Geçen hafta yeni zirveler kırmaya devam eden BIST, cuma seansında da bankalar ve holdingler öncülüğünde yükselirken, bir anda sert satışlar görmüştük. Bu satışlarla cumayı eksi endeks kapattık. Nedeni kar satışı mı diye düşünürken, akşam Moody'in program dışı olarak Türkiye'nin notunu düşürdüğünü duyduk. Kredi derecelendirme kurumu Moody's, Türkiye'nin kredi notunu B2'den B3'e düşürdü. Görünümü ise negatiften durağana çekti.
Gerekçe olarak benim de tedirginliğimi yazılarımda bir süredir ifade ettiğim cari denge rakamları ile TCMB rezerv sorunları olarak açıkladı. Her ne kadar CDS'lerimiz düşse de, zaten açığımız varken, gelen cari denge verilerinde açığın daha da arttığını görüyoruz. Mevcut rezervlerin azlığı yüzünden de, olası ödeme güçlüğü olmasa bile, kurları daha da yukarı çekecek risklere açık olmamız Moody's'i de bu kararı almaya itmiş diye anlıyoruz.
Bu not indirimi piyasaları çok bozar mı peki? Benim için çok etkisi olacak bir not değil. Zaten bu not öncesinde yatırım yapılabilir seviyeden 4 kademe altta idik. Şimdi beş kademe alta inmiş olduk. Yani not yüzünden satanlar zaten aylardır fazlası ile sattılar. Şu an temerrüt seviyesine de beş kadememiz var, yatırım yapılabilir seviyeye de beş kademe mesafemiz var. Her iki tarafa eşit uzaklıktayız.
Tabi ki böyle olmak hoş değil. Ama maalesef geçen yıl ilan edilen bana göre hatalı para politikasının sonuçlarını yaşamaya devam ediyoruz. Bu politika ile cari denge artıya dönecek, faizler düşünce de enflasyon inecek diyorlardı. Ama bunun tam tersi olacağını sebepleri ile yazmıştım. Maalesef iktidar ve temsilcilerinin dedikleri gibi olmadı. Benim uyarılarımdaki gibi gelişen bir piyasa gördük. Bu politikanın hatası olarak çok yüksek bir enflasyon ve piyasa faizleri görüyoruz. Ama politikalarda ısrar halen devam ediyor.
Moody's kararı bir şekilde önceden duyulmuş ki, seans esnasında bir anda satışlar gelmişti. Bugün ne olur net söylemek kolay değil. Lakin bu sebeple satış gelse de, çok etkili bir satış olmaz. Zaten olası bir ker realizasyonu teknik olarak beklediğimiz bir şeydi. Ama banka ve holdingleri ısrarla aldıkları, ulaştırma da buna katıldığı için BIST bir türlü düşemiyordu. Bu bahane ile cuma günü düşmüş oldu. Şimdi özellikle bankaları alan bana göre yabancının tavrı önemli olacak. Moody's'e çok takılacaklarını düşünmüyorum. Satıcılı başlasak da, yeniden yabancının bankalarda alımları olabilir. Ama yabancı bankalarda geri çekilirse, o zaman BIST 2684 seviyesindeki ana desteğe kadar geri çekilebilir. Ben yabancı bunu yaparsa bile, Moody's sebebi ile değil, teknik olarak düzeltme yaşatıp, sonra yeniden alayım diye yapar görüşündeyim. Kimbilir belki de buna bile gerek duymayabilirler. Çünkü cuma dış borsalar çok hızlı yükselişler yaşadılar. Gelişmiş ekonomilerde resesyon endişesi FED'in daha düşük faiz arttırmak zorunda kalmasına neden olabilir beklentisi borsaları yukarı çekiyor.
Bu hafta TCMB faiz kararı açıklanacak. Çarşamba günü belli olacak kararda, faizlerin yine sabit bırakılmasını bekliyorum.
Bilançoların da geneli bittiği için, BIST olarak kısmi bir teknik düzeltme riskimi zaten var. Bu olursa, destek-direnç tablomuzda paşlaştığım teknik kademeler aralığında olacaktır. Ama bu düzeltme olsa dahi, hisse bazında pozitif ayrışmalar yine yaşanacaktır.
Beklentilerimizde sık sık yer alan Deva da bilanço açıkladı. Açıkladığı bilançoya göre bence şu an için çok hafif primli. Ama ben sonraki iki bilançosunda getireceği beklenti kar düşüncelerime göre fiyatında yıl sonu için %100 üzeri bir getiri potansiyeli olacağı görüşündeyim. O yüzden bilanço nasıl bir algı yaratır bilemiyorum. Son dönem açıklanan bilançolar ilk anda ters tepkilere de neden olabiliyor. Ama sonrasında hep takibimizde ve listemizde kalacak bir hisse olacağı görüşümü koruyorum. Al/sat tablolarımızda bundan sonra da sık sık yer alacaktır. Kısacası ben bilançoyu devamı açısından iyi gördüm.
Hepinize sağlık, bol kazanç ve iyi bir hafta sonu diliyorum.
Saygılarımla
Aydın Eroğlu
Stratejist
Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_