TCMB Faiz Kararları Açıklanacak!

18.08.2022 09:31
  •  A 

Bugün de bir değişiklik yapmadan politika faizini %14'de sabit bırakması bekleniyor. Enflasyonda düşüş görülmeden ek indirim yapmadan izlemede kalacağı görüşündeyim. ÜFE-TÜFE, TÜFE-Politika Faizi arasındaki farklar -65 puan düzeyinde. Buna rağmen faiz artışı ihtimalini, iktidar politikası olarak çok zayıf diye düşünüyorum.

Bilançolarda Kar Patlamaları Var!
              Bankalarla başlayan çok yüksek karlar, holdingler, ana sanayi şirketleri, ulaştırmalar, gıdalar hemen her alanda kar patlaması yaşanıyor. Dün de bankalar başı çekti. Bankaların tavanlamalarına rağmen fk'ları halen 2'lerde. Piyasa d/Defter değeri bu tavanlara rağmen halen 0.55-0.60 seviyelerinde. Yani daha götürmek isterlerse gidebilecekleri çok yer var. 

Özellikle bankalarda yaşanan bu yükselişlerin yabancı alımı destekli olduğunu görüyorum. Yabancı takası en düşük %32.70'e inmişken, şu an %33.84 seviyesine çıkmış durumda. Sanırım bu rakam son alımların takasları görülünce biraz daha yükselecektir. Gördüğünüz gibi, yabancı dönerse ne olacağını, yabancının önemini anlatırken tam da bunlara dikkat çekiyordum. %1.84'lük bir alımda bile bu denli hızlı yükselişler görüyoruz. İyi zamanlarda %75'lere ulaşan yabancı takasının etkisini varın siz düşünün.

Ama bu denli riskler, önümüzde bir seçim varken sadece yüksek bilançolar mı yabancıyı çekmeye başladı, yoksa seçim sonuçları ya da başka olası gelişmeler mi bu alımlara yol açtı tam emin değilim. Bu yüzden devamı ne kadar gelecek bilmiyorum. Ama yükseliş sürerken, bundan yararlanmak gerekir. Gördüğünüz gibi, banka ve ana hisselerdeki öngörülerimle de bunu yapmaya çalışıyorum. Şükür şimdilik bir nebze de olsa bu yükselişin içine dahil olduk.

Yüksek karlı bilançolar kervanına bilançolarını açıklayan kervt, tukas, golts, dohol de katılmış olarak görüyorum. Mevcut fiyatlarının oldukça üzerlerini hak eden karlar açıklamışlar.Özellikle gıda grubundaki bu hisseleri yıl sonu bilançosu için elde bulundurmak doğru olabilir.

Cam Sektörünün Önündeki Fırsat!!
              Aklımdayken bir konuya dikkat çekmek istiyorum! Biliyorsunuz Rusya yaptırımları nedeniyle AB kışa ciddi bir enerji krizi ile başlayacak. Hatta bu nedenle ülkeler kendi tasarruf planlarını açıklamaya, tedbirler almaya başladılar. Bu nedenle çok yüksek enerji ihtiyacı olan cam sektöründe üretim ve maliyetler konusunda önemli sıkıntılar söz konusu olabilir. İşte tam da bu nedenle, AB'nin enerji krizinin sıse cam için önemli bir ihracat fırsatı yaratmasını bekliyorum. Zaten gayet iyi bir bilançoya sahip olan şise'nin bu beklentim yaşanacak olursa, ekstra karlar açıklamasını bekliyorum. Ama tabii bu durum daha ziyade 2023 yılı bilançosunda kendisini gösterecektir. Kısacası yüksek karlılığının sonraki sene için de devam edeceğini düşünüyorum. 

Yurt dışı borsalar FOMC tutanakları sonrasında düşüşlerle kapattılar. FED üyeleri tutanaklarda enflasyon sorununun uzun sürebileceği görüşlerini belirtmişler. Bu demektir ki, faiz artışları da devam etmek zorunda kalacak ki, ben zaten bu görüşteyim. İşte tutanaklardaki bu detaylar sonrası dış borsalarda düşüşler yaşanmıştı. Vadelileri de kısmen ekside. 

BIST için bugün de yeni TL rekorları görürüz. Hisse bazındaki ayrışmalar ise bir süre daha sürecektir. Teknik ayrışmaları gördükçe tablolarda yer verip dikkatinizi çekmeye devam edeceğim. Açıklanan bilançolar hakkında fırsat bulup incelediklerim için görüşlerimi Uzun Vadeli Yatırım Hisseleri bölümünde bilanço başlığı aldında bulabilirsiniz.

Hepinize sağlık ve bol kazanç dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 17.08.2022
    09:33

    Dün Rusya tarafından çıkan yeni bir S400 anlaşması imzalandı yönündeki haberle çok sert satışlar yaşayan BIST, haberin Türkiye tarafından yalanlanması üzerine TL bazında rekor kapanış yaptı. Burada görünen net bir durum var ki, bilançosuna g&ou... Devamı »

  • 16.08.2022
    09:42

    Bu hafta bilançoları tamamlayacağız. Sonraki dokuz aylık bilançoların açıklanmasına kadar yaklaşık 2 aylık süre geçecek. Bu nedenle kısmen bir kar satışı, teknik bir düzeltme normal bir beklenti. Lakin bankaların gelen çok yüksek karları, holding, ha... Devamı »

  • 15.08.2022
    09:23

    Geçen hafta yeni zirveler kırmaya devam eden BIST, cuma seansında da bankalar ve holdingler öncülüğünde yükselirken, bir anda sert satışlar görmüştük. Bu satışlarla cumayı eksi endeks kapattık. Nedeni kar satışı mı diye düşünürken, akşam ... Devamı »

  • 12.08.2022
    09:52

    CDS'lerimiz sadece bizde değil, tüm gelişmekte olan ülkeler için düşüyor. ABD TÜFE sonrası, ÜFE de beklenti 0.2 artış iken, 0.5 düşüş yaşandı. Bu gelişmeler sonrası FED'in Eylül faiz artışı ancak 50 baz puan olur diyenlerin oranı %70'le... Devamı »

  • 11.08.2022
    08:56

    ABD'de TÜFE'nin son 41 yılın zirvesinden dönüş sinyali olarak görülen beklenti altında açıklanan enflasyon verisi sonrası gelişmekte olan ülkelere karşı risk iştahı daha da artmış durumda. Gelişmekte olan ülke risk primleri 400 seviyesinden 290'l... Devamı »