TCMB Sürpriz Yaptı!

19.08.2022 09:42
  •  A 

TCMB beklemediÄŸimiz bir anda 100 baz puan daha düÅŸüÅŸ yaparak, haftalık politika faizlerini %13ê çekmiÅŸ oldu. Gerekçelerini çok gerçekçi bulmuyorum. Ama niyet belli faiz düÅŸürmeye devam etmek. GeliÅŸmiÅŸ ülkelerde resesyon riski yüzünden FED faiz artışını yüksek yapamaz beklentisi, ABD'de enflasyon zirve yaptı düÅŸüncesine dayanarak bu indirimi yapmış olabilir. Tabii 950'ler civarı cds^lerimizin 600 lü seviyelere inmiÅŸ olması da bu cesareti vermiÅŸ olabilir.

Sonuçta en başından beri yanlış bir politika içindeydi. Bu yanlışa devam ediliyor. Ama asıl sorun ÅŸu; cari dengede bir ödeme güçlüÄŸüne düÅŸmek gibi bir risk var mı, yok mu? Bunun cevabı veriler elinde olan TCMB'da. EÄŸer bu risk yok ve düÅŸürülen faizlere raÄŸmen kurların yükseliÅŸi sınırlı kalırsa, düÅŸen faizler bir süre sonra kredi faizlerinin ve üretim maliyetlerindeki finansman giderlerinin de düÅŸmesine neden olur. Ama kurlar artacak olursa, o zaman üretimde ve her alanda ithalat bağımlısı olan ekonomik yapımız yüzünden yeniden enflasyon artmaya baÅŸlar. 

Ama bu indirimle kasım 2021 sonrasına bakınca bazı farklılıklar var! Kasım 2021 sonrası faizler düÅŸerken tahvil faizlerimi %17.75 seviyesinden %28.28 düzeyine kadar çıkmıştı. Yani hazine yüksek borçlanmak zorunda kalıyordu. Ama bir süredir tahvil faizleri sürekli düÅŸerek ÅŸu an %18.19 seviyesine kadar indi. Yani iç borçlanma sorunu yok görünüyor. DediÄŸim gibi sorun cari dengedeki açık ve ödemelerin fonlanmasında. Orada da yaÅŸanan bir durum var! ilk altı ayda 32.4 Milyar Dolar açık var ama, diÄŸer taraftan da 17.5 Milyar Dolar net hata noksan denen, nereden geldiÄŸi belli olmayan ama kayıtlara giren bir kaynak var! Cari açığın %50'sini fonlayan bir giriÅŸ var. Bu nereden geliyor, ne kadar sürer, devamı artar mı, azalır mı bunu devleti yönetenler ve TCMB biliyor da böyle davranıyorsa bilemem. Ama enflasyona göre net %65 eksi reel faiz varken 100 baz puan indirimler net eksi %66 faiz yaratmak, ben yabancı yatırımcı istemiyorum, dövize ihtiyacım yok demektir. 

Çok ilginç kısacası. EÄŸer ödemeleri sürdürebilirsek, bir süre sonra döviz de sakinleÅŸmeye baÅŸlar. Ama ödemeler dengemizde riske raÄŸmen bu indirimler yapılıyorsa, bir süre sonra dolar 18.36 zirvesini geçip, daha da hızlanırsa enflasyon kontrolden çıkar. Umarım bir bildikleri vardır.

BIST'e gelirsek ise; EÄŸer BIST'e rakip bir enflasyona endeksli bono misali ürün çıkartmazlarsa, artan kur ve enflasyon hisselerin daha da deÄŸerlenmelerini, korunma alanı olmaya devam etmelerine neden olur. Açıklanan ana sektör karlarına bakınca, bankalar, holdingler, kimyalar, orman-kağıtlar, çimentolar, demirçelikler, ilaçlar, vs. hala çok yüksek karlar açıklıyorlar. Bu karların karşılıkları hisselerde daha yüksek yerlere denk geliyor. Benim endiÅŸem bu riskler varken yabancı seçime kadar gelmez diyordum. ama iki haftadır yabancı da alıyor. Sebebi cds ler düÅŸtü diye mi, seçimme yönelik mi bilemiyorum. Ama %32.71 yabancı takası %34.08'e çıkmış durumda. Bu bile hisseleri nasıl yüskeltiyor görüyrosunuz. 

Kısacası her an kar satışı söz konusu. Hatta seans içlerinde yaÅŸanıyor ama sonra yine alımlar geliyor. Özellikle yabancı alımları sürecek olursa, Dolar bazında ÅŸuan bulunduÄŸumuz 167 Dolar deÄŸil de, yakın önemli direnç olan 174$ düzeyi çok önemli olur! EÄŸer 174$ görülür ve yukarı kırılacak olursa, bu takdirde ikili dip denen bir formasyon tetiklenir. Bunun devamında dolar bazındaki hedef bir anda 200$, yani kabaca 3600 seviyelerine karşılık gelir. 

Anlayacağınız karışık geliÅŸmeler kafa karışıklığım yaratıyor. Ama ÅŸu an için borsa alınıyor. Alımlar sürerken bu trendin içinde olmak lazım. EÄŸer 2900 altına kırarsak o zaman çıkmayı düÅŸünmek daha doÄŸru gibi geliyor bana. Åžu an için 3033 ve devamında 3147 dirençlerimiz var diye görüyorum.

Hepinize saÄŸlık, bol kazanç ve iyi bir hafta sonu dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın EroÄŸlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 18.08.2022
    09:31

    Bugün de bir deÄŸiÅŸiklik yapmadan politika faizini %14'de sabit bırakması bekleniyor. Enflasyonda düÅŸüÅŸ görülmeden ek indirim yapmadan izlemede kalacağı görüÅŸündeyim. ÜFE-TÜFE, TÜFE-Politika Faizi arasındaki farklar -65 puan düzeyinde. B... Devamı »

  • 17.08.2022
    09:33

    Dün Rusya tarafından çıkan yeni bir S400 anlaÅŸması imzalandı yönündeki haberle çok sert satışlar yaÅŸayan BIST, haberin Türkiye tarafından yalanlanması üzerine TL bazında rekor kapanış yaptı. Burada görünen net bir durum var ki, bilançosuna g&ou... Devamı »

  • 16.08.2022
    09:42

    Bu hafta bilançoları tamamlayacağız. Sonraki dokuz aylık bilançoların açıklanmasına kadar yaklaşık 2 aylık süre geçecek. Bu nedenle kısmen bir kar satışı, teknik bir düzeltme normal bir beklenti. Lakin bankaların gelen çok yüksek karları, holding, ha... Devamı »

  • 15.08.2022
    09:23

    Geçen hafta yeni zirveler kırmaya devam eden BIST, cuma seansında da bankalar ve holdingler öncülüÄŸünde yükselirken, bir anda sert satışlar görmüÅŸtük. Bu satışlarla cumayı eksi endeks kapattık. Nedeni kar satışı mı diye düÅŸünürken, akÅŸam ... Devamı »

  • 12.08.2022
    09:52

    CDS'lerimiz sadece bizde deÄŸil, tüm geliÅŸmekte olan ülkeler için düÅŸüyor. ABD TÜFE sonrası, ÜFE de beklenti 0.2 artış iken, 0.5 düÅŸüÅŸ yaÅŸandı. Bu geliÅŸmeler sonrası FED'in Eylül faiz artışı ancak 50 baz puan olur diyenlerin oranı %70'le... Devamı »