleri tablolarımızda bulabilirsiniz. Perakendeciler, holdingler, petro kimyalar dahil le birliği ile bu yükseliş destekleniyor. Lakin başından beri söylediğim, altı aylık bilançolar sonrası kar satışları gelebilir düşüncem sürüyor. Şu an henüz bilançolar sürdüğü için bu yükselişi yaşıyoruz. Enflasyonun sürmesi de, korunmak için borsaya yönelişi arttırmış durumda. Umarım benim endişelerimin ötesinde yaşanan bu pozitif hava devam eder.

Sosyal Konut Projesi Başlatılıyor!
              81 ilde büyük bir sosyal konut projesi ilan edildi. Cumhurbaşkanı projesi ilan etti. Bu kapsamdaki gelişmeler çimento, seramik, demirçelik sektörlerini pozitif etkileyebilir. Anlaşılan o ki, iktidar yine inşaat sektörü ile çıkış arıyor. Lakin bu tercih enflasyondaki yükselişi destekleyecek etkiler yaratmaya devam edebilir. Yükselen enflasyon kurları yukarı çeker. Artan kurlar da ithale bağımlı ekonominin enflasyon artışına neden olur. Kısacası kısır döngü sürer. Bu durumda kur riski nasıl kontrol edilir bunu göreceğiz.

Tekrar ediyorum, BIST, bankalar, holdingler ve bir çok şirket bilançolarına göre şu an bile hala ucuzlar. Benim endişelerim, kurların ve enflasyonun yükselişi durdurulamadığı için, bu durumun ödemeler dengesinde sorun yaratma riskinden kaynaklanıyor. Dolar 18.00'e dayanmış durumda. Önceki zirve 18.36'lar geçilecek olursa, kur artış hızı tetiklenebilir. Bu durum bir süre sonra bir anda talep daralması yaratır. O da, büyümeyi baskılar. Bilançoları bozar. 

Yabancının devamlı sattığı bu ortamda bu riskler içinde yükselen BIST, benim açımdan kar realizasyonu imkanı yaratıyor. Ben temkini elden bırakmamak, bu ortamda %50 nakit durmak doğru olur diye düşünüyorum. Teknik hareket beklediğim hisseleri destek-direnç tablosunda paylaşmaya devam edeceğim. Flama, çanak, TOBO, fincan-kulp, kanal kırma uyarılarını eklediğim hisseleri yakından takip edin. Gördüğünüz gibi, yükselişi destekleyen bir çok hisse bu tabloda öncesinden yer almaya başlıyor. Al/sat tablosuna girmesinde sayının az olması ise, benim endişelerim yüzünden temkinli durumdan kaynaklanıyor. Ama tekniğin gerekleri neyse şimdilik bu gerçekleşmeye devam ediyor.

Hepinize sağlık ve bol kazanç dilerim.

    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 01.08.2022
    09:32

    Öncelikle gelen ve gelecek bir çok bilançonun da gayet iyi gelmesini bekliyorum. Özellikle bankaların bilanço karları çok ama çok iyi. Petro kimya va demirçeliklerde de iyi bilançolar bekliyorum. Çimentoların karlarının da iyi gelmeye... Devamı »

  • 29.07.2022
    09:56

    ABD son 41 yılın en yüksek enflasyonu açıklanıyor. Bu veriye kadar FED 50 baz puan ile sınırlı kalabilir, hatta resesyon olursa diye pas bile geçebilir sözleri varken, enflasyon sonrası 100 baz puan faiz artışı mı olacak diye piyasalara çakıyorlar. Sonra bakıyorsunuz 7... Devamı »

  • 25.07.2022
    09:36

    Bu hafta dünya için önemli olan ABD FED faiz kararını öğreneceğiz. Ben en az 75 baz puanlık bir artış bekliyorum. Aslında 41 yıl sonra gelen 9.1 oranındaki enflasyon verisi sonrası 100 baz puan beklentisindeyim. Ama sonrasında FED üyelerinden bu oranda bir faiz artışı rese... Devamı »

  • 22.07.2022
    09:39

    Bilanço dönemindeyiz. Bu yüzden ekstra bilanço ayrışmaları göreceğiz. Ama bu iyi yönlü olacağı gibi, beklentilerin sürpriz altında gelecek bilançolar da söz konusu olabilir. O zaman da ilgili hisse fiyatlarında sert kayıplar yaşanacaktır. A... Devamı »

  • 21.07.2022
    09:26

    Bugün TCMB ve Avrupa Merkez Bankası ECB'nin politika faiz kararları açıklanacak. ECB'de bir kararsızlık var. Kışın doğalgaz sorunu nedeniyle ekonomilerinde sorunlar bekleniyor. Ama diğer taraftan da bölge genelinde enflasyon çok yüksek geliyor. Bu nedenle faiz ar... Devamı »