Bugün Alanlar Kimdi?

26.08.2022 09:29
  •  A 

Evet, bir gün evvel gelen satışlarda tek başına 1 Milyar TL net satış fazlası olan Bofa Merill Lynch'i gördüğümüz için satan şu, bu nedenle düştü diyebilmiştik. Ama dün yeniden gelen alımlarla garan, akbnk, halkb, vakbn tavan oldular. Ama bu sefer bakınca net bir alıcı olmadan tavan olmaları ilginç. 

Bu seviyeler TL olarak 3147 civarı bir direnç iken, dolar bazında da 174.23$ direnç seviyesi. Önemli olan bu dirençleri geçiyor gibi yapıp, yine çarşamba günü yaşadığımız gibi hızlı bir kar satışlarına mı muhatap olacağız, yoksa dirençler geçilince, teknik tablolarda paylaştığım üst dirençlere doğru daha da mı hızlanacağız? Karları, ederleri, teknik dirençler kırıldığı takdirde gideceği yerlere bakınca bankalar hala iskontolu oldukları, holdingler, ana sanayi şirketleri de benzer durumda oldukları için alımlar sürerse gidebileceğimiz yer daha var. Hatta, alımlarla yakın dirençlerimizi kırıp devam edersek, yatırımcıların çoğu silkelenmiş olur. Bir gün önceki satışlar ve dünkü baştan nazlı gelen alışlar esnasında, bir çok yatırımcının sattığını, dayanamayıp döküldüklerini düşünüyorum. Zaten dün ana sayfaya eklediğim videomda da satışlar gelirken düşüşler alım fırsatı olur. Muhtemelen yatırımcılar silkelenecekler demiştim. Bakalım o mu oldu, bugün ya da pazartesi günü anlarız.

Gözler Powell'da Olacak!
              Jackson Hall toplantısı başladı. ABD FED Başkanı Powell neler diyecek, buna göre eylül toplantısında faiz artışı kaç olur bunu anlamaya çalışacak olan piyasada şu an iyimserlik hakim. Açıkçası benim için Powell'ın bugün neler diyeceği değil de, ABD'de gelecek enflasyon verileri önemli. Bu kış yaptırımlarla da bağlı olarak enerji açısından bayağı sıkıntılı aylar geçireceğiz. Gazprom'dan doğalgaz'da %60 civarı zam olacağı yönünde açıklamalar var. Ama bir tarafta yaptırım nedeniyle almak istemeyen AB pazardan çekilecekse, o zaman diğer alıcılar için indirim imkanı olması gerekmez mi diye düşünüyor insan! Ama kış için enerji krizi kapıda gibi duruyor. AB'de doğalgaz ve elektrik fiyatlarında hızlı artışlar başlamış durumda. Bu durum tüm üretim ve tüketim alanlarında maliyet ve fiyatları yukara çekecek bir risktir. Eğer böyle olursa, enflasyon sadece AB için değil, ABD için de yeniden artışa geçebilir. O zaman FED için belki eylül enflasyon verisi bile yeterli olmayabilir. Kısacası FED için erken iyimserlik çok doğru olmayabilir. Yaşanacak yükselişler sonrası yeniden satışlarla karşılaşabiliriz.

Kısacası bugün Powell'dan piyasaları çok bozacak açıklamalar gelmeyebilir. Ama temkinli olmakta yarar olacak bir gün olmalıdır. BIST olarak özellikle bankalarda yaşanan alımların devamı önemli. Dün net alıcı olmadığı için, olası yükseliş yeniden hızlı bir kar satışları ile karşılaşabilir. İnanın alıcı sadece yabancı olduğu için, akıbeti tahmin etmek çok zor oluyor. Bu nedenle paylaşım yaptığım destek ya da dirençlerin kırılmasına göere davranmak daha doğru olabilir. Kırılan hangi yöndeki tekniklerse, o yöndeki sıralı alt destekler, ya da sıralı üst dirençler yeni teknik hedeflerimiz olur. 

Eğer bankalardaki alımlar sürerse, bu durum devamında holding, sanayi dahil diğer sektörlerdeki bilançosuna göre önemli iskonto barındıran şirket hisselerine de alımların gelmeye başladığını görürüz görüşündeyim. Hatta eğer BIST'i yükseltme düşüncesi varsa, bu takdirde önce sanayi alınır, bankalar baskılanırken, sonra gördüğünüz gibi bankalara girdiler ama sanayi ve diğer alanlar izlemede kaldılar. Aynı hareketi yapmadılar. İşte şimdi yine benzeri olabilir. Yani bankalarda kar satışları yaşanacak olursa, diğer sektör hisselerini alarak endeksi tutmak, korumak, yükselişini sürdürmek isteyebilirler. Ya iyi de, hangisi olacak? Hep ihtimaller, net bir fikir yok mu? Maalesef böyle bir ortamdayız. Alıcının nedenini ve niyetini bilemeden bu cevabı bulmak kolay değil. Bu yüzden tekniklere odaklı davranmak önemli diyoruz zaten. Gördükçe, uygun teknikleri paylaşmaya devam edeceğim.

Pazartesi Aranızda Olmayabilirim!
              Bu akşam aile olarak İstanbul'a gideceğiz. Akraba içinde bizim kuşağın ilk kızının hafta sonu düğününe katılacağız. Pazartesi sabahı da, sevgili Murat Tufan ile boğazda kısa bir söyleşi çekimi yapacağız. Sabah olacak ama tam saati belli değil. Benim İstanbul programım pazartesi uygun olduğu için çekim pazartesi sabahına göre ayarlandı. 

Bugün öğle saatlerinde HUP sorununu kökten çözelim diye, siteyi yeniden yazdırmayı düşündüğüm şirketin temsilcileri ile randevum vardı. Programlarında acil bir değişiklik olduğu için, İstanbul'a dönmek zorunda kalmışlar. Bu görüşme pazartesi günü sabah çekimim öncesi ya da sonrasına sarkabilir. İşte bu nedenle seans esnasında aranızda olmayabilirim. En azından en erken öğleden sonra aranıza katılabilirim. Salı günü ise, yeniden İzmir yollarında olacağız. Ama paylaşımlarımı yine geceden yaparak, sizleri yalnız bırakmamaya çalışacağım.

Uzun Vadeli Yatırım Hisseleri listesinde yer alan banka hisselerinin beklenti fiyatlarına yakınız. Fiyatlar görülürse ne yapacağım, öncesinde yukarı mı revize ederim, yoksa gerçekleşme halinde kapatır mıyım tam karar verebilmiş değilim. 

Hepinize sağlık, bol kazanç ve iyi bir hafta sonu dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 25.08.2022
    09:49

    Uzun süredir bankaların da önderliğinde TL bazlı rekorları kırmasına alışmış olduğumuz BIST, dün sert bir satış yedi. Bu ondan mı, bundan mı diye çok fazla bir sebep aramaya gerek yok. Yani uzun süredir TL bazında dikkat çektiğim 3147 direnci vardı biliyorsunuz. İki... Devamı »

  • 24.08.2022
    09:15

    TCMB'nın uzun süredir düşük politika faizleri ile fonladığı bankaların karları ve ana sanayi şirketlerinde de kar patlaması yaşanması yabancının BIST'e olan ilgisinin şimdilik kısmen de olsa artmasına neden olu. Şimdilik dememin sebebi aynı anda tüm sektör ve ana şir... Devamı »

  • 23.08.2022
    09:29

    Görüyorsunuz, alınan kararlar için yapılan açıklamalar piyasaları nasıl etkiliyor! TCMB'nın faiz indirmesi ve sonrasındaki karşılık kararlarını ilk anda olumsuz diye yorumlayanlar dün güne bankaları direk satarak başladılar. Ama sonra fiyat gelişimleri yeniden y... Devamı »

  • 22.08.2022
    02:30

    TCMB 100 baz puanlık faiz indirimi sonrası, ilave kararlar açıkladı. Açıklanan kararlar; Yüzde 20 düzeyinde uygulanan zorunlu karşılık tesisinin, uygulamanın etkinliğinin arttırılması amacıyla bankalar için yüzde 30 oranında menkul kıymet tesisi ile ikame edilmesine kadar verildi. Devamı »

  • 19.08.2022
    09:42

    TCMB beklemediğimiz bir anda 100 baz puan daha düşüş yaparak, haftalık politika faizlerini %13ê çekmiş oldu. Gerekçelerini çok gerçekçi bulmuyorum. Ama niyet belli faiz düşürmeye devam etmek. Gelişmiş ülkelerde resesyon riski yüz... Devamı »