Bilançolar Bitecek!

16.08.2022 09:42
  •  A 

Bu hafta bilançoları tamamlayacağız. Sonraki dokuz aylık bilançoların açıklanmasına kadar yaklaşık 2 aylık süre geçecek. Bu nedenle kısmen bir kar satışı, teknik bir düzeltme normal bir beklenti. Lakin bankaların gelen çok yüksek karları, holding, hava yolu şirketlerinden açıklanan karlar, üstüne bir de şimdi açıklanan inanılmaz bir tuprs karı geldiğini görüyoruz. Bu nedenle realizasyonlar şimdilik sınırlı kalabilir. Dün de endeks eksisi artarken, garanti ve akbnk'deki alımlarla düşüşün hızı kesildi. Tekniklerine bakınca garanti'de hareketin devamı sürecek gibi duruyor. Destek-Direnç Tablosunda olası teknik görünümün detaylarını bulabilirsiniz.

ABD'de açıklanacak ekonomik verilerde teknik resesyona paralel sonuçlar görmüyoruz. Bu nedenle sanayi büyümesinde yükseliş devam ederse, enflasyon sonbaharla birlikte yine sorun olarak karşımıza çıkabilir. Bu nedenle FED riski henüz ortadan kalktı diyemem. Ama şu an risk iştahı yüksek. Borsalar bırakılmıyor. Dışarıda hava böyle iken, bizde bilançolara göre hala ciddi iskontolu olan bir çok hissemiz var. Tüm özel bankalarımız, hondinglerimiz, şu an bu bilançoya göre çok hafif primli olsa da, bilanço detaylarına bakınca dokuz ve yıl sonu bilançolarında net karın katlanmasını beklediğim kords, petkm, mevcut bilançosuna göre iskontolu diye düşündüğüm thyao, resesyon riski ve emtia fiyatlarındaki düşüşler nedeniyle karlarına görü çok ciddi iskontolar içeren eregl ve krdmrler, bugün açıklanan muhteşem karı ile tuprs, endeksin teknik bir düzeltme yapmasını bile biraz öteleyebilir. 

Tuprs detayına kısa değinirsek, Tuprs çok uçuk bir kar açıklamış. Benim hesabıma göre 450 tl civarı fiyatlara denk gelen bir bilanço karı var. Bu nasıl bir bilanço kar patlaması akıl almıyor. Kapasite 78'den %92'ye ulaşmış. Fiyatlamalar da lehine çalışmış. Hasılat yaklaşık 4'e katlamış. Esas faaliyet karı %1000, net kar %1100 artış kaydetmiş. Dün vererek kapatırken bu kar hiç kimseye ulaşmamış demek. 

İşte bu gelişmelerin paralelinde BIST'in güne yükseliş ile başlamasını bekliyorum. Ama özellikle bankalardaki ısrarcı alımlar tersine döndüğü anda satışların geldiğini de gördünüz. Bu nedenle, alım yaparken, ya satışlar gelir destekler kırılırsa gerektiğinde zararına verip çıkmayı, ya da dokuz ve 12 aylık bilançoları dikkate alarak, orta-uzun vadeyi göze almayı kabul etmek gerekir.

Olası yükseliş ya da kar satışlarının BIST karşılıklarını Destek-Direnç Tablosunda bulabilirsiniz. BIST alınsa da, arada düşen çok sayıda hisse de olduğu için, sonrasında da endeks olarak değil, hisse bazında ayrışmalara odaklanmak daha doğru olacaktır.

10:30 civarı Ekotürk skype bağlantım var. İlginizi çekerse bekleriz...

Hepinize sağlık ve bol kazanç dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 15.08.2022
    09:23

    Geçen hafta yeni zirveler kırmaya devam eden BIST, cuma seansında da bankalar ve holdingler öncülüğünde yükselirken, bir anda sert satışlar görmüştük. Bu satışlarla cumayı eksi endeks kapattık. Nedeni kar satışı mı diye düşünürken, akşam ... Devamı »

  • 12.08.2022
    09:52

    CDS'lerimiz sadece bizde değil, tüm gelişmekte olan ülkeler için düşüyor. ABD TÜFE sonrası, ÜFE de beklenti 0.2 artış iken, 0.5 düşüş yaşandı. Bu gelişmeler sonrası FED'in Eylül faiz artışı ancak 50 baz puan olur diyenlerin oranı %70'le... Devamı »

  • 11.08.2022
    08:56

    ABD'de TÜFE'nin son 41 yılın zirvesinden dönüş sinyali olarak görülen beklenti altında açıklanan enflasyon verisi sonrası gelişmekte olan ülkelere karşı risk iştahı daha da artmış durumda. Gelişmekte olan ülke risk primleri 400 seviyesinden 290'l... Devamı »

  • 10.08.2022
    09:29

    Altı aylık bilançolar tamamlanmak üzere. Açıklanan bilançolardan, alka, dyoby, usak, eregl, bankalar, cemts, egser, sıse mevcut fiyatlara rağmen bilanço olarak hala iskontolar içeriyorlar. Lakin son dönem önemli yükselişler göstermiş olan b... Devamı »

  • 09.08.2022
    09:30

    BIST TL bazında rekor tazelemeye devam ediyor. Dünkü kapanışla yeni bir rekor daha kırmış oldu. Ancak Dolar bazında bakınca, dünkü kapanış 156$ civarı seviyeye denk geliyor. Yani iyi zamanlarında BIST'in 500 Dolar zirvelerini gördüğünü dikkate alırsak, bu ... Devamı »