Bilançolar Biterken Dikkatli Olun!

10.08.2022 09:29
  •  A 

Altı aylık bilançolar tamamlanmak üzere. Açıklanan bilançolardan, alka, dyoby, usak, eregl, bankalar, cemts, egser, sıse mevcut fiyatlara rağmen bilanço olarak hala iskontolar içeriyorlar. Lakin son dönem önemli yükselişler göstermiş olan bir çok hisse ise, öevcut fiyatlar olarak bu bilançolarına göre kısmi primler içeren fiyatlara sahipler. Bu nedenle ben, bilançolar biterken dikkatli olunması gerektiği, daha büyük bir yüzde olarak nakit durulması gerektiği, bilançolar sonrasında pozisyonların ağırlığını yeniden programlamanın daha doğru olacağı görüşündeyim.

Ama önemli bir uyarı yapmak istiyorum! Dediğim gibi, birçok hisse altı aylık bilançolarına göre belki şu an biraz primliler, lakin dokuz aylık bilançolar bağımsız deneticiye girmediği için hızlı açıklanıyorlar. Şu an primli gördüğümüz bir çok hisse dokuz aylık bilançolarında yeniden iskontolu hale gelebilirler. Ama bunun için 2 aylık süremiz daha var. Anlayacağınız bilançolar bitince, ya da biterken kar satışlarının gelmesini bekliyorum. Teknik bir düzeltme sonrası dokuz aylık bilançolar için ayrışmaların olacağı döneme gireceğiz. Lütfen bugünlerde dikkatli olun. Ama bilançolarına göre bankalar hala çok düşük fiyatlandıkları için, eğer devam edeceğiz derlerse yükselişlerini sürdürebilirler. Bu durumda BIST de yeni zirveler görme imkanı bulur. Gördüğünüz gibi,son dönem endeksi bankalar destekliyor. Dediğim gibi, gidebilecekleri yerler çok. Ama yabancının olmadığı ortamda ne kadar yükselirler buna emin olamıyorum. 

Bugün Almanya ve ABD'den TÜFE enflasyonu gelecek. Özellikle 15:30'da ABD'den gelecek olan TÜFE, tüm dünya için dikkatle beklenen bir veri olacaktır. Beklenti %8.7'lik bir enflasyon açıklanması yönünde. Eğer böyle olursa, son 41 yılın zirvesinden dönen bir görüntü olacak. Ama böyle olsa da, acaba kış aylarında AB enerji krizi nedeniyle yüksek enflasyon yaşayacak olursa, bu durum ABD'ye de etki etmeyecek mi? Ayrıca, yaşanan Çin-Tayvan krizi olası bir savaşa dönüşecek olursa, bunun da tüm dünya için önemli riskler içerdiğinin bilinmesini isterim. Ben kar satışlarının gelebileceğini düşünüyorum. Bu nedenle yeni öngörü sayım bir süre düşecektir.

Abdülhamid Han gemimiz Akdeniz'e uğurlandı. Türkiye'nin son dönem en doğru yaptığı iki konu, savunma sanayiinde ve enerji aramalarında göbeğini kesmesi ve bağımsız olarak ciddi bir büyüme atağına kalkışmış olmasıdır. Enerji ülkemiz için çok önemli. Sınırlarımızda bu denli önemli petrol ve doğalgaz rezervleri varken, ülkemizin hakimiyet alanında rezerv olmaması bana çok şaibeli bir durum olarak geliyor. Hep yabancıların arama yaparak, sonuç elde edemediği yıllar sonrasında, kendi imkanlarımızla bu faaliyetleri yapmaya başlamamız sonrasında Karadeniz sonrası Akdeniz'de de çok önemli rezervlerin tespit edilmesini bekliyorum. Umarım bu yaşanır. Cari dengemizde açığın ana nedeni enerji ithalatıdır. Bu tabloyu tersine çevirecek bir enerji rezerv tespiti ekonomide ve jeopolitikte bir çok tabloyu ve dengeyi çok olumlu şekilde etkiler. Bu alanda yapılan tüm yatırımları çok doğru kararlar olarak görüyorum. Kesinlikle de neticelerinin alınacağı görüşündeyim. 

Hepinize sağlık ve bol kazanç dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 09.08.2022
    09:30

    BIST TL bazında rekor tazelemeye devam ediyor. Dünkü kapanışla yeni bir rekor daha kırmış oldu. Ancak Dolar bazında bakınca, dünkü kapanış 156$ civarı seviyeye denk geliyor. Yani iyi zamanlarında BIST'in 500 Dolar zirvelerini gördüğünü dikkate alırsak, bu ... Devamı »

  • 08.08.2022
    09:28

    Bu sorunun cevabı henüz net değil. Cuma günü bankalarda yaşanan sert yükselişler sonrası, hemen hemen tüm bankalarda seans sonu ciddi bir kar realizasyonu yaşandı. Lakin teknik olarak 2684 üzerinde kalmamız halinde, BIST olarak yeni zirve beklentileri sürer. BIST&#... Devamı »

  • 05.08.2022
    09:27

    BIST, Isc başta bankaların desteğini de arkasına alınca 2684 direncini kırarak yeni TL bazlı rekorlara ulaştı. Tekniklere bakınca, kırılan 2684 sonrasında 2800-250 seviyesine doğru, hatta biraz daha üzerine çıkabilecek bir teknik formasyon görüntüsü görüyoru... Devamı »

  • 04.08.2022
    09:21

    Dün bankaların hamlesi ile TL bazlı zirve olan 2684 seviyesinden kapanış yaptık. Bugün yeni zirvelere hazır olun. Ama ne üzücü ki, TL bazlı zirvenin şu anki Dolar karşılığı sadece 149.62$ seviyesine denk geliyor. Maalesef kurlar yükseldikçe, TL rekorları ancak bi... Devamı »

  • 03.08.2022
    09:36

    FED'e mi, bugün gelecek enflasyon verimize mi, Pelosi'nin Tayvan ziyaretine mi, dışarıdaki resesyon söylemlerine mi, içeride kur ve cari denge artış ve açıklarına mı, şirketlerin gelen yüksek karlarına mı, yoksa enflasyon muhasebesine göre hesaplandığı takdi... Devamı »